Половина становништва Нагорно-Карабаха расељена због сукоба

Нагорно-Карабах има око 140.000 становника, а 99 одсто су етнички Јермени. Локалне власти и Јерменија оптужују Азербејџан да од обнављања сукоба 27. септембра за мету имају цивиле

Патње цивила: деда и унука у Нагорно-Карабаху (Фото Бета-АП)

СТЕПАНАКЕРТ – Између 70.000 и 75.000 људи, што је половина становништва Нагорно-Карабаха, расељено је због сукоба јерменских и азербејџанских снага, изјавио је данас омбудсман те самопроглашене републике, јавља АФП.

„Према нашим прелиминарним проценама, око 50 одсто становништва је расељено од чега 90 одсто жена и деце”, рекао је Франс пресу омбудсман Артак Белгаријан. Он је додао да је између „70.000 и 75.000 људи је расељено унутар Нагорно-Карабаха или су постали избеглице, пребацујући се на безбедна места”.

Нагорно-Карабах има око 140.000 становника, а 99 одсто су етнички Јермени. Локалне власти и Јерменија оптужују Азербејџан да од обнављања сукоба 27. септембра за мету имају цивиле, посебно у главном граду Степанакерту, који има 50.000 становника.

Град је посебно од петка под ракетним нападима што је приморало већину становништва да побегне, а они који су остали, крију се у подрумима. Азербејџан такође тврди да је његово становништво мета напада, али за сада не наводи број људи који је побегао од сукоба.

Степанакерт је током ноћи поново бомбардован, а током јутра су деловали и дронови, јавља новинар Франс преса. Готово стално се оглашавају сирене за узбуну, а град је практично у потпуном мраку.

Један становник је рекао Франс пресу да је ноћас било најјаче бомбаровање од викенда. Напади су јутрос престали, омогућивши кратак предах становницима који су још у граду, јавља Франс прес и додаје да је низ кућа потпуно уништен у близини парламента.

Вишедеценијски сукоби Азербејџана и Јерменије око Нагорно-Карабаха ескалирали су пре десетак дана.

Азербејџан, земља турског говорног подручја чији су становници претежно шиити, тражи враћање под његову контролу Нагорно-Карабаха, већински насељеним Јерменима хришћанске вероисповести, чије отцепљење 1991. међународна заједница није признала, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари 

(Политика, 7. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар