Црна Гора: Партије нове већине доставиле Кривокапићу списак ресора за које су заинтересоване

Према информацијама листа „Дан“, има доста преклапања око жеља за истим ресорима међу партијама

Фото: Марија Петровић/Танјуг

Све политичке партије из нове већине доставиле су мандатару Здравку Кривокапићу предлоге за нека од 18 министарства за која сматрају да имају адекватан кадар за руковођење тим ресором у новој влади, пише Дан.

Према информацијама Дана, има доста преклапања око жеља за истим ресорима међу партијама, што значи да ће мандатар Кривокапић морати да донесе коначну одлуку.

Наводи се да је највише захтјева за мјесто потпредсједника Владе, Министарство пољопривреде и руралног развоја, Министарство просвјете, Министарство унутрашњих послова (МУП) и Министарство вањских послова (МВП). За неколико ресора ниједна партија није заинтересована, и то Министарство спорта, Министарство за људска и мањинска права, Министарство финансија.

Раније је постојао договор са мандатаром да се за ресор Министарства економије и Министарства финансија побрине он лично, односно да на те функције именује експерте.

Како сазнаје Дан, Демократски фронт (ДФ) је у допису Кривокапићу навео да траже мјесто потпредсједника Владе и да имају кадар за челне функције у МУП-а, МВП-а, Министарству саобраћаја и поморства, Министарству економије, Министарству одрживог развоја и туризма, Министарству здравља, Министарству просвјете, Министарству културе и Министарству јавне управе или Министарству пољопривреде и руралног развоја.

С тим што би функцију потпредсједника уједно обављао један од десет министара из редова ДФ-а.

У предлогу Демократске Црне Горе наводи се да имају кадар за челне функције у Министарству одрживог развоја и туризма, Министарству пољопривреде, Министарству културе, МВП, Министарству правде, Министарству просвјете, Министарству рада и социјалног старања, а траже и једну позицију потпредсједника Владе, који би уједно био и министар.

Из Социјалистичке народне партије (СНП) су такође предложили ресоре које би њихови чланови могли покривати.

И то једно мјесто потпредсједника Владе и четири министарства и то пољопривреде и руралног развоја, рада и социјалног старања, Министарство саобраћаја, као и Министарство просвјете.

Како Покрет за промјене (ПзП) са мандатаром преговара посебно, они су тражили позицију у безбједносном сектору, тачније Министарству одбране, уз коју би ишла и позиција потпредсједника владе, Министарство просвјете, Министарство науке и Министарство одрживог развоја и туризма јер за то сматрају да имају најбољи кадар.

Нагласили су и да су то захтјеви само што се тиче Владе и да ће позиције тражити на нивоу државних секретара и директора директората.

Из Грађанског покрета УРА су се још раније изјаснили да имају кадар који би покрио позицију министра одбране и министра унутрашњих послова, а међу њиховим захтјевима су још и Министарство здравља, Министарство правде и Министарство пољопривреде и руралног развоја.

Наводи се да је и УРА тражила мјесто потпредсједника Владе.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар