Мавлут Чавушоглу: Турска спремна да подржи Азербејџан и на бојном пољу

Желимо да се питање Нагорно-Карабаха реши радикално. Увек смо били близу Азербејџана – и на бојном пољу и за преговарачким столом, рекао турски министар спољних послова

Мевлут Чавушоглу (Фото: АП/Бета)

Анкара је спремна да пружи подршку Бакуу и за преговарачким столом и на бојном пољу, рекао је данас турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

„Желимо да се питање Нагорно-Карабаха реши радикално. Уложили смо пуно напора у ово, али безуспешно. Увек смо били близу Азербејџана – и на бојном пољу и за преговарачким столом. Наставићемо и даље да пружамо солидарност”, рекао је Чавушоглу након посете азербејџанској амбасади у турској престоници.

Према његовим речима, светска заједница греши, стављајући Азербејџан и Јерменију у исту раван у овом сукобу.

„Азербејџан и Јерменија нису исто. Сви заједно подржавамо територијални интегритет Украјине и Грузије. Али Азербејџан се изједначава са Јерменијом, која је окупирала његове земље. А то је неприхватљиво”, додао је Чавушоглу, преноси РИА Новости.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је 1988. године, када је аутономна област најавила повлачење из совјетског Азербејџана. После оружаног обрачуна 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом, као и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру ОЕБС-ове Минске групе, на чијем су челу била три копредседавајућа – Русија, Сједињене Државе и Француска. Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље, јавља Танјуг.

Баку и Јереван оптужују једни друге за почетак непријатељстава. У Јерменији је уведено војно стање, уведена је општа мобилизација, а мушкарцима од 18 до 55 година забрањен је напуштање републике.

У Азербејџану је проглашен полицијски час и делимична мобилизација.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар