Мирослав Лајчак: Први пут се говорило о правно обавезујућем споразуму

По први пут смо разговарали о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, рекао специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак (Фото: Коца Сулејмановић/ЕПА)

У Бриселу се данас за преговарачким столом по први пут разговарало о „свеобухватно-правном обавезујућем споразуму“, потврдио је Мирослав Лајчак након састанака Александра Вучића и Авдулаха Хотија. Такође и о „аранжманима за невећинске заједнице“, те захтева у вези са „узајамним финансијским потраживањима и имовином“. Да ће се у Бриселу разговарати о сада већ чувеној тачки 10, а не у Вашингтону, најавио је Ричард Гренел на конференцији за медије после потписивања вашингтонског документа.

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти састали су се данас у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине. На састанак у Брисел који је био раније најављен, дошли су из САД где су трајали дводневни разговори на финализацији документа о „економској нормализацији односа Србије и Косова“.

Претходно је Лајчак казао да су Европљане за састанак у Вашингтону обавестили тек пошто је већ био заказан.

„Важно је да су оба лидера овог јутра, долазећи са састанка у Белој кући, уочи нашег заседања дијалога, потврдили да највећи приоритет придају интеграцији у ЕУ и наставку рада на дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ“, казао је Лајчак.

Такође смо по први пут разговарали, као део преговора, о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, аранжманима за невећинске заједнице и такође, захтева у вези са узајамним финансијским потраживањима и имовином.

Потврдио је да се разговарало и о економској сарадњи, несталим и расељеним лицима, те да су управо са овим темама отворили претходни састанак у јулу, док је данас казао да је начињен помак.

„Наши преговори су били интензивни као и увек, не увек лаки али оно што је превагнуло била је воља обе стране да унапреде разговоре упркос болним и комплексним питањима“, казао је Лајчак.

Ово је други састанак на високом нивоу и већ се најављује и трећи за касније у септембру, поново након што се експертске групе буду састале следеће недеље.

Скраћење и опрема: Стање ствари

(КоССев, 7. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар