Александар Вучић: Надлежни већ установили одговорност за рушење објеката у Савамали

Председник Србије изјавио да насеље Београд на води није потпуно приватно власништво и да је у оквиру тог пројекта 32 одсто јавних површина

Александар Вучић, обилазак радова у Београду на води, (Фото: Инсајдер/Срђан Илић)

Вучић је током обиласка завршних радова на изградњи тржног центра „Галерија Београд“, у оквиру Београда на води, то рекао упитан колико грађане Србије и грађане Београда кошта изградња приватног насеља Београд на води.

„Овде је јавно 32 посто површина. Што се тиче насеља 10.000 пута је већа њихова вредност од вредности пре седам година, вредност коју има држава и град Београд је 10.000 пута већа“, рекао је Вучић, али није навео колико су држава, односно град Београд, уложили новца у изградњу тог насеља.

На питање колико је објеката уклоњено да би било изграђено насеље Београд на води и шта је са случајем бесправног рушења у насељу Савамала у току изборне ноћи 2016. године, Вучић је рекао да су због изградње Београда на води уклањани „и легални и бесправни објекти“, при чему су власници легалних објеката добили великодушно обештећење.

Вучић је на питање о одговорности за рушење објеката у Савамали навео је да су то „надлежни органи већ установили“.

Међутим, на четворогодишњицу од рушења у Савамали 24. априла ове године Прво основно тужилаштво у Београду у одговору за Инсајдер је саопштило да је поступак који се односи на то ко је у сред ноћи, без решења о рушењу, порушио објекте и даље у предистражној фази, а као разлог су навели то што МУП већ годинама не одговара на захтев да утврди идентитете извршиоца.

До сада је због рушења у Савамали одговарао само шеф смене у полицијској станици Савски венац – Горан Стаменковић. Наиме, упркос извештају Заштитника грађана, једином званичном документу о овом случају, у ком су изнети докази да је полицијским службеницима у ноћи рушења наложено да не поступају по пријавама грађана и да по наређењу од „врха полиције“ грађане преусмере на Комуналну полицију, осуђен је само дежурни шеф службе тог дана.

Против Стаменковића полиција је баш уочи двогодишњице рушења у Савамали поднела кривичну пријаву да је те ноћи извршио кривично дело несавестан рад у служби.

Он је експресно осуђен и то тако што се нагодио са тужиоцем за условну казну затвора од пет месеци, што представља казну знатно блажу од предвиђене законом.

До данас нема одговора на питање Инсајдера да ли је Стаменковић, који је једини осуђен због тога што полиција није радила свој посао те ноћи, удаљен из службе или је и даље запослен, а можда и унапређен.

И поред тога што су представници надлежних институција до сада тврдили да нико из државе не стоји иза одлуке о рушењу у Херцеговачкој, сви досадашњи поступци надлежних говоре управо супротно, односно показују да овако нешто није било могуће без макар прећутне сагласности државе.

Херцеговачка улица налази се на простору на ком се гради Београд на води. Интерес да тај плац буде по сваку цену рашчишћен могли су да имају само власници пројекта – Република Србија и арапски инвеститор.

Новинари Инсајдера само неколико дана од рушења открили су да је рок да се тај део Херцеговачке улице рашчисти био 30. јун 2016. и да је због судских спорова које су покренули власници објеката био доведен у питање тај рок.

Према Уговору о изградњи Београда на води, рашчишћавање терена за градњу је обавеза Републике Србије. У уговору се наводи да рашчишћавање треба да буде завршено до краја 2019.

Новинари Инсајдера већ годинама инсистирају на питањима у вези са дешавањима у Херцеговачкој улици, а шта је откривено погледајте у две емисије Инсајдер без ограничења – Рушење под маскама и Командом против закона.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 29. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Интерес да тај плац буде по сваку цену рашчишћен могли су да имају само власници пројекта – Република Србија и арапски инвеститор.
    ++++
    И онај, што све зна и у све се разуме, а посебно цени и сарађује са онима који знају одговор на његово омиљено питање: „ А колики је мој део ?“

Оставите коментар