КоССев: Које је ветеране тзв. ОВК позвало или испитало Специјално тужилаштво

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од новембра 2018. па до данас, испитало је више стотина особа

Агим Чеку испитан у Хагу

Бивши командант Главног штаба ОВК, бивши косовски премијер и министар одбране, Агим Чеку, завршио са давањем исказа тужиоцима у Специјалном тужилаштву у Хагу.

Како је јавио дописник Н1, Чеку је у суд у Хагу стигао без помпе, само у пратњи адвоката.

Нема детаља о чему се он изјашњавао пред судом, а није познато од којих оптужби се брани, само је познато да је позван у својству осумњиченог.

Агим Чеку (Фото: Газета експрес)

Чеку је медијима почетком септембра потврдио да је добио позив као осумњичени и да у Хаг иде 28. септембра.

Он је по потерници Србије због ратних злочина на Косову и Метохији до сада три пута хапшен и притваран на границама – у Бугарској, Словенији, Мађарској, док је из Колумбије протеран, али никада није изручен Србији.

Србија га терети за злочине током сукоба и након доласка међународне мисије. Да ли се нека од тих оптужби Србије налази на столу у Хагу није познато, а биће познато ако оптужница буде написана.

У мају 1999. године постављен је за команданта Општег штаба ОВК.

По завршетку сукоба на Косову основао је политичку странку, а од 2006. до 2008. био је и косовски премијер.

Ко је све испитан

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од новембра 2018. па до данас, испитало је више стотина особа. Према наводима косовских медија, више стотина бивших припадника „ОВК“ је испитано или је позвано на испитивање до краја прошле године. Међу најистакнутијим именима „ОВК“ али и косовске политике која су испитана су косовски председник, Хашим Тачи, бивши председник косовске скупштине у више мандата, Кадри Весељи и бивши косовски премијер такође у више мандата, Рамуш Харадинај.

Крајем септембра, објављена је и прва потврђена оптужница. Један од оснивача некадашње „ОВК“, а сада високи званичник у косовском министарству одбране, Саљих Мустафа, појавио се данас први пут у судници Специјализованих већа Косова у Хагу. Мустафа је одбио да се данас огласи о кривици.

У међувремену, такође крајем септембра извршена су и два хапшења због опструкције правде и то председника и потпредседника Удружења ратних ветерана „ОВК“, Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја који се терете застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка.

 1. Гани Геци, бивши посланик ЛДД, испитан је почетком новембра на непознатој локацији на Косову. Како је сам изјавио, биће сведок за пет убистава пред судом у Хагу. Геци је у лето 2020. саопштио и то да ће изнова бити испитан у септембру, али овога пута у Хагу. Геци је потом 18. септембра 2020, у видео обраћању испред Специјалног суда потврдио да је саслушаван 20 сати.
 2. Рустем Мустафа – Реми, бивши командант „Оперативне зоне ОВК“ у Лабу и бивши посланик Скупштине Косова, испитан 14. и 15. јануара у Хагу. Испитиван у својству „осумњиченог сведока“, како је сам рекао. Адвокат – Арианит Коци.
 3. Астрит Шабани, бивши припадник ОВК, је на одслужењу затворске казне од 20 година у затвору у Дубрави, због убиства 4 Рома и једног Албанца. Специјално тужилаштво испитало га је у затвору 8. децембра, како приштински медији преносе, због сумње да је убио једног Србина и двојицу Рома.
 4. Сокољ Добруна, бивши председник „Војног суда Ослободилачке војске Косова“, позван је од Специјалног суда на испитивање 12. децембра у Приштини. Првобитно му, како су приштински медији јавили, није предочено у ком својству ће бити испитан, током испитивања у Хагу 13-14 децембра, видео је, по сопственој изјави да је писало сведок, али да на основу питања која су му постављали, како је рекао, не може да искључи могућност и да буде осумњичен.
 5. Назиф Мехмети, Капетан Дини, бивши „шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба“. Позван је од Специјалног суда да се појави на саслушању од 22. до 24. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Тахир Рецај.
 6. Сами Љуштаку, бивши командант ОВК, припадник тзв. „Дреничке групе“. Љуштаку је испитан и 17. јануара у Хагу, „бранио се ћутањем“. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Арианит Коци.
 7. Ремзи Шаља, командант „Црвена Јабука“, „командант специјалне јединице главног штаба ОВК“, позван је на саслушање 17. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Изјавио је да се „неће предати“ нити одговорити на позив. Адвокат- Натаљ Булакај. У међувремену је стигла и нова вест– Шаљи се „губи сваки траг“, а почетком фебруара је Основни суд у Призрену издао међународну потерницу за Шаљом. Шаља је 24. маја ухапшен по налогу Основног суда у Призрену а у складу са оптужницом за ратне злочине против цивилног становништва. Почетком јула осуђен је на 14 година затвора због отмице Албанца који је касније пронађен мртав.
 8. Сафет Суља, пуковник ОВК, део „оперативне зоне Паштрик“, позван од Специјалног суда на саслушање 12. децембра у Приштини. Како је сам изјавио, позван је у својству сведока. Испитан је када и Сокољ Добруна, од 13-14. децембра.
 9. Сабахајдин Цена, бивши „ОВК“ припадник у „оперативној зони Паштрик“, саслушан 14. и 15. јануара у Приштини. Његов адвокат, Махмут Хаљими, изјавио је да је његов клијент испитан у својству осумњиченог.
 10. Суљејман Сељими, бивши главни командант „ОВК“, добио позив за саслушање у Хагу за 9. јануар. Није се одазвао позиву због „нарушеног здравља“, али је потом испитан у Приштини 6. фебруара. Тренутно је на условном отпусту са издржавања затворске казне због почињених ратних злочина против цивилног становништва.
 11. Раимонда Реци, прва припадница ОВК која је добила позив за саслушање од Специјалног суда у Хагу. Позив јој је уручен почетком децембра, и како је навела, речено је да је позвана у својству сведока.
 12. Исмет Тара, познатији као „Командант Хоџа“ примио је позив за саслушање 20. децембра. Тара је испитан у Хагу, у својству осумњиченог 17. фебруара, а испитивање је трајало неколико дана.
 13. Насер Краснићи, бивши командант ОВК за област Паштрик испитиван је два дана у Приштини, саопштио је његов адвокат Фљорин Вертопин 18. јануара.
 14. Назиф Мехмети, бивши шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба, испитан је у својству осумњиченог у Приштини 22. и 23. јануара.
 15. Фатон Мехметај, бивши члан ОВК, испитан је 4. фебруара у Хагу. Није познато у ком својству је Мехметај био испитиван.
 16. Махир Хасани, позван на испитивање 11. фебруара у Хагу, јавио је приштински Инсајдери, али је вест демантовао сам Хасани. Међутим, почетком фебруара, адвокатска канцеларија Артана Ћекинија саопштила је да је специјално веће Уставног суда суспендовало налог специјалног тужиоца према г. Хасанију за предају докумената, података, белешки и спецификованих докумената из налога специјалног тужиоца.
 17. Љахи Ибрахимај (Lahi Ibrahimaj) генерал ОВК из Метохије (Dukagjin), потврдио је 11. фебруара да му је уручен позив од стране Специјализованих већа и најавио да ће га тужилац испитати. Одбио је да каже када ће бити испитан и у ком својству.
 18. Исуф Гаши испитан је од стране Канцеларије специјалног тужиоца 20. фебруара у својству сведока.
 19. Пјетер Шаља познатији као „Командант вук“ испитан је у својству осумњиченог у Бриселу. Ову вест саопштио је Шаља 21. фебруара, али тада није прецизирао када је испитан, већ је навео да је био испитан „пре неколико дана“.
 20. Бљерим Кучи, посланик Алијансе за будућност Косова, првобитно је потврдио да ће бити испитан 12. марта. Он је изјавио да ће „испунити своју обавезу“ и одазвати се суду. Кучи није објаснио у ком својству га је позвао Специјални суд, али је затражио од медија да га не контактирају са додатним захтевима. У међувремену, портал Зери је пренео вест да се очекује да Кучи буде испитан у Хагу 7. априла.
 21. Осман Карпузи, бивши припадник ОВК, потврдио је прошлог месеца да је позван на испитивање у Хаг 13. и 14. марта.
 22. Башким Ндрецај, бивши припадник ОВК из Суве Реке 13. марта добио је позив Специјалног суда. Ндрецај је испитан маја и то како је саопштио, у својству осумњиченог. Рекао је и да се бранио ћутањем.
 23. Саљих Љајћи, командант 136. бригаде ОВК, испитан је 14. марта, саопштило је „Удружење ратних ветерана ОВК“ из Пећи, али не и у ком својству је био испитан.
 24. Енвер Шаља, бивши представник ОВК у Немачкој. Позив за саслушање у својству сведока уручен му је управо у Хагу где је боравио заједно са Исметом Таром који је тамо испитиван у својству осумњиченог.
 25. Бивши припадник ОВК којем је у Тирани извађен бубрег, чији идентитет је познат ТВ Кљан Косова, испитан је током марта у канцеларијама ЕУЛЕX-а у Приштини.
 26. Рахим Хашими (Rrahim Hashim), бивши припадник “Делта командних снага” 138. бригаде ОВК, примио је позив Специјалног суда и појавиће се на испитивању 9. априла у Хагу у својству осумњиченог. Хашимија је ухапсила Косовска полиција у мају због сумње да је са организованом криминалном групом починио кривична дела „зеленашење“, „принуда“ и „превара“, међутим, за разлику од четворице ухапшених у акцији „Талас“ којима је одређен притвор, Хашими је одмах по хапшењу ослобођен.
 27. Мендим Дака – Шари (Mendim Daka „Sharri“) бивши командант специјалне јединице „Генералштаба ОВК“, како је пренела Газета Еxпресс 13. маја требало је да путује у Хаг на позив Специјалног суда.
 28. Фљамур Хоти (Flamur Hoti), бивши припадник ОВК, како је сам потврдио, позван је од стране Специјалног суда за 28. мај. Није познато да ли је и у ком својству испитан.
 29. Шукри Буја (Shukri Buja), бивши командант ОВК за зону Неродимља и бивши градоначелник Липљана, како је сам потврдио за Газету Еxпресс, биће испитан у својству осумњиченог за ратне злочине на Косову 17. јула у Хагу.
 30. Рамиз Ћерићин (Ramiz Qeriqin), познат као „командант Лав“, испитан је 9. јула у Приштини у својству осумњиченог, како је сам навео. Медијима је рекао да није могао да путује у Хаг зато што нема пасош јер је на потерници ИНТЕРПОЛ-а, па му је омогућено да буде саслушан у канцеларији ЕУЛЕX-а у Приштини.
 31. Наим Маљоку, саветник косовског премијера, Рамуша Харадинаја и бивши начелник Ослободилачке војске Косова, саопштио је 10. јула да је у Хаг позван у својству сведока.

  Рамуш Харадинај (Фото: НСПМ)

 32. Рамуш Харадинај, који је у том тренутку вршио функцију премијера, саопштио је 19. јула да је добио позив за испитивање од Канцеларије специјалног тужиоца и да ће се у Хагу појавити у својству осумњиченог због чега је поднео оставку на функцију премијера. Харадинај је био испитан у Хагу 24. јула.
 33. Бисљим Зурапи (Bislim Zyrapi), саветник председника Косова и истовремено бивши начелник штаба ОВК, позван је од стране Специјалног суда у својству осумњиченог. Саслушање је, како је сам потврдио за косовске медије, заказано за 4. август.
 34. Сокољ Башотен (Sokol Bashotën), као и група бивших припадника ОВК из Призрена, биће саслушана у Хагу, потврдио је за Инсајдери председник бивших припадника ОВК, Хисни Гуцати (Hysni Gucati). Датум заказаног испитивања, за сада није познат.
 35. Јакуп Краснићи, бивши председник косовске скупштине, испитивање је било заказано за 24. јул, није саопштио у ком својству ће бити испитан.
 36. Миљаим Зека, посланик у косовској скупштини, два пута је већ био испитан од стране Специјалног суда, потврдио је он. Како је сам навео, испитан је у вези са случајевима убиства Ахмета Краснићија, Растина Кићине, али и још једном случају о затворенику који је рекао да му је Зека „спасио живот у затвору ОВК у Албанији“.
 37. Авди Ибрахими, припадник „ОВК“ „Бригаде Паштрик“, позван је да да исказ 2. октобра, али није саопштио у ком својству ће бити испитан.
 38. Један припадник „ОВК“ из „Бригаде Паштрик“ је добио позив за испитивање прошле недеље. Желео је да остане анониман, а о његовом позиву је јавност обавестило Удружење ветерана „ОВК“. Није саопштено у ком својству ће бити испитан.
 39. Новинар Нухи Битићи саопштио је крајем јула да га је испитао специјални тужилац, али није предочио где, нити у ком својству је испитан.
 40. Тиме Кадријај, посланицу у косовској скупштини, која је током рата служила у ОВК као војни лекар у зони Дукађини (Метохија), контактирао је Специјални суд и у Хагу би требало да се појави 18. септембра, у својству сведока.
 41. Риљинд Бериша, службеник косовског Министарства правде, позив је добио 18. јула. Испитиван је два дана за редом од стране тужиоца Специјалног суда у Хагу. Бериша је током рата на Косову имао само осам година. Како су пренели косовски медији, позивајући се на незваничне изворе. Бериша није осумњичен због злочина у рату, већ је испитиван због наводног „цурења осетљивих информација“ из Канцеларије за заштиту потенцијално оптужених од стране Специјалног суда при косовском министарству правде где и ради. Косовско МП, међутим, тврди да је Бериша био позван да говори о мандату канцеларије у којој ради.
 42. Сафете Хадерђонај, бивша посланица странке ПДК, добила је позив 4. септембра и појавила се 19. септембра пред Специјалним судом у Хагу у својству сведока. Саслушана је у вези са својим учешћем у рату у периоду од 01. јануара 1998. до 31. јануара 2000. године. После испитивања нису познати остали детаљи.
 43. Љуљзим Кабаши, кандидат за посланика за изборе 2019. из ААК из Призрена, позван је од стране Специјалног суда у својству сведока, а како преносе косовски медији, планирано је да буде испитан 24. септембра, али је то промењено за 25. Он је 24. и отпутовао у Хаг, додавши да ће бити испитан у својству сведока.
 44. Сокољ Башота, председник огранка ПДК у Клини, испитан је 18. септембра у Хагу, како је сам признао, у својству осумњиченог. Према његовим речима, Специјални суд му је понудио споразум „који би био повољан за њега, али лош по ОВК“.
 45. Петрит Бојаџиу, бивши припадник ОВК и тренутни капетан Генералштаба КБС, позван је да у Хагу сведочи 25. септембра, али није познато у ком својству.
 46. Мехмет Суљај, бивши припадник 128. бригаде ОВК, у оперативној зони Паштрик позван на саслушање 27. септембра у својству сведока.
 47. Бесим Бајрами, бивши припадник ОВК из села Дреоц у Ораховцу примио је позив на испитивање крајем октобра, у својству сведока.
 48. Фадиљ Бека, некадашњи лекар ОВК у региону Дренице и посланик ПДК у Скупштини Косова, добио је позив за саслушање од стране специјалног суда 14. октобра. Позван је у својству сведока.
 49. Фатмир Сопина, бивши припадник ОВК и председник огранка Приштине, позван је у Хаг али није познато у ком својству.
 50. Сејди Весељин, ветеран ОВК, позван је у Хаг, није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 51. Абељард Тахири, одлазећи Министар правде позван је у Хаг на испитивање у својству сведока. Тахири није учествовао у рату, већ је позван, како је саопштио, због нејасноћа које су се појавиле у његовој комуникацији са Специјалним судом. Потврдио је да је испитиван у вези са средстава која је Влада обезбедила особама које је овај суд позвао, те да је упитан да ли је ово министарство трошило новац из резервног фонда.
 52. Саљих Мустафа, (командант „Циљи“) бивши старешина у оперативној зони Лаб, није почетно саопштено кад ће бити испитан нити у ком својству, да би годину дана касније, 24. септембра 2020, била потврђења оптужница против њега и уједно то била и прва објављена потврђена оптужницаСпецијалног суда.
 53. Кадри Кастрати, бивши командант Косовских безбедносних снага, испитивање заказано за почетак новембра, није познато у ком својству ће бити испитан.
 54. Нуредим Ибиши-Љека, старешина у „оперативној зони Лаб“, открио је да ће бити испитан средином новембра, али не и у ком својству.
 55. Гани Краснићи, кандидат за посланика Самоопредељења (ЛВВ) на последњим косовским парламентарним изборима, позван у својству сведока, 11. и 12 новембра биће испитан у Хагу.
 56. Дритон Љајћи, директор Канцеларије за заштиту потенцијално оптужених од стране Специјалног суда, иако медији наводе да је испитиван три дана заредом у својству осумњиченог због одавања службене тајне, његов адвокат је навео да је испитан 17. октобра и да је дао изјаву којом је објаснио своју и функцију канцеларије којом руководи.
 57. Наим Мифтари, бивши високи старешина ОВК и агент КИА-е (Косовска обавештајна агенција) позван је од стране Специјалног тужилаштва у Хагу на саслушање следеће недеље. Мифтарија ће, према његовим речима, хашки истражитељи испитивати три дана заредом у својству сведока а све време ће га „надгледати“ његов британски адвокат.
 58. Азем Суља, бивши припадник ОВК и један од оснивача ове формације, добио је позив за Хаг. У Хаг је отпутовао 8. марта 2020. а биће испитан у својству осумњиченог.
 59. Исни Киљај, председник огранка ПДК у Малишеву, нема информација ни када ће бити саслушан нити у ком својству.
 60. Ибрахим Гаши, припадник ОВК и бивши ректор УП, потврдио је да је средином октобра примио позив Канцеларије специјалног тужиоца.
 61. Јатулах Краснићи (Jatullah Krasnići), бивши припадник „ОВК“ из Призрена, позван је да 29. октобра да исказ Специјалном суду.
 62. Фазљи Бехрами (Fazli Behrami) из Србице, члан Бригаде 113 „Муј Краснићи“ у оперативној зони Дреница појавиће се пред Специјалним судом. За сада није познат датум нити у ком својству ће дати исказ.
 63. Шабан Суља (Shaban Syla) који је осуђен за покушај убиства Адема Саљихаја (Адем Салихај) у случају Блаце 2, даће исказ Специјалном суду, саопштио је председник ветерана ОВК. Суља је демантовао да је примио позив.
 64. Смајљ Љатифи (Smajl Latifi), актуелни градоначелник Ораховца, позван је у Хаг. Нема информација о датуму нити у ком својству ће бити испитан.
 65. Миљаим Љатифи (Milaim Latifi) који је био надређени у ТМК (Косовском заштитном корпусу) појавиће се пред Специјалним судом, није познато када и ком својству.
 66. Ељми Битићи бивши припадник ОВК из Призрена. Како је сам потврдио, биће испитан 31. октобра у 9 сати у Приштини.
 67. Зенељ Шаља бивши припадник ОВК из Србице, биће испитан 5. новембра у Приштини, није познато у ком својству.
 68. Џевдет Кељменди, припадник „Црних орлова“ јединице ОВК из зоне „Дукађини“, биће испитан 25. новембра у Хагу.
 69. Кадри Весељи, један од оснивача ОВК и председник ПДК, позван је на испитивање од стране Специјалног суда. Саопштио је да ће отпутовати у Хаг 4. децембра. За сада није познато у ком својству ће бити саслушан.

  Кадри Весељи (Фото: Нови стандард)

 70. Шпенд Мађуни, донедавни шеф Косовске обавештајне агенције, према наводима портала Газета Еxпресс, биће испитан због наводног цурења осетљивих информација из КИА-е, а у вези са Специјалним судом. Мађуни није био члан ОВК.
 71. Рамиз Ладровци, градоначелник Глоговца, позван је на испитивање од стране Специјалног суда у својству сведока и у Хаг ће отпутовати 19. децембра.
 72. Сељим Краснићи, бивши припадник ОВК из Призрена појавиће се пред Специјалним тужилаштвом.
 73. Бивши припадник ОВК, Хаљиљ Ћадраку (Halil Çadraku), појавиће се пред Специјалним тужилаштвом у Хагу 11. децембра, открила је, његова супруга, Пака Гаши (Peka Gashi).
 74. Дурмиш Гаши, заменик команданта за везу 124. бригаде Гани Пачаризи из Ораховца потврдио је лично да је добио позив Специјалног тужилаштва. Није познато у ком ће својству бити испитан.
 75. Џавит Елшани, бивши припадник ОВК, позван је у својству сведока. Није познато и када ће бити испитан.
 76. Реџеп Сељими (Rexhep Selimi), посланик Самоопредељења, потврдио је 10. новембра да му је уручен позив Специјалног суда, као и да ће бити позван у својству осумњиченог. Саслушање му је заказано за следећу недељу у Холандији.
 77. Сељим Морина из Ландовице код Призрена, бивши припадник ОВК, добио је позив Специјалног тужилаштва. Није познато када и у ком својству ће бити испитан.
 78. Шефћет Бучај, бивши припадник ОВК из зоне Паштрика примио је позив Специјалног суда у новембру, потврдио је председник Удружења ратних ветерана „ОВК“, Хисни Гуцати.
 79. Гани Краснићи, кандидат за посланика Самоопредељења биће испитан у Хагу у својству сведока, јавили су у првој половини новембра косовски медији.
 80. Фитим Сељими, шеф сектора за здравство „ОВК“, позван је да у Хагу да исказ 12. децембра у својству осумњиченог.
 81. Демуш Лаци, бивши припадник „ОВК“, потврдио је путем Фејсбук налога да је добио позив суда у новембру, не наводећи даље детаље.
 82. Самидин Џезаирин (Samidin Xhezairin) из Призрена, бивши припадник „ОВК“, познатији као „командант Хоџа“, позван је од стране Специјалног суда, за сада није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 83. Сејди Бериша, бивши припадник 122. бригаде „оперативне зоне Паштрик“ из села Кијево у близини Малишева, добио је позив Специјалног суда. Није познато у ком својству и када ће Бериша бити испитан.
 84. Позив је стигао и Незвату Крејзију из Суве Реке, бившем припаднику ОВК из „оперативне зоне Паштрик“.
 85. Нехат Баша, бивши припадник ОВК позван је од стране Специјалног суда. Није познато када и у ком својству ће бити испитан.
 86. Аљуш Шаља, отац министра трговине у оставци, Ендрита Шаље, и одборник ААК навео је средином децембра да ће бити испитан у својству сведока, али није познато када.
 87. Зафир Бериша, бивши посланик НИСМА-е, потврдио је средином децембра да је примио позив за саслушање. Двадесетог јануара потврдио је да би требало да буде испитан 21. јануара, али да због проблема са издавањем визе до тога неће доћи.
 88. Брахим Мехметај, председник огранка ААК у Приштини и директор одељења за имовину у Општини Приштина, потврдио је 18. децембра 2019, да је добио позив да да исказ Специјалном тужилаштву у својству осумњиченог. Тада није потврдио када ће сведочити и да ли ће се одазвати да би у једном тренутку пре испитивања то ипак учинио, истовремено назвавши суд „непоштеним и пристрасним“. Испитан је 23. јануара, у просторијама Еулекса у Приштини, у својству осумњиченог а испитивање је трајало 8,5 сати.
 89. Сабит Геци, бивши командант „ОВК“ позван је у Хаг, испитан је 30. јануара 2020. у просторијама ЕУЛЕX-а у Приштини, у својству сведока и бранио се ћутањем.
 90. Агрон Љимани (Agron Limani) саопштио је 7. јануара 2020. да ће се појавити пред Специјалним судом. Како је јавио БИРН, пред Специјалним тужилаштвом у Хагу појавиће се у својству сведока.
 91. Ферат Шаља, посланик ПДК и бивши припадник ОВК, потврдио је да ће се 5. фебруара појавити пред Специјалним судом.
 92. Имер Зогај, бивши припадник „ОВК“, појавиће се пред Специјалном судом 21. јануара.
 93. Рамиз Кукај из Призрена добио је позив суда у јануару. Није саопштено ни време испитивања ни својство у ком ће бити испитан.
 94. Абедин Дака из села Церовник у Клини добио је позив суда у јануару. Није саопштено ни време испитивања ни својство у ком ће бити испитан.
 95. Шериф Тахири из села Тердевац добио је позив суда у јануару. Није саопштено ни време испитивања ни својство у ком ће бити испитан.
 96. Бахри Гаши (Bahri Gashi) потврдио је данас да је и он добио позив да да исказ Специјалном суду, и то у својству осумњиченог.
 97. Ељми Речица (Elmi Reçica) бивши број 2 ШИК-а, а сада члан ПДК, добио је позив Специјализованих већа тужилаштва у Хагу. Није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 98. Џевахир Геци (Xhevahir Geci), командант гарде КБС и бивши припадник „ОВК“, на саслушању је требало да се појави 19. јануара. Није било познато у ком ће својству бити испитан.
 99. Хајруш Куртај (Hajrush Kurtaj), члан централног руководства „Удружења ветерана ОВК“ и председник огранка овог удружења у Качанику, позван је на саслушање у Хаг, потврдио је председник овог удружења Хисни Гуцати (Hysni Gucati). За сада није познат датум нити у ком ће својству бити испитан.
 100. Емруш Џемајљи (Emrush Xhemajli), бивши посланик у косовској скупштини, позван је у Хаг на саслушање у својству сведока. Информацију о саслушању од три сата као сведок 24. фебруара, дан касније потврдио је у објави на Фејсбуку.
 101. Фатмир Шехоли (Fatmir Sheholli), политички аналитичар, позван је од стране Специјалног тужилаштва на саслушање. За сада није познато када ће и у ком својству бити саслушан.
 102. Скендер Хоти, командант ОВК из Малишева добио је позив за саслушање. Ове наводе потврдио је председник Удружења ветерана ОВК, Хисни Гуцати. За сада није познато када ће и у ком својству бити испитан.
 103. Мехдију Дељиуну (Mehdi Deliun) који је за време рата имао свега петнаест година стигао је позив за саслушање. Међутим, како је сам потврдио, позив му је уручен грешком.
 104. Џиљбехар Арифај (Xhylbehar Arifaj), бивши припадник „ОВК из оперативне зоне Паштрик“, пред Специјалним тужилаштвом у Хагу требало је да се појави 14. фебруара у својству сведока.
 105. Авни Спахиу, новинар, публициста и преводилац позван је у Хаг у својству сведока за период ’98 године док је био главни уредник листа „Бујку“. Информацију о позиву потврдио је лично Спахиу.
 106. Нухи Краснићи, бивши припадник „ОВК“, добио је позив за саслушање Специјалног суда у Хагу, крајем фебруара 2020, потврдио је председник Удружења ратних ветерана „ОВК“, Хисни Гуцати.
 107. Фатмир Брајшори (Fatmir Brajshori), који већ неколико година живи у Швајцарској, и који се представља као „политички новинар“, како је сам потврдио, позван је од стране Специјалног суда али се неће одазвати јер „га не признаје“. Није прецизирао да ли је позван као осумњичени или сведок.
 108. Африм Баша (Afrim Basha), бивши припадник ОВК из Суве Реке, и даље непознато у ком својству и када, а вест је 25. фебруара саопштио председник „Удружења ветерана ОВК“, Хисни Гуцати (Хyсни Гуцати).
 109. Фаик Зогај, и даље непознато у ком својству и када, а вест је 25. фебруара саопштио председник „Удружења ветерана ОВК“, Хисни Гуцати (Hysni Gucati).
 110. Емруш Џемајљи (Emrush Xhemajli) из Самоопредељења саслушан је 24. фебруара пред Специјалним судом у Хагу у својству сведока, потврдио је лично у објави на Фејсбуку.
 111. Гафура Ељшанија (Gafurr Elshani) бившег припадника ОВК и адвоката Специјално тужилаштво позвало је на саслушање крајем фебруара у својству сведока, саопштило је тада удружење ветерана „ОВК“.
 112. Адема Зогјанија, бившег припадника Генералштаба „Ослободилачке војске Косова“, према речима чланова породице, 25. јуна.2020., позвала је мисија ЕУЛЕX-а, а он је „пребачен у Хаг, без његовог знања и знања његове породице“. Међутим, дан касније, из мисије владавине права на Косову – ЕУЛЕX, негирали су хапшење Адема Зогјанија, и навели да су наводи о томе да су „они притворили Зогјанија и послали га у Хаг – неистинити и да ЕУЛЕX нема сазнања о томе где се ова особа налази“.
 113. Африм Битићи, бивши припадник „ОВК“ из Кишнице, добио је позив из Хага почетком јула. За сада није познато у ком својству и када ће Битићи бити испитан.
 114. Ељбасан Шошај, бивши припадник „ОВК“, добио је позив за саслушање Специјалног суда у Хагу, почетком јула 2020, потврдио је председник Удружења ратних ветерана „ОВК“, Хисни Гуцати.

  Хашим Тачи (Фото: АП)

 115. Хашим Тачи, косовски председник појавио се 13. јула у Хагу на позив Канцеларије специјализованог тужиоца нешто мање од три недеље након што је КСТ објавило да је 24. априла поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. Испитивање косовског председника трајало је четири дана заредом.
 116. Али Ахмети, лидер албанске странке ДУИ у Северној Македонији, сведочио је јула пред Специјалним тужилаштвом у Хагу у својству сведока, а како је касније потврдио, сведочио је изнова, такође у својству сведока 2. и 3. септембра.
 117. Љатиф Гаши, бивши посланик ПДК, добио је позив из Хага и најавио да ће бити испитан 27. августа, није познато у ком својству.
 118. Назиф Мусљију (Nazif Musliu), бивши припадник ОВК, позван је у својству осумњиченог.
 119. Зиадин Хоџа (Ziadin Hoxha), бивши припадник „ОВК“, добио је позив из Хага. За сада није познато у ком својству и када ће Хоџа бити испитан.
 120. Хаџи Шаља (Haxhi Shala), посланик у актуелном сазиву косовске скупштине позван је у својству осумњиченог за 8. септембар у Хагу, потврдио је сам Шаља на Фејсбуку.
 121. Есат Ујкани, бивши припадник „ОВК“, добио је позив из Хага, није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 122. Шемседин Тачи (Shemsedin Thaqi), бивши припадник „ОВК“, добио је позив из Хага, није познато у ком својству и када ће бити испитан.
 123. Скендер Житија (Skënder Zhitia),бивши припадник „ОВК“, добио је позив из Хага, није прецизирано у ком својству и када ће бити испитан.
 124. Рамиз Кукај, бивши припадник „ОВК“, добио је позив из Хага, није познато у ком својсту и када ће бити испитан.
 125. Агим Чеку (Agim Çeku), бивши командант Општег штаба „ОВК“, саслушан је у Хагу 28. септембра у својству осумњиченог.
 126. Аљуш Агуши (Alush Agushi), бивши припадник „ОВК“ позван је од стране Специјалног суда. Није познато у ком својству му је уручен позив.
 127. Ферат Шаља (Shala), посланик у косовској скупштини из редова ПДК, и бивши припадник „ОВК“, саслушан је пред Специјалним судом 7. септембра у својству сведока у Хагу. Детаљи са саслушања нису познати.
 128. Јенуз Шурдани (Jenuz Shurdhani) бивши члан штаба 162. бригаде „Агим Бајрам“ примио је позив Специјалног тужилаштва у Хагу, потврђено је из огранка удружења ветерана „ОВК“ из Качаника. Бајрами ће бити испитан 17. септембра у канцеларији Специјалног тужилаштва у Приштини.
 129. Висар Баловци (Visar Ballovci), један од преживелих злочина у затвору у Дубрави, саопштио је путем Фејсбука да је добио позив за испитивање од Специјализованог тужилаштва. Поручио је да ће се пред Тужилаштвом појавити 12. октобра.

Наслов, међунаслови и опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 28. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар