РСЕ: Назнаке промене односа Саудијске Арабије према Израелу

После нормализације односа Израела с УАЕ и Бахреином, Саудијска Арабија је поручила да неће следити њихов пример све док јеврејска држава не потпише мировни споразум с Палестинцима

Фото: Пиксабеј

После нормализације односа Израела с Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином, Саудијска Арабија је поручила да неће следити њихов пример све док јеврејска држава не потпише мировни споразум с Палестинцима, али је све више назнака да утицајна краљевина ублажава тон према Израелу, док слаби њена подршка палестинском руководству, преноси данас Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија.

Два месеца пошто су УАЕ објавили споразум о дипломатским односима с Израелом, строго контролисани медији у Саудијској Арабији су смекшали тон о нормализацији, с назнакама да ли би утицајна краљевина могла да уради исто, пише Вашингтон пост.

Саудијска Арабија званично још није изнела коментаре о плановима за нормализацију односа с Израелом, али је прошлог месеца, како наводи амерички лист, највећи саудијски дневник на енглеском Араб њуз објавио коментар главног уредника који је поздравио нове везе УАЕ с Израелом, с необично оштром критиком палестинског руководства, мада је навео да није само једна страна крива и да и Израел отежава решење блискоисточног сукоба.

Сам редослед тих пасуса би раније био незамислив и пружио је нове увиде у размишљање владара те земље, док је, додаје Вашингтон пост, прошле недеље принц Бандар бин Султан, бивши саудијски амбасадор у Вашингтону и важна политичка личност, такође оштро критиковао палестинско руководство у интервју емитованом на саудијској државној телевизији Ал Арабија.

Саудијски медији посветили су значајну пажњу Бандаровим критикама, док с друге стране, истиче лист, нису објавили интервју шефа саудијске обавештајне службе принца Туркија ал-Фаисала листу из УАЕ с далеко критичнијим наводима о Израелу.

Елхам Фахро, аналитичар за Персијски залив у Међународној кризној групи, рекао је да саудијски медији шаљу јасан сигнал о ставу земље о нормализацији односа с Израелом после договора с УАЕ, указује Вашингтон пост, додајући да запослени у саудијским медијима кажу да им менаџмент није експлицитно рекао да промене тон, али да знају да се очекује да прикажу тренд нормализације у позитивном светлу.

Принц Бандар у изненађујућем монологу на телевизији прошле недеље је оптужио палестинске лидере да су издали свој народ, сигнализирајући да је дошло до ерозије саудијске подршке питању које се дуго сматрало светим, указује Њујорк тајмс уз оцену да је емитовање интервјуа изгледа био начин да Саудијска Арабија промени наратив о израелско-палестинском сукобу, а да то не дође из уста актуелног званичника.

Стручњаци кажу да принц Бандар не би добио 40 минута на Ал Арабији да његова порука није била у складу са жељама де факто владара Саудијске Арабије, престолонаследника Мохамеда бин Салмана, истиче Њујорк тајмс.

Принц Бандар је рекао да реагује на осуду палестинског руководства споразума о нормализацији односа Израела и два блиска саудијска савезника, УАЕ и Бахреина.

Саудијски краљ Салман (Reuters/Yuya Shino)

Рекао је да се Палестинци „увек кладе на губитничку страну”, спомињући и контакте великог муфтије јерусалимског и палестинског националистичког вође Хаџа Амина ал-Хусеинија с нацистима 30-их. Такође је критиковао покојног палестинског лидера Јасера Арафата због подршке ирачком диктатору Садаму Хусеину после напада на Кувајт 1990.

Изванредан наступ принца Бандара уследио у време промене у израелским односима с арапским државама, од којих неке Израелце сада виде мање као узурпаторе а више као партнере у трговини и ривалству с Ираном, истиче лист, додајући да је Саудијска Арабија, која се дуго сматрала непоколебљивим помагачем Палестинаца, последњих година ублажила свој став према Израелу, за шта многи на Блиском истоку очекују да би могло да отвори пут ка нормализацији.

Саудијска Арабија је испрва пригушено реаговала на нормализацију односа УАЕ и Израела да би саудијски министар спољних послова касније изјавио да његова земља неће успоставити дипломатске везе с Израелом све док та земља не потпише међународно признати мировни споразум с Палестинцима, наводи америчка телевизија CNBC.

Ипак, додаје CNBC, обавештајна сарадња Израела и Саудијске Арабије већ неко време је јавна тајна пошто имају заједничког непријатеља у Ирану.

Иако мало вероватно да ће саудијски краљ Салман признати Израел, регионални посматрачи верују да је његов син Мохамед бин Салман, можда мање несклон том потезу, посебно с обзиром на његово пријатељство са зетом и вишим саветником председника САД Доналда Трампа, који је радио на договору са УАЕ Џаредом Кушнером, као и његовој жељи да ојача јединствени фронт против Ирана.

Иако речи принца Бандара и тихо одобравање нормализације односа УАЕ и Бахреина с Израелом, назначују приближавање и Саудијске Арабије, за то ће бити потребно доста времена, оцењује BBC, указујући да су арапски медији у прошлости често Израел презриво звали „ционистичким ентитетом”, док је становништво, посебно рурално, навикло да не само ту државу, већ и све Јевреје посматра као непријатеље.

Саудијска Арабија традиционално иде полако и с великим опрезом када је у питању промена политика, испитујући сваки потез, указује британски јавни сервис, али и истиче да је ступање на сцену престолонаследника Мохамеда бин Салмана све променило.

Сада у Саудијској Арабији жене могу да возе, постоје јавни облици забаве, а земља се полако отвара за туризам. Тако да мада можда неће нужно бити брзо постигнут, саудијско-израелски мировни споразум сада јесте реална могућност, закључује BBC.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар