Хајнц-Кристијан Штрахе: Србији треба да припадне север Косова

Штрахе оценио је да би север Косова требало да припадне Србима, и рекао да му је јако криво што међународна заједница не узима у обзир и интересе Срба

Ханс Кристијан Штрахе (Фото: Танјуг)

Важно је бавити се прошлошћу и дизати свој глас тамо где се догађа неправда, као на Косову, али живимо у друштву у којем треба страховати када исказујете своје мишљење, истакао је лидер листе „Тим ХЦ Штрахе“, некадашњи аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе.

Штрахе је, у синоћњем разговору са бечким Србима, поводом предизборне кампање пред бечке изборе заказане за 11. октобар, рекао да у рату, а тако и на тлу бивше Југославије, не може никада постојати само један кривац, преноси Танјуг.

Оценио је да би север Косова требало да припадне Србима, и рекао да му је јако криво што међународна заједница не узима у обзир и интересе Срба.

На питање шта мисли о давању статуса мањине српској заједници у Аустрији, Штрахе је нагласио да се увек борио да СПЦ буде призната црква у Аустрији, али да не сматра да треба проширивати број националне мањине.

„Етничке заједнице нису мањине већ мигранти. Статус мањине су добили они народи који су били део монархије. Ако отворимо то питање то ће значити да једног дана морамо дати статус мањине и турској заједници, а то не желимо, јер би то изазвало проблеме“, објаснио је он.

Изразио је уверење да у Аустрији сви грађани уживају сва права, а да, након успешног процеса интеграције, добијањем држављанства добијају могућност да уживају сва права и обавезе.

Након што је Штрахе изнео своје ставове, присутни су имали прилику да му поставе питање, при чему је већина имала везе са личним проблемима.

Штрахе, који је услед афере „Ибица“, маја прошле године морао поднети оставку на све политичке функције, каже да је одлучио да се врати у политику пошто је видео да много тога иде у погрешном смеру.

На скупу у организацији Петра Кнежевића осврнуо се на актуелну ситуацију услед пандемије вируса корона, казавши да је због затварања друштва, што је била неразумљива мера, на хиљаде људи, који су годинама радили и нешто изградили, доспело на ивицу егзистенције.

Што се странаца тиче Штрахе је подвукао да никада није био ксенофоб, као што су му противници приписивали.

„Нисам никада разликовао људе по томе да ли су странци или Аустријанци, по пореклу, вери или нечему другом. Увек сам говорио да је мој лајт-принцип оно што је рекао Виктор Франкл, а то је да постоје две расе – добри и лоши људи. А добрих и лоших има у сваком народу“, подвукао је он.

Указао је да на листи кандидата има високопозициониране Србе, као што је Зоран Ковачевић, али и Аустријанце другог порекла.

„Ми смо грађанска листа која људе суди по томе да ли су добри или лоши, а не по пореклу“, подвукао је он, те подсетио да су праве Бечлије некадашњи имигранти који су долазили из свих крајева некадашње монархије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Bilo bi lepo da je g. Štrahe to rekao na nekom skupu Nemaca ili zapadnjaka.
    Logično je da pred Srbima govori, kao i svuda – ono što prija ušima slušalaca.
    Bio bih iznenađen kada to ne bi zaboravio pred skupom kosovskih doseljenika.

Оставите коментар