Здравко Кривокапић: Бранићемо џамије као што смо бранили манастире

Наша православна омладина спремна је да стане и на било ком мјесту одбрани нашу браћу, комшије пријатеље који су исламске вјероисповијести, рекао Кривокапић

Здравко Кривокапић (Фото: Борис Пејовић/Ројтерс)

Носилац листе „За будућност Црне Горе“, Здравко Кривокапић поручио је за сарајевски О канал да ће бранити џамије као што су бранили манастире.

Просторије Исламске заједнице у Пљевљима јутрос су освануле са поломљеним стаклима на улазним вратима.

„На то питање ми тражимо одговор. Права адреса за тај одговор је Управа полиције, која ових дана не ради свој посао како треба, или некоме одговара да се управо то и дешава. Оно што је најважнија порука је да те срамне изјаве, да сва дејства која су била оријентисана на инциденте, како би створили националну нетрпељивост и подгријали националне страсти, сигурно не долазе од опозиције, него је то резултат рада режимског система, који је био исти и 90-тих и 2020. године. То су опробане методе застрашивања, које не воде ничему добром, али пошто се ипак ради само о појединачним случајевима ми смо послали јасну поруку да желимо да видимо ко су ти преступници и ко је налогодавац. Ми врло често нађемо преступника, а заборављамо да је кључни онај ко је све то покренуо, по чијим наредбама је то неко радио, да ли је то лично опредјељење и како то полиција није препознала и превентивно дјеловала“, казао је Кривокапић.

Према његовим ријечима, никоме од опозиције не одговарају ове немиле сцене.

„Оне су, исто тако, некако специфично везане за сва мјеста у којима имате доминацију једнонационалних осјећаја у односу на друге. То су Пљевља, гдје је доминантно православно живље, то је Рожаје гдје је у мањини православно живље, то је Бијело Поље гдје имате отприлике приближно исти број становника. Управо то су мјеста која су изабрана, како би неко на тај начин покренуо причу о томе да треба да се враћамо са новим режимом који се успоставља у Црној Гори на те 90-те године. Могу да вам кажем да сви лидери опозиције имају јасан и неподијељено исти став, а то је да то ради режим, јер једино њему одговара тако нешто у овом тренутку. Он је као онај дављеник, па се хвата за пјене и нажалост покушава да подгрије те страсти, које су у овом тренутку биле сведене скоро на минимум. Међутим, ако се тај број инцидената повећава, онда с правом сваки човјек страхује“, истакао је Кривокапић.

Оријентација ка будућности је главни програмски циљ, нагласио је Кривокапић.

„Зато је наша православна омладина спремна овога пута да стане и на било ком мјесту одбрани нашу браћу, комшије пријатеље који су исламске вјероисповијести. Послали смо и поруку коју од јануара шаљемо свима, а то је „Не дамо светиње“. Ако је неко помишљао да се то односи само на православне светиње, могу рећи да не дамо било чије светиње. Бранићемо и џамије као што бранимо и наше манастире. Значи, то је игра режима, који намјерно неће у овом тренутку ни да открије преступнике, нити да их процесуира. Ми имамо, ипак, доказе о том преступницима. Ако то полиција не буде урадила, урадићемо ми. Преузимамо и ту одговорност да оно што знамо и имамо чињенично стање, упознамо јавност с тиме ко су виновници тих инцидената“, изјавио је Кривокапић.

Говорећи о односу још увијек актуелне власти према резултатима избора, напоменуо је како она чини све да сачува своје садашње позиције.

„Навешћу вам само један чин. То се догодило данас у оквиру преиспитивања одговарајућих резултата избора у Подгорици, када је представник ДПС-а почео да краде контролне листиће, како би на тај начин рекао да је број контролних листића различит од броја гласачких листића који се налазе у кутији. Режим који вара, он и даље наставља на исти начин да управља Црном Гором. Не можете се ви ослободити исте приче која траје 30 године, гдје политичка корупција разара политички систем Црне Горе, гдје корупција разара ткиво државе, да се нешто ново може десити од тих који су тренутно на власти. Оно што је за очекивати је да је њихов крај дошао и да ћемо ми врло брзо преузети власт. Они сада одуговлаче. Разлог одуговлачења лежи у чињеници да вјероватно покушавају сакрити све оно што су 30 година нечасно радили. Ми знамо како ћемо ту власт довести пред лице правде, да они који су одговорни морају да одговарају, у једном праведном процесу. Код нас ни правда није праведна, него је то више кривда“, додао је Кривокапић.

Пут ка чланству Црне Горе у ЕУ и НАТО-у за Кривокапића није упитан.

„Према споразуму којег су потписала сва три лидера опозиције је поштовање међународних обавеза које је Црна Гора преузела. То је, изгледа, специфичност нашег региона да ви немате континуитет ни у чему, него све почиње од Здравка Кривокапића, или некога другог. То не може тако да буде. Ми морамо да поштујемо тај континуитет. Ко је тај ко сад, у овом тренутку тај ко може да каже да не жели европске и атлантске интеграције. Таквог човјека нема, јер је то немогуће. Природни потенцијал Црне Горе је усмјерен ка Европској унији, а НАТО је међународно преузета обавеза, која има јасно специфициране чланове који то говоре“, нагласио је Кривокапић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 2. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар