Дритан Абазовић: Црна Гора неће постати ни Српска Спарта ни део Велике Албаније

Волио бих да ме неко погледа у очи тај Црногорац који мисли да ће неко од ових људи на било који начин угрозити суверенитет, рекао лидер коалиције Црно на бијело

Дритан Абазовић (Фото: Анета Ђуровић/Радио Слободна Европа)

Са националним интересима Црне Горе нема компромиса и она се може развијати само као грађанска држава, оријентисана да што прије постане чланица Европске уније, поручио је на конференцији за медије у уторак 1. септембра лидер коалиције Црно на бијело Дритан Абазовић, додајући да су НАТО статус и црногорска независност неупитни.

„Од тих постулата нема одустајања нити милиметар. Коме до такве државе није, не може бити партнер коалиције Црно на бијело. Црна Гора никада неће постати српска Спарта, ни покрајина Велике Албаније ни Велике Србије нити било које државе“, јасан је Абазовић.

Демократски фронт, један од конституената коалиције За будућност Црне Горе оштро се противио уласку у НАТО Црне Горе и неријетко су поручивали да ће то питање да преиспитају када дођу на власт. На питање Радио Слободне Европе да ли договор три коалиције по питању поштовања споразума значи и неупитност НАТО статуса овако одговара потврдно.

„То апсолутно значи НАТО статус. То су наше међународне обавезе. Не можемо градити озбиљну државу, а да се понашамо неозбиљно у међународној политици. То се неће десити док се ова коалиција буде питала. То питање се више потенцира у Црној Гори, него међународној заједници“, додаје Абазовић. И наглашава да нема промјена спољнополитичког курса, само побољшања сегмената у спољној политици.

Имајући у виду да политички противници Абазовића сматрају да коалирањем са Демократским фронтом доводи у питање независност Црне Горе, Абазовић то овако коментарише:

„Волио бих да ме неко погледа у очи тај Црногорац који мисли да ће неко од ових људи на било који начин угрозити суверенитет. Ми смо се борили за суверенитет, ми смо вратили грађанима суверенитет“, одговара Абазовић.

На питање да ли ће инсистирати на промјенама у судству и тужилаштву, Абазовић је одговорио да се мора ући у општи реизбор.

„Нормално. Црногорско Тужилаштво је извор корупције, то судство је извор корупције. Ако будемо и даље имали оваквог врховног државног тужиоца и специјалног државног тужиоца, онда не било нас”, рекао је Абазовић.

Према његовим ријечима, за коалицију „Црно на бијело” је велико задовољство што људи из региона и међународне заједнице имају пуно повјерење да њихова групација зна шта ради.

„Ми смо се спремали за дан када ће доћи промјене и увјеравали људе у Бриселу да постоји опција која је 100 процентно проевропска, посвећена грађанској Црној Гори и да је то благотворно за наше друштво”, навео је Абазовић.

Додаје да никада није осјетио притисак међународне заједнице.

„Имун сам на то, скаменило ми се срце. Не доживљавам злонамјерним људе који мисле супротно од мене и виде политичке процесе на другачији начин и те савјете доживљавам добронамјерно и радује ме што успијевамо да остваримо контакте, очекујем и посјете. Свима је јасно да се нешто мора промијенити, неко је скептичан а неко радостан“, каже Абазовић.

Упитан да ли ће бити у експертској Влади, на којој инсистира места за некога из Демократске партије социјалиста, одговорио је да сумња.

„Сумњам да има мјеста у експертској влади, али у администрацији свакако. ДПС је персонификовао пола становника, те људе не сматрам непријатељима или незнавеним“, додаје Абазовић.

Он је осудио инциденте који су се догодили 31. августа и позвао грађане да откажу славља.

„Славићемо кад будемо имали резултате и кад Црна Гора буде ишла напријед, у овом тренутку је поражена само мафија и организовани криминал. Грађани ни једне вјерске или етничке оријентације не смију да имају осјећај поражености. Грађани су побиједили“, поручио је Абазовић.

Државна изборна комисија објавила је прелиминарне резултате парламентарних избора, одржаних 30. августа, на основу којих су три опозиционе коалиције освојиле натполовични број мјеста у наредном сазиву Скупштине Црне Горе.

Од 81 парламентарног мјеста, Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића је са мањинским странкама и традиционалним партнерима освојила 40 мјеста, док су три опозиционе коалиције, Црно на бијело, За будућност Црне Горе и Мир је наша нација, освојиле 41 мандат.

Листа Дритана Абазовића Црно на бијело освојила је 4 посланичка мандата.

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 1. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Абазовић Дритан за DW: “Кроз експертску владу смо нашли модел који би требало да буде транзициони и да омогући да се за двије или четири године организују слободни избори, а након тога да добијемо владу у којој ће бити идеолошки сличне странке.”
    **************
    Дакле, “браћо” Срби две-три године мало предахните(teeth)а онда ћемо да вас мрчемо са свежим снагама(laugh)Мило Ђ. нам је мало посустао, замор материјала….ми млађи имамо ефикасније методе.
    ———–
    DW: Имају ли напади на Бошњаке икакве везе с одлуком њихових политичких представника да не уђу у опозициони блок?

    Абазовић Дритан: “Они су позвани да уђу. Више пута сам рекао да бих волио и да ми је потпуно природно и очекивано да мањинске странке буду дио нове већине. Имају пружену руку са наше стране да буду део експертске владе.”
    ************
    Само мало, time out, мањинске партије су деценијама саучесници ДПС у свему. Својевремено им је нуђена влада у којој неће бити ДФ а да место председника владе добије било која мањинска партија која окрене леђа Ђукановићу и ниједна то није направила. Да се мањинске партије питају ДПС би био на власти а нпр цркве у власништву ДПС-а. И сад треба мањинске партије да буду у власт због? Због Брисела? Не капирам.
    Абазовић Дритан има арбанашко-арнаутску агенду, и као таквом најближи су му (по реду важности) после арбанашких и арнаутских интереса: 1. шиптарски; 2. цроногрски; 3. “бошњачки”… И онда са осталима, ван овог редоследа, је трговина.
    Е сад што велика већина не зна разлику између арбанаса, арнаута и шиптара – ту им нема помоћи 🙂 књигу у шаке, и много разговора са старијим људима и женама.

    12
    1
  2. “Дритан Абазовић: Црна Гора неће постати ни Српска Спарта ни
    део Велике Албаније”

    Црна Гора је од свог постанка – СРПСКА СПАРТА, а део ”ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ”
    никада није била нити ће бити, историјски проверљиво и доказиво!

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading