Њемачке пословне вијести: Бивши директор НСА именован за члана УО Амазона

Послије терористичких напада од 11. септембра 2001. генерал Кит Александер сарађивао на развоју и примјени огромног броја тајних програма за надзор унутар САД

Лого Амазона

(Њемачке пословне вијести/DWN, 10. 9. 2020)

Генерал Кит Александер (Keith B. Alexander) руководио је Националном безбједносном агенцијом (National Security Agency, NSA) од 2005. до 2014. Током његовог мандата Едвард Сноуден је обзнанио шокантне размјере незаконитог прислушкивања и прикупљања података од стране највеће спољне обавјештајне службе САД.

Платформа за продају преко интернета Амазон одавно је под лупом критике због своје сарадње с америчком спољном обавјештајном службом ЦИА, нарочито послије склапања уговора о рачунарству у облаку вриједног 600 милиона долара.

Послије терористичких напада од 11. септембра 2001. Александер је сарађивао на развоју и примјени огромног броја тајних програма за надзор унутар САД. С мјеста директора НСА је смијењен не због незаконитог прислушкивања, већ пропуста у унутрашњој контроли, које су омогућиле Сноудену да изађе у јавност.

Генерал Кит Александер (Фото: ДПА)

Амазон је у више наврата оптуживан за недовољну заштиту података својих муштерија. Примјера ради, гласовне исјечке из система Алекса (Alexa) из Њемачке Амазон је послао на анализу у Пољску. Истраживачи су недавно утврдили крупне безбједносне пропусте у Алекси, омогућавајући хакерима шпијунирање корисника.

Према једној текућој студији, Амазон надзире чак и своје запослене. Амазонов сервис за електронске књиге Киндл (Kindle) одавно је на удару критике због уклањања књига „неподобних“ аутора. Утицај власника Амазона Џефа Безоса, најбогатијег човјека на свијету, досеже и до медија, будући да је власник Вашингтон поста.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар