Данас: Александар Вучић творац фондације „за пристојно друштво“

На сајту Фондације се наводи да је творац визије, идеје и иницијативе за оснивање Фондације „За српски народ и државу“ председник Александар Вучић

Александар Вучић (Фото: Сајт Председника Србије)

Српска напредна странка основала је крајем прошле године Фондацију „За српски народ и државу“, чији су задаци борба да Србија остане пристојно, цивилизовано и праведно друштво, као и унапређење политичке културе у Србији.

Фондацију је на радар јавности поставио амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, који је за „часопис за политичку теорију и праксу“ „Напредак“ који издаје фондација владајуће партије написао ауторски текст који се бави решавањем косовског питања.

На сајту Фондације се наводи да је творац визије, идеје и иницијативе за оснивање Фондације „За српски народ и државу“ председник Александар Вучић, те да је његово име симбол обнове и уздизања Србије.

На основу информација са сајта Агенције за привредне регистре (АПР), Фондација је основана првог октобра прошле године, са седиштем у централи СНС-а, у Палмира Тољатија 5/3 на Новом Београду.

Као оснивач наведена је Српска напредна странка, а управитељка Фондације је Бојана Радаковић, чланица Главног одбора СНС-а.

Фото: Сајт Фондације за српски народ и државу

Према информацијама са сајта „Истиномер“, Радаковић је рођена 1987. године у Београду. Иако нема званичних података о њеном школовању, у медијима је навођено да је „правница са просеком од 8,85 на Правном факултету, а која је тренутно на докторским студијама“.

У јануару 2014. године постављена је на функцију заменице секретара Скупштине општине Вождовац, да би касније постала начелница управе ГО Вождовац. Према наводима са поменутог сајта, Радаковић је подсекретарка Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове Управе града Београда.

На основу података са сајта АПР-а, председник Управног одбора Фондације је Дејан Михајлов, некадашњи члан Демократске странке Србије, који је од 2004. до јула 2008. године био генерални секретар Владе Србије. Место у Управном одбору добио је још један бивши члан ДСС-а, а актуелни одборник СНС-а у београдској скупштини Небојша Бакарец.

Чланови УО фондације напредњака су и бивши председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић, медијски консултант Иван Радовановић, бивши функционер СПС-а Урош Шуваковић, као и Љиљана Марковић, која је недавно поднела оставку на место в. д. деканке Филолошког факултета, након што јој је Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду изрекао меру јавне опомене.

Нешто више о конкретним активностима Фондације покушали смо да сазнамо од члана СНС-а Небојше Бакареца, али нам је он поручио да не жели да говори за Данас, јер је пре три године у једном тексту представљен у негативном контексту.

За наш лист је пристао да говори некадашњи функционер Социјалистичке партије Србије Урош Шуваковић, који је на питање које су конкретне активности Фондације, одговорио да она издаје часопис који се бави политичком теоријом и политичком културом, као и развијањем културе политичког дијалога.

Упитан да ли сматра да се Српска напредна странка, као оснивач Фондације, и у пракси залаже за вредности које Фондација промовише, то јест за културу дијалога и Србију као цивилизовано и пристојно друштво, Шуваковић је одговорио да се он бави Фондацијом, али да може за сваку странку појединачно да коментарише колико доприноси поменутим вредностима.

„Али, у том случају бисте морали да са мном обавите интервју и да ми дате бар једну страницу текста да вам наведем конкретне примере“, поручио је Шуваковић.

Медијски консултант Иван Радовановић, на питање нашег листа да ли се Фондација поред издавања часописа бави још неким активностима, одговорио је да не зна, јер због посла није нарочито учествовао у њеном раду, те да просто није упућен.

„Нисам имао времена тиме да се бавим. Мислим да имате њихов сајт, па погледајте шта све раде. Не знам, зато што се последњих шест месеци нисам уопште тиме бавио. Имао сам другог посла“, поручио је Радовановић.

На сајту Фондације је, поред издавачке делатности и рада са младима, наведено да се она бави међународном сарадњом као и научноистраживачком делатношћу.

„Фондацију „За српски народ и државу“ је основала Српска напредна странка у октобру 2019. године. У раду наше Фондације народ и држава ће бити посматрани у светлу науке и најновијих открића. Нација и демократија су два појма који се складно допуњавају. Србији су потребни и нација и демократија. Србији је потребна и меритократија, систем заснован на владавини најспособнијих, најнадаренијих и најпаметнијих“, пише на сајту Фондације.

Александар Вучић на седници ГО СНС-а (Фото: НСПМ)

На веб презентације се даље поручује да ће се заједно са својим оснивачем борити за то да Србија остане пристојно и цивилизовано друштво, уз појашњење да је пристојно друштво оно чије установе не понижавају људе, а да је цивилизовано оно чији чланови не понижавају једни друге.

„Свако пристојно и цивилизовано друштво је и праведно друштво. Сопствена уверења ћемо заступати на асертиван начин – уз пуно уважавање туђих. Фондација „За српски народ и државу“ ће посебну пажњу посветити унапређењу политичке културе у Србији, неговању традиције и српског културног наслеђа, едукацији младих – подстичући их да изуче свет у коме живе и да стварају свој сопствени, развоју широког спектра вештина код младих полазника, промоцији и заштити породичних вредности, научно истраживачкој и издавачкој делатности“, наводи се на сајту у одељку „О фондацији“.

Много познатији подухват Фондације од издавачке делатности јесте оснивање Академије младих лидера, која је изнедрила неколико нових младих посланика СНС-а у актуелном сазиву парламента.

На интернет презентацији Фондације се објашњава да Академија младих лидера подразумева политичку едукацију младих чланова СНС-а захваљујући којој ће они стећи нова знања и вештине из разних области, које ће им значити не само за политику, већ која могу употребити у било којој професији да је реч.

„Циљ предавања јесте едукација младих чланова, најпре када је реч о јавном наступу, дебатовању. Теме су из разних области, креирање политичких порука, стратешко и акционо планирање, политика у периоду од 1990. па до данас, Европска унија, локална самоуправа итд. Такође се учи о предизборним кампањама, преговарањима, економији, где се презентују истраживања из различитих области“, пише на интернет презентацији.

Цитиран Оскар Давичо

Жеља фондације владајуће странке да људе покрене да допринесу обликовању будућности Србије, поручује се на сајту и додаје да ће у партнерском односу сарађивати са институцијама, странкама, организацијама грађанског друштва и сродним задужбинама и фондацијама. На веб презентацији СНС фондације стоји:

„Имаћемо на уму оно што је Оскар Давичо рекао о Србији: „Ја знам сва твоја лица, свако шта хоће, шта носи, гледао сам све твоје очи, разумем шта кажу, шта крију. Ја мислим твоју мисао за челом ти у коси, ја знам твоја уста шта љубе, шта пију“

Милош Д. Миљковић

(Данас, 20. 10. 2020)

Вучић о писању Данаса: Не би продали ни 200 примерака да ја нисам на насловној

Мени је драго уколико стигну да продају читавих 2.000 примерака. Не би продали ни тих 2.000 примерака, да нема мене на насловној страни. Ја рачунам да ће неки хонорар да ми плате некад.

То је рекао председник Србије и СНС Александар Вучић одговарајући на питање новинарке Пинка да прокоментарише писање листа Данас да је „Вучић творац фондације за пристојније друштво“.

Фото: Сара Божичевић/Данас

Он је додао да не би продали не више од 200 примерака да не ставимо њега на насловну страну.

„Сад видим да су постали чист тајкунски медиј. Да су им тајкуни и званично постали власници. Ја им честитам на томе. Када сам говорио, говорили су ми да причан неистине, а сада видите да сам био у праву за све што сам говорио“, навео је председник Србије.

Влада која се буде формирала и скупштина су ограниченог трајања. Парламентарни, заједно са председничким изборима биће најкасније 3. априла 2022. године, рекао је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је казао да је лидеру Српског патриотског савеза Александру Шапићу понудио да та странка има једног министра у Влади Србије, а лидеру СПС Ивици Дачићу да буде председник Скупштине Србије.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Нико.

    Предметна Фондација је оличење оснивача а то је исти онај на којем почивају SNS и Danas.

    Једино што је лажно је њихов сукоб.

Оставите коментар