Веран Матић: Србија и Хрватска да направе споразум по угледу на Немачку и Француску

Специјални изасланик председника Србије изјавио да Србија и Хрватска треба да раде на споразуму о пријатељству, као што су то учиниле Немачка и Француска 1963. године

Веран Матић (Фото: Н1)

Специјални изасланик председника Србије за решавање питања несталих с Хрватском, Веран Матић, изјавио је да Србија и Хрватска треба да теже и да раде на споразуму о пријатељству, као што су то учиниле Немачка и Француска 1963. године.

„Кроз заједнички пројекат који и данас постоји, Француска и Немачка су размениле посете више од девет милиона младих. И видимо где су данас односи те две земље. Морамо радити на дуге стазе, али морамо почети радити, широко, свеобухватно“, рекао је Матић у интервјуу за недељник „Хрватска ријеч“ из Суботице.

По његовим речима, важно је да се све институције укључе у тај процес, од изградње инфраструктуре, попут пруге Загреб-Београд, како би се направио најбржи пут до луке Ријека, као што је то сада аутопут, затим да се река Сава, „која нас спаја“, очисти тако да поново буде пловни пут, да се ради на размени посета младих у образовном систему, до размене у култури.

„Нове генерације, које су стасале са историјским сећањем само на ратове и злочине деведесетих, треба да се упознају и да схвате како су им наметнута мржња и негативни стереотипи, а како они сами имају простор за размену својих талената, способности, знања, забаве“, навео је Матић.

Он је рекао да мисли да би и представник Србије требало да има своје место на овогодишњој комеморацији „Дан сећања“ у Вуковару, у новембру.

„Пре две године изразио сам жељу да, као специјални изасланик председника Србије за решавање питања несталих, учествујем у обележавању Дана сећања. Питао сам кабинет председнице Хрватске да ли је то прихватљиво и добио одговор да се обратим градоначелнику Пенави, што сам урадио путем изасланика председнице Хрватске и добио одговор да нисам пожељан. Ипак сам дошао дан раније и придружио се делегацији Српског народног вијећа, одајући почаст свим жртвама на сваком месту страдања“, навео је Матић.

Додао је да жели да и ове године буде на комеморацијама и у Вуковару и у Шкабрњи, исто као што је недавно посетио Вариводе и Груборе.

Рекао је да очекује да ће и председник Србије Александар Вучић посетити нека од места у Србији у којима су страдали Хрвати током деведесетих година 20. века.

„Верујем да је важно да се о томе постигне договор с представницима хрватске заједнице у Србији. Мислим да се премало зна о овоме у Србији и мора се наћи начина да та места буду обележена и приступачна за све који их желе обићи као места сећања“, казао је Веран Матић.

Оценио је да је потребно наћи нове начине за рад на потрази за несталима и да је важно имати заједничке тимове за потрагу, као и увиде у архиве обеју страна.

„Нажалост, политизација превладава. Због тога је велики задатак на владама обе државе да постигну договоре којима ће се елиминисати политизација и злоупотреба. Ово је хуманитарно питање, али још нису тако постављени приоритети. Још питање ратних злочина надвладава хуманитарно питање потраге за несталима, а то су паралелни процеси и нестали се морају тражити и без потраге за ратним злочинцима“, рекао је Матић.

Додао је да жели да би више представника хрватске заједнице у Србији буде у министарствима која утичу на положај Хрвата и других мањина. „Верујем да би се онда знало више о положају заједнице и доносиле одлуке које би ефикасније решавале важна питања“, рекао је Матић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

6 replies

 1. Овај прилог тражи много коментара.. али..
  Да ли може за почетак да кренемо од наслова.. нпр.: „Хрватска и Србија да направе споразум по угледу на Немачку и Француску“.
  То је исто… неважно..
  Е, па није!

  23
  1
 2. Тешко, здраво тешко јесте бити човек, људ, творевина над творевинама сочињена по Творчевом лику, али је нестварно лако, неопевано лако бити веран хијена матић… Некада је у септичку јаму досипана жива да би њен садржај био подношљивији за “ обраду „, чување, таложење; сипати у верана матића живу, та то би живу мртвом начинило, а веран би волшебно течно стање метала присвојио и постао несвакидашње течно г… о које поприма облик посуде у коју га изруче, имао својство нестишљивости због које би Бернули био одгушитељ пољких клозета, и увек заузимао водорован положај, баш како и оно што ниже скота лежи… Чулне длачице у носу од верановог “ мириса“ зарадиле би само алопецију… “ Тешку воду“ пустити за сваким верановим појављивањем, Србија би имала хидрогенску бомбу…

  14
  1
 3. Значи ни СNС (N=NATO) не опстаде дуже од дана. Једно С оде на Соњу а друго на Сороша па изађе SNS. (Срећа да два S нису једно уз друго.)

  Што се помирења горе поменутих тиче да пробамо да убројимо неколико стотина хиљада голоруке нејачи, жена и стараца на било којој страни па да их пустимо да се на миру поново помире.

  Браво Веране – од тебе се није мање ни очекивало а ни од Оног чији си изасланик.

  6
  1
 4. Moj prijatelj, Srbin sa svih strana, zivotni cij mu je bio da se dokopa SAD, bez obzira sta radio, u familiji svi lekari, on nije zavrsio faks.Ode u SAD, doceka drzavljanstvo, upozna Hrvaticu sa kojom dodje u Hrvatsku, izrode decu, razvedu se.Sada radi u Hrvatskoj isto ono sto je radio u SAD, samo za bedniji novac i alimentaciju.Zena trazi od njega da ne ide u skolu, da se ne sazna da je deci otac Srbin, pa da ne bude problema.Jedan dan urla preko telefona, mali je rekao „bre“!

  Moja najbolja drugarica, druzila se sa mnom uprkos tatinoj zabrani da se druzi sa „ustasom“, jer mi je otac Hrvat (zapravo Madjar, ali duga prica u kojoj je hrvatska zenska linija bila hitrija od madjarske muske), sve dok joj nisam odradio nesto na studijama, „abonentsku“, bez uzimanja para, na zaprepascenje njenog matorog. Onda sam postao dobrodosao u kucu.Ona godinama pokusava da ode u EU, uci madjarski, trazi madjarske pretke, i sve se zavrsilo udajom za hrvatskog veterana (kazem joj da spava sa jednim otvorenim okom)

  Jedan drug mi je u Silikonskoj dolini, drugi radi za „Simens“, zivi u Holandiji, jer su stanovi jeftiniji, a provoza se na posao u Nemacku.Treci je iscezao, mada ni prva dva nisu manje iscezla u svojim mladickim snovima.Cetvrti je, kao i ja, filozof, imamo nasu paranormalnu istoriju filozofije, a boga mi i sire, umetnosti, drzave, istoriju istorije, a zadjemo i do kosmologije i to nas drzi nasuprot realnosti.Zovemo se „Krug dvojke“:)))) On placa alimentaciju, ja jos mogu da prevarim neku klinku, a uz izvestan rizik i neku raspustenicu.I, muci me da ne cinim dovojno za svoju zemlju.Da ne cinim nista !

  A, zemlja nam se nalazi na nizbrdici i niko nista ne cini.Milosevic se borio da bi rekao narodu: „Pa, eto, borili smo se“, a onda se predavao, da bi mu Zapad rekao da je „faktor mira“. Kostunica je za licnu cast predao drzavu njenim razoriteljima.Tadic i Dinkic su nas vezali za Zapad da ne mozemo da maknemo, Vucic nam navlaci novu bedu, jer posle KiM ide R.Srpska, gde nemamo milioniti deo mogucnosti kao u slucaju KiM,pa,mozda, regionalizacija, pa novo obrazovanje, nova istorija (imali smo i njenu prezentaciju svojevremeno kod Holma Sundhaussena, kao i po mnogim izvestaima Fonda za humanitarno pravo i Helsinskog odbora – sve je spremno, odavno za nedovrsivi put ka EU), posle koje ce nam istorija toliko biti zatrpana ideologijom, da necemo znati ni kako se zovemo, Zapad nece dopustiti da KiM ostane srpsko ni u poeziji, a onda Kosovska Pravoslavna Crkva, ali ovog puta uspesnija od Montenegrinske, pa ce KiM da se pretvori u Makedoniju, nesto za sta cujemo jednom mesecno u vestima, a nije bila manje srpska, a ni mnogo manje sveta.

  Sve nam je receno u napred, sve je jasno, sta se ceka, ko se ceka ????

  11
  1
 5. Одличан Веран Матић !
  Подсећа нас како су Француска и Немачка после оноликих ратова и жртава, од првобитне “Заједнице за угаљ и челик”, направили велику ЕУ 28 држава.
  Унију у којој већ 75 година влада мир.

  Јасно је да би и Бошњаци, Срби, Хрвати и Црногорци могли направити заједницу – још бољу, ефикаснију и кориснију.

  Кад не би било оних који се те заједнице боје, који је коче.
  Који су за време ратова убијали, пљачкали, крали, силовали . . . обогатили се продавајући оружје, нафту, пасоше и дозволе . . . ушли у туђе куће и присвојили их . . . сви они који би у заједничкој држави били суђени.

  2
  8
 6. @Деда Ђоле
  „Јасно је да би и Бошњаци, Срби, Хрвати и Црногорци могли направити
  заједницу – још бољу, ефикаснију и кориснију.“

  Ту смо заједницу имали код Краља и Тита, наметнуту а после и растурену,
  по директиви ЗАПАДА /САД, В. Британије, Немачке…/, уз свесрдно залагање
  ХРВАТА, БОШЊАКА, ЦРНОГОРАЦА, МАКЕДОНАЦА, ШИПТАРА!
  Опет да правимо заједницу, па да је опет растурају ХРВАТИ, БОШЊАЦИ,
  ЦРНОГОРЦИ…?!
  То може да замисли, помисли и јавно предложи само МАЛОУМАН, НЕРАЗУМАН
  И ЗЛОНАМЕРАН карактер!
  Таква замисао може само да се јавно изнесе у Србији, али у БиХ, Хрватској,
  ЦрноЈ Гори, Македонији, Шиптарији – БОЖЕ САЧУВАј!
  Такав се одмах проглашава за велеиздајника, непријатеља “ћетника“,
  “Велико-Србина“, фашисту…

  7
  1

Оставите коментар