Дојче веле: Колонијална прошлост Немачке није тема у школи

У школским књигама, у наставним материјалима немачких школа, готово да се не обрађује 30 година немачке колонијалне историје у Африци и западном Пацифику

Двеста намибијских долара (Фото: Дојче веле)

Многи ђаци у Немачкој ништа не уче о колонијалној историји своје земље, јер то није део обавезног школског програма. Активисти то желе да промене.

Као наставни материјал служи намибијска новчаница од 200 долара, на којој се налази лик Хендрика Витбоиа. Ђаци тако сазнају да се Витбои борио против немачке окупације крајем 19. и почетком 20. века. Немци су тамо починили геноцид над народима Хереро и Нама.

Ипак, ретко који ученик у Немачкој зна ко је Витбои, јер тај наставни материјал није део школског програма. Наставни материјал о њему и другим темама немачке колонијалне прошлости саставио је савез „Заједно за Африку“ у нади да ће их ангажовани просветари обрадити са својим ученицима.

95.000 потписа за другачију наставу

Јер, у школским књигама, у наставним материјалима немачких школа, готово да се не обрађује 30 година немачке колонијалне историје у Африци и западном Пацифику.

У неким савезним покрајинама се тема уопште не појављује у настави, у другим само маргинално. 26-годишња Абигејил Фугах из Келна зато захтева прераду уџбеника и наставних планова – покренула је петицију коју је потписало готово 95.000 људи.

Абигејл Фугах (Фото: Дојче веле)

„Није довољно оно што се тренутно учи у школама“, каже Фугах у разговору за Дојче веле. У време док је она ишла у школу наставници скоро уопште нису обрађивали немачку колонијалну историју и тему расизма, каже Фугах. А она је и сама често искусила расизам. „Није ми било лако док сам ишла у школу. Моји родитељи потичу из Гане.“

Довољно одрасли да уче о расизму

И на западу Африке, подручју данашње Републике Того и деловима данашње Гане од 1884. до 1916. владали су немачки колонијални службеници. Того је за Немачки рајх био „узорна колонија“, где су експлоатисали сировине и тлачили становништво.

Само ако се зна за колонијалну историју може се разумети и актуелни расизам, каже Фугах. „Ако су црна деца довољно стара да доживе расизам, онда су и бела деца довољно стара да о томе нешто уче.“

Намибијци за време немачке власти, 1904. или 10905. година

Реакције на њену петицију су врло различите, каже Фугах.

„Већина критичара су просветни радници. Они нам пребацују да превиђамо да је колонијална историја обухваћена наставним плановима. Али, проблем је што то није обвезујући део наставних материјала.“

Убиство шест милиона Јевреја у Холокаусту, Други светски рат, Хладни рат између Истока и Запада укључујући поделу Њемачке – све су то велике и важне теме у школи. За друго остаје мало времена.

Узорна гимназија у Хамбургу

Имке Сталман ради у гимназији Фармзен у Хамбургу. „Тему немачке колонијалне историје обрађујемо релативно интензивно у вишим разредима, последњих 15 година. Јер, та тема је изузетно релевантна за разумевање бројних међународних актуелних питања“, каже она за Дојче веле.

Њој је зато важно да објасни везу између колонијалне историје и расизма у свакодневици.

„Ове године посебно имајући у виду покрета Црни животи су важни (Black Lives Matter).“

Њени ђаци су мотивисани да се тиме баве и ван наставе – посетили су споменик ратницима Немачке Источне Африке у Хамбургу, који је направљен за време националсоцијализма. Рељеф приказује немачке колонијалне официре као јунаке и вође, које домаћи војници послушно следе. „Разговарали смо том споменику. Ученици су почели да износе алтернативне предлоге.“

Ђаци код споменика у Хамбургу (Фото: Имке Сталман)

Од 2018. гимназија Фармзен сарађује са школом Чангомбе у Даресаламу у Танзанији.

„Утврдили смо да се у обе школе на часовима историје бавимо врло сличним темама, између осталог империјализмом и колонијалном историјом“, каже Сталман. „Тако је настала идеја да својим ученицима пружимо могућност да заједно раде на тим темама.“

Ученици из некадашње колонијалне силе Немачке и бивше колоније Немачке Источне Африке, размјењују спознаје о заједничкој историји. Врхунац сарадње су биле узајамне посете. У Хамбургу су заједно снимили филм код споменика колонијалним ратницима.

Дојче веле: Европски музеји и колонијално наслеђе

Абигејл Фугах и другим активистима је јасно да не може свака школа да организује такву размену ученика. Али она жели да сваки ђак у Немачкој има прилику да се позабави са колонијалном прошлошћу, њеним последицама и сопственим расизмом. Фугах већ неко време у школама нуди тренинг против расизма.

Петер Хиле

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 12. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар