N1: Дачићу „стигла пошта“ из ЕУ, може ли социјалиста да помири власт и опозицију

Мој колега Владимир Билчик и ја смо послали писмо председнику Народне скупштине Ивици Дачићу и надамо се да ћемо се са њим ускоро састати, изјавила Тања Фајон

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

Европска унија тражи наставак дијалога о изборним условима у Србији и спремна је да води те разговоре, о чему је у писму обавештен и председник Народне скупштине Ивица Дачић, потврдила је за Н1 Тања Фајон. Да ли је Ивица Дачић спреман за улогу помиритеља власти и опозиције, коју му је поверио председник Србије Александар Вучић.

Два писма из Брисела за новог председника Народне скупштине. На обе коверте наслов исти – Европска унија је спремна да води дијалог између странака о изборним условима у Србији. Пошиљаоци, Дачићев колега, председник Европског парламента Давид Сасоли, и они који ће дијалог водити – Владимир Билчик и Тања Фајон.

„Мој колега Владимир Билчик и ја смо послали писмо председнику Народне скупштине Ивици Дачићу и надамо се да ћемо се са њим ускоро састати, како бисмо разговарали о наредним корацима и поновном покретању дијалога између странака… Европски парламент даје пуну подршку Народној скупштини Србије и спремни смо да посредујемо у дијалогу и да помогнемо у постизању консензуса у наредном периоду“, изјавила је Фајон.

За разлику од европске посланице Фајон, Билчик је спреман да помогне, али не и да потврди да је Дачићу послао писмо.

Тања Фајон (Фото: Сајт Тање Фајон/Инсајдер)

„Не желим да коментаришем спекулације…. Радујем се будућој сарадњи и комуникацији са српским партнерима кроз стандардне политичке канале, а не кроз поруке које се шаљу путем медија“, рекао је Билчик.

Управо преко медија сазнали смо да је председник Србије Дачића већ упозорио на притисак који ће доћи из Брисела и за њега одредио улогу помиритеља. Дачић је изјавио:

„Вучић је мени рекао да могу да очекујем да ће бриселска администрација вршити притисак и да је важно да буде неко искусан ту који ће моћи да моделира те разговоре и сад чекам. Тај дијалог ће се водити у парламенту, он не мора да обухвати само странке из парламента, али ће парламент као највише представничко тело да моделира тај дијалог“

Дачић као модератор прихватљивији је за опозицију него неко из Српске напредне странке, али успеха дијалога нема без Александра Вучића, сматра Никола Буразер из Центра за савремену политику.

„Без политичке воље у Влади Србије да се пристане на неке компромисе, Европска унија не може много тога да учини. Са друге стране, зависиће и од ЕУ да ли ће се повећати притисак на власти у Београду да пристану на компромис унутар дијалога“, сматра Буразер.

Да Европска унија може да изврши притисак на власт показује пример Албаније, где је опозиција изборе бојкотовала 2019. године. Србија би требало да следи комшијски пример, поручује модератор првог дијалога између власти и опозиције у Србији.

„Очекује се да Народна скупштина у Србији, попут неких других примера, формира такво тело које ће се бавити дијалогом између политичких чинилаца и могуће да ће то бити механизам трајног дијалога који је, очигледно, потребан, који мора да превазиђе тај јаз, не само оних који су позивали на бојкот, него и огромног броја грађана који нису изашли на изборе“, оцењује Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво.

Да би се јаз превазишао до избора најављених за април 2022. године, дијалог треба да почне најкасније до краја ове године.

Филип Лукић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 29. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар