Данијел Сервер: Следећи председник Србије признаће Косово

Професор на Универзитету “Џон Хопкинс” и бивши званичник ЦИА изјавио да председник Србије Александар Вучић неће признати независност Косова

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Професор на Универзитету “Џон Хопкинс” Данијел Сервер изјавио је да председник Србије Александар Вучић неће признати независност Косова.

“Он (Вучић) каже да неће. Ја му верујем. Мислим да ће Србија највероватније имати новог председника пре него што призна Косово”, рекао је Сервер у интервјуу за Време.

Сервер је казао да мисли да заправо не постоји политичка илузија да је Косово и даље Србија.

“Сви политичари у Србији схватају да више никада неће управљати Косовом и да ће морати да признају његов суверенитет и независност као услов за приступање Европској унији”, рекао Сервер.

Додао је да политичари у Србији “једино још користе питање Косова да би задобили неке политичке поене на домаћем плану и одвратили пажњу од лоше економске ситуације”.

На констатацију да огроман број људи у Србији тврди да је Косово срце Србије, понављајући мантру о “српској светој земљи и духовној колевци”, Сервер одговара “да ако то раде, требало би да оду и посете Косово и да готово нико то не чини”.

Сервер је Вашингтонски споразум упоредио са “танком кашом”.

“Мислим да је све то једна танушна каша. Уколико заиста желите истинску нормализацију, потребно би било додати много меса”, нагласио је Сервер и додао да је споразум из Вашингтона само алатка у Трамповој кампањи.

“Тај споразум неће вредети ни папира на коме је одштампан уколико његову имплементацију не буде пратила огромна подршка. До сада није било готово ничега, или врло мало, осим изјава привредних комора. То је једина вредност”, сматра Сервер.

Сервер се сложио са констатацијом да Вашингтонски споразум ипак омогућава јачање економске сарадње између Србије и Косова, што је важно за обе стране.

“Наравно, крените одмах са уклањањем царинских баријера и прихватите Косово као независну и суверену државу у регионалним и међународним организацијама, чак и ако нема узајамног признања”, поручио је Сервер.

Он је оценио да план о размени територија није покопан.

“Није. То је зомби који лута земљом чекајући следећу будалу да га оживи”, рекао је Сервер.

Мислите ли да је Балкан за Русију заиста бојно поље где се настоји зауставити ширење НАТО и ЕУ, било је једно од питања на које је за недељник Време одговарао Сервер.

“Да, то је циљ Русије, укључујући угрожавање владавине демократије у Србији, Македонији, Црној Гори и Косову. Ипак, Москва не троши превисе ресурса у тим напорима. Све се то ради на јефтин начин и превазиђеним методама. Балкан није ништа важнији Москви него Вашингтону. Због тога би Брисел морао да се много више фокусира на тај регион”, закључио је Сервер.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 29. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. “Данијел Сервер: Следећи председник Србије признаће Косово“?!
  “Пас лаје – ветар носи!“
  “Много хтео, много започео, час умрли њега је омео!“

  “Сви политичари у Србији схватају да више никада неће управљати
  Косовом и да ће морати да признају његов суверенитет и независност
  као услов за приступање Европској унији”, рекао Сервер.“

  Србија уопште не мора у ЕУ!
  ЕУ се распада и Србија нема шта да тражи и очекује од живог леша!
  САД плаћа цену за своје крваве “мировне мисије“ по свету!
  Данијел Сервер сигурно неће дочекати следећег председника Србије
  који ће признати Косово!

 2. To se nikad nece desiti i to ih boli….cuva nas Bog i Sv. Sava. A oni su, kako kaze psalmopojac: laz i da se metnu na merila bili bi laksi nego nista.

  5
  1
 3. Pa mozda i bi. U stvari sigurno, posto ce mozda i sledeci biti njihov izabranik. Medjutim, vreme se ubrzalo, uskomesalo i pitanje je da li je to bitno. Prisustvujemo moguce poslednjim vremenima, tako da je svejedno i nama i njima i svima.

Оставите коментар