Јонатан Тувал: Израел Америци дуговао признање Косова

Трамп питао Нетанијахуа да ли је спреман да призна Косово, посебно ако Косово отвори амбасаду у Јерусалиму. Нетанијаху једноставно рекао „да“, рекао аналитичар Тувал

Бенјамин Нетанијаху и Доналд Трамп у Белој кући, 15. 9. 2020. (Фото: Алекс Брендон/АП)

Аналитичар израелског Института за регионалну спољну политику Јонатан Тувал рекао је да признање Косова од стране Израела, 12 година након проглашења независности, долази у тренутку када је положај Палестинаца на глобалној сцени на ниској тачки, преноси Економија Онлајн.

„Мислим да је одбијање Израела да призна Косово увек имало везе са забринутошћу због замишљене паралеле између Косова и Палестине. Израел је био забринут да ће прихватањем једностраног проглашења независности Косова пружити легитимни преседан Палестинцима и подстаћи палестинску арапску унутрашњу мањину да се отцепи“, навео је Тувал.

Према његовим речима да је такав став значајно ублажен у последњих 12 година.

Бенјамин Нетанијаху: Косово прва земља са муслиманском већином која отвара амбасаду у Јерусалиму

„За ових 12 година, од када је Косово прогласило независност, историја је показала да није имала негативан утицај на сукоб Израела са Палестинцима. Став Палестинаца на глобалној сцени је на ниској тачки. Нису у могућности да прогласе своју независност. Чак и да јесу, њихова акција вероватно не би добила широку универзалну подршку. Када је реч о сецесионистичким осећањима међу палестинским арапским становништвом Израела, све је јасније да су та осећања у великој мери ослабљена и не представљају стварну опасност за Израел“, сматра Тувал.

Каже да је Израел дуговао Америци признање Косова, посебно због чињенице да је Трампова администрација посредовала у споразумима о нормализацији односа са УАЕ и другим арапским државама.

„У случају Косова, амерички председник Трамп је питао Нетанијахуа да ли је спреман да призна Косово, посебно ако Косово отвори амбасаду у Јерусалиму. Нетанијахуа је једноставно рекао „да“, поготово због Трамповог посредовања у  нормализацији односа са УАЕ и другим арапским државама“, рекао је Тувал.

Опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 23. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар