Заједничко саопштење Александра Вучића и Авдулаха Хотија

У заједничком саопштењу наводи се да су се Вучић и Хоти обавезали да удвоструче своје напоре како би осигурали даље усклађивање са ЕУ

Авдулах Хоти, Ђозеп Борељ и Александар Вучић (Фото: Европски савет/КоССев)

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозепу Борељу да дају највећи приоритет европским интеграцијама и наставку рада на дијалогу Београда и Приштине уз помоћ ЕУ. То је, навели су кључни елементи путева Србије и Косова ка ЕУ, преноси РСЕ.

У заједничком саопштењу које је издато уочи почетка нове рунде дијалога у понедељак (7. септембра) у Бриселу наводи се да су се Вучић и Хоти обавезали да удвоструче своје напоре како би осигурали даље усклађивање са ЕУ, у погледу обавеза Београда и Приштине према ЕУ.

„У том погледу, недавно договорени документи у Вашингтону, надовезујући се на претходне обавезе које су две стране преузеле у вези са дијалогом, могли би пружити користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа”, стоји у заједничком саопштењу председника Србије и премијера Косова.

У Бриселу се у понедељак одржавају билатерални сусрет ЕУ – Приштина, а потом следи билатерални разговор ЕУ са Београдом, у оквиру нове рунде дијалога на највишем политичком нивоу. Домаћини сусрета су шеф европске дипломатије Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Председник Србије Александар Вучић претходно јутро се састао са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, након чега је поручио да је имао „врло добар разговор“

„Велико хвала комесару за суседску политику и проширење Оливеру Вархељију на значајној подршци коју ЕУ пружа кроз економски, политички и вредносни допринос напретку Србије. Посебно хвала комесару на томе што му није тешко да чује и саслуша представнике Србије, ма како то некоме чудно звучало. Веома добар разговор“, написао је Вучић на профилу „Будућност Србије АВ“ на Инстаграму.

Након билатералних сусрета у Бриселу се у понедељак прелази на такозвану трилатералу – ЕУ, Србија и Косово.

Након скоро две године застоја, бриселски дијалог о нормализацији односа између Србије и Косова је обновљен у јулу.

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер, Авдулах Хоти, према најавама, требало би данас да заокруже питања несталих и расељених лица, као и економске сарадње.

Унутар дијалога који Косово и Србија воде уз посредовање ЕУ, они би такође требало да отворе и теме које обухватају положај невећинске заједнице на Косову, као и о поравнању међусобних финансијских потраживања и имовине.

Ове наводе је јутрос, пре састанка у Бриселу, потврдио и шеф дипломатије Европске уније, Ђозеп Борељ.

„Обе теме су врло осетљиве и битне за будуће односе Србије и Косова и за свакодневни живот грађана“, поручио је, преноси Танјуг.

Борељ је уједно поздравио заједничку изјаву у којој обе стране потврђују да „придају ЕУ интеграцијама највиши приоритет“, да „настављају рад на дијалогу коме посредује ЕУ“ и обећавају да ће „дуплирати напоре у усклађивању са ЕУ“.

„Наравно да се њихове позиције разликују, али овде су да нађу заједничко тло и да, кроз решавање свих отворених питања, раде на постизању свеобухватне нормализације односа“, закључио је Борељ.

Он додаје да су експертски тимови Београда и Приштине током лета радили на питањима несталих, расељених и економским односима.

„Ови разговори нису увек лаки. Драго ми је да видим посвећеност и поштовање са обе стране“, каже Борељ, преноси Танјуг.

Председник Србије је јуче из Брисела најавио да ће главна тема разговора бити Заједница српских општина.

С ким су се већ састали у Бриселу?

Председник Србије, Александар Вучић и премијер Косова, Авдулах Хоти су се, одмах по стизању у Брисел, у недељу, 6. септембра, састали са специјалним изаслаником америчког државног секретара за Западни Балкан Метјуом Палмером, као и са Мирославом Лајчаком.

Лајчак је после сусрета са челницима Косова и Србије на Твитеру објавио фотографију и поруку: „Спремамо се за наставак дијалога на високом нивоу.“

Приближени ставови о питању несталих

Приштина и Београд су протеклог викенда приближили ставове и усагласиле текст око питања несталих расељених и економске сарадње, након расправе која је вођена на експертском нивоу у суботу и у недељу.

Био је ово четврти експертски састанак где се расправљало о овим темама.

Шеф косовске делегације Скендер Хисени је потврдио да је дошло до помака и да је преостало да сагласност око ова три питања финализирају лидери.

„Приближили смо се. Данас је расправа и размена мишљења била мало конструктивнија. Остало је да се све заокружи на највишем нивоу. Има видног приближавања ставова око оног што ја називам елементима једног свеобухватног споразума о међусобном признању“, изјавио Хисени по окончању експертског сусрета.

Нова правила дијалога

Према новом приступу према дијалогу, након што је почетком априла дужност преузео Мирослав Лајчак, лидери се састају како би отворили нове теме, око којих потом расправљају експерти. Пошто се на експертском нивоу усагласе ставови лидери поново заседају да би дали коначан печат око тих питања, да би затим отворили нова поглавља.

Европски званичници најављују да ће од сада сусрети између Београда и Приштине бити учесталији.

Према најавама, Лајчак намерава да сусрете лидера организује барем једном месечно, док ће се експерти састајати сваких десет дана.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 7. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар