Словенија забранила рад продавница недељом и празницима

Изменама Закона о трговини, за чије су усвајање у Народној скупштини гласала у уторак 72 од 88 посланика, уз ретке изузетке забрањује се рад продавница недељом и празницима

Фото: Пиксабеј

ЉУБЉАНА – Продавнице у Словенији ће недељом и празницима бити затворене, одлучили су посланици у парламенту. Изменама Закона о трговини, за чије су усвајање у Народној скупштини гласала у уторак 72 од 88 посланика, уз ретке изузетке се забрањује рад продавница недељом и празницима.

Од забране су изузете трговине с продајним простором до 200 квадратних метара на бензинским пумпама, граничним прелазима, лукама, аеродромима, железничким и аутобуским станицама и болницама, преноси Танјуг.

Такође, недељом и државним празницима ће бити отворене и преостале мање радње површине до 200 квадратних метара, ако у њима послове обављају трговински субјекти, односно њихови представници, али и ученици, студенти и пензионери.

Питање да ли продавнице треба да буду затворене недељом и празницима мучи јавност у Словенији деценијама. Њиме се бавио Уставни суд, а у септембру 2003. грађани су о томе питани и на референдуму. Забрану рада недељном је тада подржало нешто више од 57 посто гласача који су изашли на биралишта.

Привредна комора Словеније се противи амандманима усвојеним јуче, а најавила је и могућност оцене уставности законског решења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Свака част Словенци. Парадоксално је то да су код нас они и хрвати власници већине трговинских ланаца, а не помишљају тако нешто да уведу и овде. Можда нисам у праву, можда овдашњи лоби то не дозвољава ?

Оставите коментар