Ветон Сурои: Приштина отворила Београду врата у Вашингтону

У последњих 20 година америчка адреса у региону била је Косово. САД сада отварају канцеларију у Србији, рекао писац и публициста из Приштине

Ветон Сурои (Фото: Дитер Нагл/АФП)

Приштински писац и публициста Ветон Сурои оценио је да је „Косово одговорно за приближавање Србије Сједињеним Америчким Државама (САД)“.

Он је за РТВ Дукађини коментаришући споразум од 4. септембра оценио да упркос неким позитивним стварима у Вашингтону није постигнут споразум о признању.

Сурои је рекао да је све што има везе са економским развојем добро, али по њему се „хиљаде радних места“ помиње само када су избори.

Публициста је додао да је овим преговорима Србија отворила врата Вашингтону. „Овде је Косово ушло слободније, Србији су отворена врата. У последњих 20 година америчка адреса у региону била је Косово. САД сада отварају канцеларију у Србији. Ово је промена америчког интереса за регион“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, одговорност за овај развој догађаја у потпуности је на Косову.

„Одговорност је у потпуности наша, јер смо прихватили да након што је Међународни суд правде легитимисао независност Косова, Косово под притиском Србије уђе у преговарачки процес који је био нејасан. Дакле, отворили смо пут Србији да се политички и војно ојача“, казао је Сурои.

Он је рекао да циљеви Косова у односу на Србију нису изгубљени. „САД под Трампом се разликују од осталих администрација. Али то не значи да ће ова администрација остати заувек“, изјавио је Сурои.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 21. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар