Инсајдер: Вучић о рату кланова, мафији која се позива на државу, рекетира, пљачка, убија…

Да ли има људи у свим службама који раде са мафијом, па немам ја никакве сумње да има, само то нема везе са министром Стефановићем, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Као један од кључних циљева нове владе председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић најавио је борбу против мафије. Како је рекао држава ће се са њима изборити и „све те кланове растурити маљем у главу”. Поменуо је рат црногорских кланова који се прелио у Србију, да нема сумње да у свим државним службама има оних који им помажу, али да је задовољан радом полиције и министра Небојше Стефановића иако се још разматра његова будућа функција.

Александар Вучић је најавио борбу против оних који су, како каже, искористили економски прогрес Србије за успостављање својих система за убијање и пљачку људи. Он је рекао да ће се држава изборити са клановима који су рат мафије прелили на наше улице, а који нису директно пореклом из Србије, као и са онима који су им овде помагали.

„Хоћу да се поносимо тиме да код нас зараћени црногорски кланови и сви остали не могу да имају своју базу и не могу да имају своје место за испољавање својих хирова, па макар и преко људи који су одавде или из Републике Српске или одакле год хоћете. И све те који су им на различите начине помагали и одавали утисак да иза тога стоји и део државе, а у различитим државним органима их је било. Сву ту банду почистићемо у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Вучић каже да последњих двадесетак дана готово свакодневно слуша о криминалним активностима и да је реч о веома опасним људима.

“Та борба се стално одиграва, али сад посебно после неких ствари које су се у региону догодиле, неко је помислио да треба да пребаци центар из једног другог места у региону у Београд. Е, то нећемо дозволити никоме. Неко је мислио да једну другу републику бивше Југославије замени Београдом. Тај филм неће да гледају”, рекао је Вучић.

Рат црногорских кланова у Србији, а посебно у Београду, помиње се још од октобра 2016. Године када је убијен један од вођа навијача Партизана Александар Станковић. Ово убиство до данас није решено.

Иначе, Станковић се помиње у јавности када је са Вељком Беливуком, који сада важи за вођу навијача Партизана, физички напада директора тог фудбалског клуба Милоша Вазуру, што су забележиле безбедносне камере.

Пренос одрубљивања главе преко скајпа?

Говорећи о све учесталијим мафијашким обрачунима на градским улицама последњих дана, Вучић је између осталог рекао:

„И немој да нам цео град прича о томе како је неко преко скајпа некоме одрубио главу или како је неко некоме не знам шта урадио, а да ми не знамо да ли је то истина или није, него удри чекићем, маљем по глави банду мафијашку.“

Сви причају о рекетирању

Рад будуће владе ће, како је рекао, бити ограничен да би се што пре подвукла црта и да би се видело шта је урађено. Од будућих министара је за то тражио да буду на терену.

Поручио је да нико није јачи од државе и да ће као председник државе будућу владу терати на бескомпромисну борбу.

“Тражим од људи да се не праве да су глуви и да не чују када народ говори и када власници ресторана, кафића говоре да им неко долази да их рекетира. Ко сте ви бандо једна мафијашка да некога рекетирате у Србији? Ко вам је дао право на то? Имам право, тераћу и гонићу владу да сву ту банду, све те кланове растуримо директним ударцима у главу, маљем у главу”, поручио је председник Србије.

Он је поменуо и да је 619 милиона евра завршило у приватним џеповима и да држава не сме да дозволи да дође до тога да има најнижу стопу раста у Европу.

Координисана борба свих служби

На питање новинара да ли најава борбе против мафије значи да није задовољан радом досадашњег министра полиције Небојше Стефановића, Вучић је рекао да је полиција одлично радила, да се борба одвијала непрестано, али да ће сада све службе радити координисано.

“Сва министарства силе, све агенције, све службе координисано томе да се посвете. А они који су мислили да су јачи од државе и да могу да раде шта хоће у нашој земљи и да има оних који ће да их спасавају, било у правосуђу било на било којем другом месту када почине непочинства нек добро размисле”, рекао је Вучић.

Није открио да ли ће Небојша Стефановић остати министар полиције.

“Полиција је у свим областима постигла боље резултате и Министарство него раније. Слушао сам различите приче и наслушао се о томе јао срушиће ме Небојша, па ће да буде овако и онако. Небојшу познајем 22 или 23 године, радиће важан посао у сектору безбедности”, рекао је Вучић.

Према његовим речима полиција је сада десетоструко опремљенија, а ситуација са мафијашким клановима је проблем тренутка и, како је рекао, многих људи који су помислили да је економски моменат добар да то искористе.

Он је рекао да је смањен број готово свих кривичних дела, да је постигнут до сада незабележен успех да се током целе године у Београду десе три или четири убиства, што је 2002, како је рекао, био број убистава за једно пре подне

“Дакле то су резултати који су све само не занемарљиви. А да ли има људи у свим службама који раде са мафијом, па немам ја никакве сумње да има, само то нема везе са министром Стефановићем. А имам још две три, као што рекох, можда и четири недоумице”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags:

1 reply

  1. Да није заљуљало код брата „из једног другог места у региону“ не би ти ни изборе одржао.

Оставите коментар