Амбасадор Израела Јахел Вилан: Технички још нисмо признали Косово, али то је део договора

Израелски дипломата је уверен да међусобно признање Израела и тзв. Косова неће утицати на снажне односе његове земље са Србијом

Јахел Вилан (Фото: Тара Радовановић/Танјуг)

Новопостављени амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан изјавио је да Израел технички још није признао Косово, али истиче да је то део недавно постигнутог споразума у Вашингтону и да верује да неће утицати на снажне односе Србије и Израела.

„Што се тиче Косова, имамо изјаву израелског премијера о обостраном признању Израела и Косова. До сада нисмо предузели додатне кораке на терену, али, то је део споразума потписаног у Вашингтону“, рекао је Вилан за Танјуг, непосредно након што је предао акредитиве председнику Александру Вучићу.

Израелски дипломата је, међутим, уверен да међусобно признање Израела и тзв. Косова неће утицати на снажне односе његове земље са Србијом, које, истиче, Израел планира још више да ојача.

Он је рекао и да је данашњи састанак са председником Србије био фокусиран управо на односе Србије и Израела.

Вилан је истакао да су односи Израела са Србијом под руководством председника Вучића „драматично побољшани“.

„Пре свега, захвалан сам председнику Вучићу што је рекао да ће Србија пребацити амбасаду у Јерусалим“, истиче амбасадор Израела.

На питање да ли ће Израел, уколико Србија пребаци амбасаду у Јерусалим „узвратити“ Србији на тај уступак, Вилан је рекао да је то веома важан потез Србије као пријатељске земље са једне стране, док се, са друге, очекује и од других пријатељских земаља да то учине.

„Али, то јесте услуга Србије и ценимо то и сматрамо да је то веома важан корак унапред. Премијер и председник су обавили телефонски разговор прошлог петка, разговараћемо о детаљима, како да узвратимо Србији“, рекао је Вилан.

Он је додао да увек има простора за унапређење односа две земље и поновио да је Србија дугогодишњи пријатељ Израела, о чему, каже, сведоче документи у којима се види како су Срби помагали Јеврејима током Холокауста.

„Ценимо пријатељство са Србијом и Србима. Али, наравно, увек има простора за побољшање односа и зато смо ту и зато ћемо то да урадимо са српском владом, како бисмо нашли најбољи начин да унапредимо ово пријатељство. Најважнија поља у којима то можемо да урадимо су економија и трговина, инвестиције“, закључио је он.

Вилан је, такође, честитао Јеврејску Нову годину Јеврејима широм света и јеврејској заједници у Србији и изразио очекивање да ће она донети још више напретка Израелу, Србији и односима две земље.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар