Ричард Гренел: Америка окреће нови лист према Србији

Ја сам рекао председнику Србије “верујте нам и дајте нам шансу, јер ми имамо другачији приступ од оних који се већ 30 године баве овим питањима”, истакао Гренел

Ричард Гренел

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел рекао је да САД имају другачији приступ од оних који се већ 30 године баве косовским питањем, а не могу да га реше.

Он је то изјавио говорећи о недавно потписаном Вашингтонском споразуму као гост Конференције Српско-америчких лидера (САЛЦ).

Гренел је у свом обраћању навео да су његов отац и браћа хришћански мисионари, а да је приступ Трампове администрације да „прво створи услове за економски напредак у региону Западног Балкана, па да се потом позабави политичким питањима“ и додао:

„Ако погледате пажљиво и Господ наш, Исус Христос, прво је решавао суштинске проблеме људи којима је ишао у сусрет, хранио их је, појио, лечио, пре него што би их учио или покушавао да их обрати себи.“

Он се такође осврнуо и на потребу изградње поверења између Срба и Американаца.

„Ја сам рекао председнику (Србије Александру) Вучићу, верујте нам и дајте нам шансу, јер ми имамо другачији приступ од оних који се већ 30 године баве овим питањима, а не могу да их реше“, навео је Гренел.

Гренел је казао да се кроз Вашингтонски споразум и отварање канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације у Београду, Вашингтон пружа руку не само политичким актерима, већ и српском приватном сектору, што би могло да помогне у изградњи чвршћих односа између Србије и Америке у будућности.

Руководство САЛЦ-а је на крају конференције изразило захвалност Гренелу на јучерашњем брифингу са члановима српске заједнице у Америци. Сматрају да је веома битно што су добили прилику да у отвореном дијалогу размијене мишљење и поставе питања важна не само за српску заједницу у Америци, већ и српски народ у целини.

„Делимо уверење да су добри односи САД и Србије кључни за стабилност, развој и просперитет у читавом балканском региону“, истакли су организатори, преноси ИН4С.

Организација САЛЦ окупља младе људе српског порекла који желе да кроз учешће у политичком животу САД допринесу бољем развоју односа између Вашингтона, Београда, Подгорице и Бањалуке.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading