Вијести: Увођење ванредног стања у Црној Гори сламка спаса за режим?

Државни врх је, према незваничним информацијама, у јулу разматрао да одложи и парламентарне изборе, када је било око 500 активних случајева инфекције

Фото: Саво Прелевић

У случају увођења ванредног стања због раста броја инфицираних корона вирусом и готово драматичне епидемиолошке ситуације, формирање нове Владе било би одложено за бар 90 дана.

Из Кабинета предсједника државе Мила Ђукановића нијесу одговорили да ли се разматра таква опција, с обзиром да се према подацима Института за јавно здравље (ИЈЗ) од 2. септембра свакодневно региструје више од стотину новозаражених.

У априлу и мају када је било вишеструко мање заражених, ванредно стање није проглашено, али су на снази биле бројне рестриктивне мјере, чак и ограничавање слободе кретања…

Саговорници „Вијести“ ипак вјерују да неће бити уведено ванредно стање које би послужило за евентуални спас или одлагање политичког краја режима, што би произвело озбиљне друштвене посљедице, а представљало би и својеврсни државни удар и међународни скандал.

Наводе и да би у случају погоршања епидемиолошке ситуације, то морали урадити органи који имају пуни легитимитет.

Директор ИЈЗ Бобан Мугоша упозорио је прошле седмице да је епидемиолошка ситуација веома озбиљна и да иде ка драматичној. Он је позвао политичаре, религијске вође, истакнуте културне, просвјетне, спортске и друге личности да утичу на грађане да поштују мјере…

Бобан Мугоша (Фото: ПР Центар)

Из ИЈЗ јуче је саопштено да је у Црној Гори 2.085 активних случајева ковида 19, а о озбиљности ситуације свједочи и то да је готово 40 одсто тестираних било позитивно у посљедњем пресјеку. У септембру је, закључно са јуче, регистровано 1.878 заражених…

Наводно због високог епидемиолошког ризика, одложен је и почетак школске године за октобар, иако то нигдје у региону није урађено, а ситуација с корона вирусом данас је и знатно гора.

Због коронавируса, Ђукановић је одложио изборе у Тивту без проглашења ванредног стања, а такву одлуку опозиција и дио аналитичара оцијенили су неуставном. Иако таква могућност није постојала у Уставу, али ни Закону о избору одборника и посланика, Ђукановић је измијенио одлуку и одложио изборе у Тивту до 30. августа, када су одржани и парламентарни.

Када су одложени тиватски избори 20. марта, у Црној Гори је било 14 заражених.

Посланици опозиције и дијела невладиног сектора су тада истицали да је земља практично у ванредном стању, али да одлука формално није донесена јер је то некоме одговарало…

Државни врх је, према незваничним информацијама, у јулу разматрао да одложи и парламентарне изборе, када је било око 500 активних случајева инфекције. Избори су одржани, а ДПС није добио потребну већину за формирање владе.

Већину за формирање Владе имају до јуче опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“…

Према Уставу Црне Горе, ванредно стање проглашава Скупштина већином гласова свих посланика, а на предлог Савјета за одбрану и безбједност. Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савјет за одбрану и безбједност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане.

Савјетом руководи предсједник државе Мило Ђукановић, а чланови су премијер Душко Марковић и предсједник Скупштине Иван Брајовић.

Душко Марковић, Мило Ђукановић и Иван Брајовић (Фото: Вијести)

„Ако мандат Скупштине истиче за вријеме ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање“, пише у Уставу.

У Уставу не пише да се не може формирати нова Скупштина током ванредног стања, већ само да се не може распуштати, јер сви прописи које Влада донесе у ванредном стању, морају се поднијети Скупштини на одобрење чим буде у могућности да се састане.

У случају проглашења ванредног стања, не само да се не би промијенили министри у Влади у року до 90 дана, већ би на својим позицијама остали и директори Управе полиције и Агенције за националну безбједност, јер нове предлаже Влада. Директору АНБ-а Дејану Перуничићу истекао је мандат 20. августа, али је Влада одлучила да он остане на челу Агенције као вршилац дужности. Он ће остати в.д. до именовања директора АНБ-а, а најдуже шест мјесеци.

Правник Сергеј Секуловић за „Вијести“ каже да је увођење ванредног стања правно-теоријски могуће, али да би то могло произвести озбиљне друштвене посљедице.

„Ако би се уграбио моменат до конституисања новог сазива Скупштине, ушли бисмо у ризичну зону која би могла да произведе озбиљне друштвене посљедице. Могло би се рећи да би се радило о својеврсном државном удару“, казао је Секуловић.

Он је истакао да не треба искључити и увођење ванредног стања ако епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, наводећи да то морају урадити органи који имају пуни легитимитет.

Кандидаткиња за посланицу коалиције „Мир је наша нација“ Тамара Вујовић каже да здравље грађана Црне Горе представља апсолутни приоритет, „тако да све мјере с аспекта струке и заштите здравља грађана нико не може оспоравати“.

Избори у Црној Гори (Фото: Горан Томашевић/Ројтерс)

„Изборна воља грађана, с друге стране, представља чињеницу на сасвим другом нивоу, на коју апсолутно не могу утицати било какви епидемиолошки услови и која се не смије и не може прекрајати било каквим злоупотребама, а камоли злоупотребама озбиљне епидемиолошке ситуације”.

Вујовић истиче да „би било ван памети“ када би неко и помислио да општу невољу, каква је пандемија, злоупотријеби за свој политички или који год интерес.

„Међутим, сасвим је оправдана запитаност гдје нас све може стићи рука профитера на свим нашим невољама.”

Она је нагласила да би ванредно стање, као опција која би послужила за евентуални спас или одлагање политичког краја режима, било „класични државни удар“ и скандал међународних размјера.

„Тако да не вјерујемо да би се на такво што одлазећа власт могла усудити, без обзира на међународно познате аутократске склоности тог режима.“

Вујовићева је оцијенила да су нова влада и изградња модела за ефикаснију здравствену заштиту – неминовност.

„И док смо били опозиција, указивали смо на то да се не може политички орган, какав је НКТ несумњиво био, успјешно борити против глобалне пријетње. Желимо да деполитизујемо здравствене институције и да борбу с пандемијом, напокон, препустимо струци.“

Кандидаткиња за посланицу коалиције „За будућност Црне Горе“ Бранка Бошњак (ДФ) оцијенила је да поред сложене епидемиолошке ситуације, у периоду транзиције власти, додатно забрињава инфериоран однос надлежних, који више не воде никакву бригу о здрављу грађана, већ су након пораза на изборима, показали висок степен неодговорности и занемаривања својих надлежности, што подлијеже и кривичној одговорности.

Прослава изборне победе у Подгорици (Фото: Биљана Матијашевић)

„Сигурна сам да одлазећа власт то ради циљано, како би земљу оставила у што горем стању новој власти и здравствено и социјално и економски. Да ли је то пут ка увођењу ванредног стања – видјећемо, али у сваком случају ванредно стање проглашава Скупштина, а ми ових дана очекујемо конституисање новог сазива с новом већином.“

Током првог таласа новог коронавируса, регистровано је 324 инфицираних. Иако ванредно стање није било проглашено, у априлу и мају на снази су биле бројне рестриктивне мјере. На примјер, забрањен је боравак више од једне особе на јавном мјесту, „полицијски час“ радним данима почињао је у 19, а викендом од 13 и 11 часова, па до пет сати ујутру наредног дана, угоститељски објекти нису радили, паркови и плаже биле су закључане, забрањена је била посјета другим домаћинствима, међународни, међуградски и градски превоз, у аутомобилима нису могле да буду више од двије особе. У новом таласу, који је почео средином јуна, забиљежено је готово 19 пута више заражених.

Надлежни током љета нису доносили рестриктивније мјере, осим у јулу, када је због повећане локалне трансмисије вируса у појединим општинама на сјеверу забрањен рад угоститељских објеката, одлазак у туђа домаћинства или ограничен боравак више од двије особе заједно на отвореном…

Надлежни су појашњавали да оштрије мјере изостају због економије и туризма, али и чињенице да се у првом таласу много мање знало о новом коронавирусу. Упркос „гледању кроз прсте“, сезона је практично пропала и деведесетак одсто је лошија него лани…

За НКТ, кажњавање је била крајња мјера, иако су кршена бројна правила – од ношења заштитне маске на отвореном, до јавних окупљања до 40 особа на отвореном и 20 у затвореном, уз обавезну дистанцу од два метра…

Ипак, током прошлог мјесеца надлежни су више пута критиковали окупљања грађана и такозване аутолитије, а 23. августа полиција је блокирала прилазе Подгорици уз образложење да тако спречавају ширење коронавируса у складу са мјерама и наредбама Министарства здравља.

Свега два дана раније, у Никшићу је одржана такозвана контра аутолитија, током које су се такође кршиле мјере НКТ, али је реакција полиције изостала.

Након избора 31. августа, када је нова изборна већина прогласила побједу, организована су славља и окупљања, али су представници коалиција „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“ позивали грађане да не излазе на улице.

Такви позиви нису се могли чути уочи такозваних „патриотских скупова“ на Цетињу и у Подгорици. Напротив, чак и чланови НКТ и других тијела које је основао НКТ присуствовали су тим скуповима или јавно позивали људе да се окупљају супротно важећим мјерама.

Члан НКТ-а Иван Вуковић, градоначелник Подгорице (ДПС), усликан је на скупу на Цетињу, а његов партијски и НКТ колега, министар одбране Предраг Бошковић три дана касније у Подгорици, гдје је према процјенама полиције било присутно око 50.000 грађана…

Иван Вуковић (заогрнут зеленим платном) на скупу на Цетињу (Фото: Фејсбук/Вијести)

Ове скупове на друштвеним мрежама подржало је и више чланова Кризног медицинског штаба НКТ-а.

На Фејсбуку је, са профила предсједника НКТ-а Милутина Симовића, током трајања „патриотског скупа“ емитован и видео, али је он објаснио да није био присутан, већ је администратор грешком објавио садржај на том, умјесто на свом профилу.

Није познато да су чланови НКТ-а који су кршили мјере које су прописивали, кажњени због тога, остали се нису јавно оградили од њихових поступака, док се након сједнице у петак нису могле чути ни осуде неодговорног понашања људи који учествују у доношењу наредби.

Из НКТ-а је у петак саопштено да су са забринутошћу констатовали да се мјере које су на снази не поштују. Позвали су грађане да поштују мјере, институције, јавне установе и привредна друштва подсјетили на законске обавезе, а инспекције да појачају надзор и контролу.

Тзв. патриотски скуп у Подгорици (Фото: Саво Прелевић)

Из НКТ-а су поручили да ће ИЈЗ предложити увођење рестриктивних мјера, ако се због непоштовања актуелних погорша епидемиолошка ситуација.

Из ИЈЗ „Вијестима“ нису одговорили које мјере ће предложити НКТ, да ли је извјесно закључавање појединих општина, као ни колико кластера је идентификовано и које врсте контаката и окупљања су допринијеле драстичном порасту обољелих.

Бранка Бошњак: Право расуло, министар као да је у земљу пропао

Бошњак каже да је више него очигледно да се епидемиолошка слика у Црној Гори усложњава што постаје забрињавајуће, посебно када се има у виду да се о овом патогену врло мало зна, да се приближава и период сезонског грипа и да су кадровски и просторни капацитети здравственог система врло ограничени, а опремљеност врло упитна.

Бранка Бошњак (Фото: Лука Зековић/Вијести)

„Врло се мало на том пољу радило иако се не може рећи да је ова епидемиолошка слика неочекивана. Министар као да је у земљу пропао. Право расуло“, казала је Бошњак.

Она је оцијенила да додатно забрињава и то што је НКТ, из кога су почели да бјеже чак ДПС медицински кадрови, изгубио сваки кредибилитет.

„А легитимитет никад није ни имао, јер је противзаконито конституисан, па грађани више не вјерују ни Институту за јавно здравље нити НКТ због двојних аршина и политичких одлука. Њихове препоруке као да никог не дотичу што, бојим се, води катастрофи“, казала је Бошњак.

Она је оцијенила да се зато мора под хитно расформирати НКТ и формирати ново стручно и кредибилно тијело, ослобођено било каквих политичких утицаја у складу са законом, које би управљало епидемиолошком ситуацијом искључиво ради очувања здравља грађана.

Помоћник директора Клиничког центра Немања Радојевић и шеф Кризног штаба Ранко Лазовић поднијели су оставке почетком септембра…

Радојевић је казао да је његова одлука везана за понашање људи прије и послије избора, док је Лазовић то учинио „због обавеза на факултету“…

Срећко Црногорац не искључује ванредно стање

Срећко Црногорац, члан експертског тима носиоца листе “За будућност Црне Горе” Здравка Кривокапића, оцијенио је јуче да не искључује могућност покушаја радикализације стања у друштву, како би се покушало увођење ванредног стања.

Он је рекао да трајање будуће владе не треба орочавати, с обзиром на то да су пред њом „бројне опструкције“.

Говорећи о опструкцијама, Црногорац је за Радио Београд рекао да оне могу бити и процедуралне јер је Ђукановић предсједник државе и, по уставним овлашћењима, може да опструира и одуговлачи формирање Владе.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 14. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар