Вијести: Рама прво ручао са Ђукановићем, па отишао у Тузи

Из Демоса, чланице коалиције која чини већину у Скупштини, оценили су да колико год ова посета била нетипична и несвојствена правилима међународних односа

Еди Рама и Мило Ђукановић (Фото: Спутњик/АФП/Саво Прелевић)

Албански премијер Еди Рама се током незваничне и ненајављене посете Црној Гори састао и са црногорским председником Црне Горе и лидером Демократске партије социјалиста Милом Ђукановићем.

То су објавиле „Вијести“, позивајући се на изворе из мањинских партија, наводећи да је Рама, после ручка са Ђукановићем, у Тузима разговарао са Ником Ђељошајем, носиоцем албанске листе „Ник Ђељошај — Генци Ниманбегу“.

Са другим представницима албанских партија, према информацијама „Вијести“, Рама није разговарао.

Ђељошај је потврдио да се састао са Рамом, али није хтео износи детаље, а црногорски медији тврде да је тема састанка била постизборни процес у Црној Гори и учествовање у власти албанске коалиције „Ник Ђељошај — Генци Ниманбегу“.

Рама је, како се подсећа, у предизборној кампањи подржао Мила Ђукановића и ДПС.

Из Демоса, чланице коалиције која чини већину у Скупштини, оценили су да колико год ова посета била нетипична и несвојствена правилима међународних односа, она не представља ништа ново када је реч о посетама Црној Гори.

Вијести: Еди Рама ненајављено у Тузима, састао се са Ником Ђелошајем

„Премијер Рама уопште није проблем у овој причи, јер је он само наставио ширу праксу која важи за Црну Гору и за коју је одговорна црногорска власт“, рекао је лидер Демоса Миодраг Лекић.Он сматра да би нова власт требало да промени такву праксу, не уводећи посебне и оригиналне новине, „већ једноставно примену уобичајеног модела и протокола из озбиљног света“.

„Прекршена уобичајена правила међународних посета“

Лекић је оценио да је црногорска власт утемељењем овакве праксе, по којој се из суседних земаља улази у Црну Гору као у неки „домаћи национални парк“, прекршила најмање две ствари.

„Прво је прекршила уобичајена правила међународних посета. Друго прекршила је правило симболичног и стварног поштовања државног достојанства своје земље презентујући се као политички-територијално дезинтегрисана земља. И други представници држава, посебно из региона, неријетко су долазили најпре у делове наше земље где живе мањине исте нације, па би се затим одлазило у званичну Подгорицу“, навео је Лекић.То је недавно, како је подсетио, важило и за председника Хрватске Зорана Милановића који је стигао ратним бродом у Тиват, имао састанке по Боки Которској, па се затим срео са црногорским званичницима на Цетињу и Подгорици.

„Такође и политичари из БиХ и Косова су посећивали делове Црне Горе, па су после евентуално продужили за Подгорицу“, напоменуо је Лекић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар