Насим Харадинај: Не признајем суд у Хагу, тражим да будем пуштен

Ја не признајем овај суд… Прикупили смо више од 10.000 потписа грађана који се противе овом суду, казао потпредседник Удружења ветерана тзв. ОВК Насим Харадинај

Насим Харадинај (Фото: Косово онлајн)

Потпредседник Удружења ветерана ОВК Насим Харадинај, осумњичен за застрашивање сведока на Косову, изјавио је данас, у првом појављивању пред судом за злочине ОВК у Хагу, да „не признаје“ тај суд и затражио да буде пуштен из притвора.

Тужиоци су, истовремено, рекли да им јављају „бројни сведоци да се осећају угрожено и да им се прети“.

Харадинај је осумњичен за „кривична дела против правосуђа, односно застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка, према Кривичном закону Косова“.

Судија за претходни поступак Никола Гију рекао је данас да Харадинај још није званично оптужен, а тужиоци су најавили да ће оптужницу поднети „у најкраћем могућем року“.

У том контексту, заступница оптужбе рекла је да Тужилаштво „прикупља информације од бројних сведока који јављају да се осећају угрожени и да им се прети“.

Харадинајев бранилац по службеној дужности Бас Мартенс затражио је, с друге стране, да његов клијент одмах буде пуштен на слободу, тврдећи да суд у Хагу „није надлежан“ за кривична дела за која је он осумњичен.

„Мој клијент није оптужен за ратне злочине, а ово је суд за ратне злочине и зато није надлежан“, рекао је Мартенс.

Раније у току дана полиција ЕУЛЕКС-а ухапсила је Хиснија Гуцатија шефа Организације ратних ветерана тзв. ОВК у Приштини (Фото: Ридван Сливова/ЕПА-ЕФЕ)

Тужиоци су ту тврдњу одбацили као нетачну.

Харадинај је, потом, рекао да „не прихвата хапшење“.

„Ја не признајем овај суд… Прикупили смо више од 10.000 потписа грађана који се противе овом суду“, казао је Харадинај.

Тврдио је и да је суду „истекао рок“ од пет година, на који га је, по њему, основала Скупштина Косова.

Суд је, по Харадинају, „прекршио Устав и хуманитарно право“.

„Чак и ако ме осудите на 500.000 евра казне, нећу променити мишљење“, нагласио је осумњичени.

Он је тврдио да је у притвору због „права на слободно мишљење“, исто као када је „с 15 година био у затвору“.

За иста кривична дела осумњичен је и Хисни Гуцати, председник Удружења ветерана ОВК, који је, такође, у хашком притвору, а пред судију ће бити изведен у четвртак, 1. октобра.

Харадинаја и Гуцатија су 25. септембра ухапсиле снаге Еулекса у Приштини.

Тужилаштво у Хагу терети Гуцатија и Харадинаја да су објављивањем имена и личних података потенцијалних сведока „изложили те особе потенцијалним претњама њиховој безбедности“.

Ухапшени Хисни Гуцати и Насим Харадинај, челници удружења ветерана тзв. ОВК

У налогу за хапшење, објављеном на сајту суда, пише да су Гуцати и Харадинај на конференцијама за штампу у Приштини „дистрибуирали поверљиве и тајне информације које потичу од… Тужилаштва“ или истражне радне групе која му је претходила.

У налогу за хапшење – који је потписао француски судија Гију – пише да су Гуцати и Харадинај на три конференције за штампу – одржане 7, 16. и 22. септембра – медијима учинили доступне „поверљиве информације и документе у вези са радом Специјализованог тужилаштва“.

Харадинај је, притом, „поменуо по имену неке (потенцијалне) сведоке и дао информације у вези са њиховим боравиштем и другим личним детаљима“, а Гуцати га није спречио.

„Такво понашање представља озбиљну претњу или средство принуде да друга особа не да изјаву или да пружи лажну изјаву“, пише у налогу за хапшење.

Гуцати и Харадинај осумњичени су и да су, објављујући поверљиве информације о сведоцима, имали намеру да над њима спроведу „одмазду зато што су дали истините информације тужиоцима у вези са наводним кривичним делима“.

На терет челницима ветерана ОВК, тужиоци стављају и да су „прекршили тајност поступка“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар