Ивица Дачић: На изборима 2022. социјалисти да наступе заједно са СНС

О евентуалном заједничком наступу са СНС на изборима 2022. године Дачић је рекао да је то његово мишљење и да не зна да ли се с њим слаже Вучић и чланови СПС-а

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

На ванредним парламентарним и редовним председничким и градским изборима 2022. године социјалисти треба да наступе уједињени са Српском напредном странком (СНС), јер ако дође до уједињења опозиције, логично је да и ми имамо фронт, изјавио је ТВ Куриру председник Скупштине Ивица Дачић.

Он је рекао да објективно постоји потреба да се упоредо са председничким изборима организују и парламентарни и ће будућа влада, за коју очекује да ће бити изгласана 28. октобра, бити „концентрациона влада, а оне су углавном ограниченог трајања“.

О евентуалном заједничком наступу са СНС на изборима 2022. године Дачић је рекао да је то његово мишљење и да не зна да ли се с њим слаже Вучић и чланови Социјалистичке партије Србије.

Поводом најава нових министарстава, Дачић је рекао да је процењено да би било добро да Србија има министарства за село, популациону политику и демографију и дијалог јер је „циљ да Србија има више деце, да село не остане празно и да се покуша да се води дијалог са различитим политичким групама, што понекад изазива друштвене конфликте“.

Дачић је рекао да је против експертске владе, јер „сви политичари треба да буду експерти и да знају свој посао“, али и због тога што експерти који су део владе не сносе политичку одговорност када ту владу напусте.

Он је рекао да у његовој области, политикологији, „не признаје да је ико бољи од њега“ и додао да је био „најбољи студент у историји Факултета политичких наука“.

Дачић је рекао да у разговорима са Вучићем није било речи о броју министара и саставу владе „него о томе шта можемо да урадимо за Србију“.

Небитно је да ли ће СПС имати два или три министарства. Треба очувати потенцијал од 350.000 гласова колико је СПС добио на изборима, јер СПС „не може да живи на рачун старе славе“, рекао је Дачић.

Ако су тачне информације, Никола Селаковић је добар избор за новог министара спољних послова, рекао је Дачић и додао да је с њим имао одличну сарадњу“.

Коментаришући цене у скупштинском ресторану, Дачић је рекао да њиме управља Управа за заједничке органе, а не Скупштина и да је у осталим ресторанима скупље, јер разлику у припреми хране и послуживању „узима ресторан“.

Дачић је рекао да се његова и Вучићева идеологија „разликују“, али да имају „исте циљеве“ и да су пријатељи.

Вучић је „одобрио“ кампању за повлачење признања Косова, рекао је Дачић и истакао и да су они „у енциклопедије увели израз ‘отпризнавање’“, као и да то „нико на свету није радио осим њих двојице“.

Дачић је рекао и да је идеја Вучића и патријарха Иринеја да председник Русије Владимир Путин дође на завршетак радова у Храму светог Саве, јер је у време власти Демократске опозиције Србије (ДОС) Србија била у ситуацију „да је Русија више давала новца за Храм него Србија“.

Сада Србија више даје, рекао је Дачић и додао да је Русија помагала у осликавању.

Уместо Путина, 28. октобра доћи ће Лавров у Србију рекао је Дачић и он ће присуствовати обележавању завршетка радова на Храму.

Опрема: Стање ствари

(ТВ Курир/Н1, 24. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар