Београд: „Сава центар” данас кошта 10 милиона евра мање него у августу

Осим цене коју град смањује за по 20 одсто, у последњем огласу се ништа друго не мења у односу на претходна два

Сава центар (Фото: Н1)

После два неуспела покушаја да нађе купца за „Сава центар”, град данас поново оглашава продају здања у Блоку 19 тако што ће цену од 21,9 милиона евра снизити за додатних 20 одсто. То значи да за конгресни центар од 29.374 квадратна метра сада тражи 17,5 милиона евра, што је за готово десет милиона евра мање од почетне цене из августа ове године (27,4 милиона евра) када је град први пут покушао да отуђи објекат архитекте Стојана Максимовића али нико се на позив није одазвао. Да ли ће из трећег пута, успети да удоми „Сава центар” који му, тврде градски челници, прави само губитке, биће познато 9. новембра за када је заказано јавно надметање у Малој сали на 20. спрату зграде Градске управе у Улици краљице Марије 1.

Осим цене коју град смањује за по 20 одсто, у последњем огласу се ништа друго не мења у односу на претходна два. Купац има обавезу да у року од пет година уложи најмање 50 милиона евра у обнову комплекса, објекту неће смети да мења намену нити да наруши његове архитектонске и културне вредности, јер здање ужива статус претходне заштите и треба да буде проглашено за споменик културе. Уметничко-историјска дела, као непокретна и покретна културна добра у објекту, нису предмет продаје, наводи се у огласу.

Ако ни следећег месеца не удоми конгресни центар, последњу цену (17,5 милиона евра) неће моћи још да умањује него ће, кажу у граду, радити нову процену ове некретнине која ће показати да ли ће њена вредност бити мања или већа од 27,4 милиона евра. За многе противнике продаје објекта у Новом Београду тај износ је „продаја у бесцење”. Тако не мисли компанија „Делта” која је већ четири године највише загрејана да у свој портфолио некретнина упише и „Сава центар”. Претходна два пута ни она није уплатила депозит којим би се кандидовала за учешће у јавном надметању јер јој је инвестиција, како су тврдили у „Делти”, од око 80 милиона евра неисплатива.

Далиборка Мучибабић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар