Министарство спољних послова: Протестна нота Албанији због имплицирања уједињења са тзв. Косовом

Изјаве које имплицирају уједињење Албаније и српске покрајине Косова и Метохије представљају оправдан разлог за забринутост, стоји у ноти МСП-а

Министарство спољних послова (Фото: Актуелно)

Министарство спољних послова позвало је данас амбасадора Албаније у Србији Иљира Бочку, ради уручивања ноте у којој је изражен најоштрији протест поводом изјава датих током заједничке седнице влада Албаније и тзв. Косова, 2. октобра у Тирани, а пре свега оних која се тиче укидања границе између Албаније и Косова и Метохије.

„Такве изјаве које имплицирају уједињење Албаније и српске покрајине Косова и Метохије и стварање Велике Албаније, представљају оправдан разлог за забринутост, како Републике Србије, тако и осталих држава региона опредељених за очување стабилности и интензивирање сарадње у региону”, саопштио је МСП, јавља Танјуг.

У ноти, наводи се, указано је и на свакодневне напоре које највиши званичници Србије улажу у циљу развијања билатералних политичких и свих других односа са суседним земљама и приближавању ставова о којима не постоји сагласност и, у том смислу, изражено очекивање да ће се и највиши званичници Албаније, убудуће уздржавати од давања изјава које нарушавају билатералне односе Србије и Албаније и могу дестабилизовати регион.

Поводом навода из појединих медија о уручивању протестне ноте албанског Министарства спољних послова дипломатским представницима Србије у Албанији, Министарство спољних послова Србије саопштава да је привремени отправник послова Амбасаде Србије у Тирани позван у албанско Министарство спољних послова 6. октобра ради уручивања протестне ноте, али је он одбио да прими ноту због неприхватљивих ставова изнетих у њој.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар