Ко стоји иза напада у Пљевљима

Напад на пљеваљске муслимане је напад и на сваког пљеваљског хришћанина и на сваког грађанина Црне Горе, поручио митрополит Амфилохије

Поломљена врата на Одбору Исламске заједнице у Пљевљима (Фото: Вијести)

Поломљена стакла на вратима Исламске заједнице

Просторије Исламске заједнице у Пљевљима јутрос су освануле са поломљеним стаклима на улазним вратима.

Пљеваљски имам Самир Кадрибашић на свом фејсбук профили објавио је фотографије које томе свједоче, уз поруку да се „овоме лудилу мора стати у крај“.

Он је казао да је кроз поломљено стакло убачена и порука на којој је исписано „Полећела Црна Птица Пљевља биће Сребреница“.

„Ово је вандализам и ја ћу полицију и начелника Драгана Славуља сматрати директно одговорним уколико не пронађу починиоце“, рекао је Кадрибашић.

Казао је да на просторијама Одбора Исламске заједнице нема видео надзор, али да има на кући преко пута, што би могло да помогне у расвјетљавању овог случаја.

Из неформалне групе „Бунт Црна Гора“ најавили су, да ће, ако полиција одмах не расвијетли тај случај „Срби из Пљеваља организовати народне патроле како би заштитили своје комшије од подметачина ДПС-а“.

Опозициони активисти у Пљевљима тражили су од полиције да брзо расветли случајеве напада на објекте Исламске заједнице (Фото: Вијести)

Из Управе полиције Вијестима је незванично речено да су приликом редовног обиласка терена примјетили разбијена врата на просторијама ИЗ у Пљевљима.

„Након сазнања да су разбијена врата Одбора Исламске заједнице у Пљевљима, полиција врши увиђај на лицу мјеста и предузима радње из своје надлежности. О догађају је упознат надлежни тужилац“, казали су из УП.

У Пљевљима је синоћ било мирно и није било било каквог окупљања на улицама.

(Vijesti, 2. 9. 2020)

Митрополит Амфилохије: Насиље против Исламске заједнице у Пљевљима – велика људска срамота за његовог починиоца

Посљедњи у низу вандалски чин насиља у Пљевљима усмјерен против тамошње Исламске заједнице је велика људска срамота за његовог починиоца. Нечасно је и кукавички под окриљем ноћи чинити овакве ствари, без обзира на то какве мотиве има главни актер овог догађаја.

Не можемо се отети утиску да се ради о намјерној провокацији која има за циљ да поремети односе између грађана Пљеваља и цијеле Црне Горе по основу вјерске припадности. Нећемо да изводимо преурањене закључке, али чињеница да већ више инцидената остају нерасвијетљени, наводи на помисао да се овдје не ради о аутентичном облику испољавања вјерске мржње и нетрпељивости и хулиганству, већ о осмишљеном плану подизања тензија због исхода избора, који, нажалост, већ даје своје резултате, што смо могли јуче да видимо у Рожајама.

Митрополит Амфилохије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Не заборавимо да је полиција у претходном периоду у року од неколико сати проналазила и приводила људе који су анонимно писали по друштвеним мрежама или сликали тробојке, тужилаштво их експресно кажњавало, а сад се суочавамо са тим да се насилнички изгреди не рјешавају ни приближно истом ефикасношћу.

Ко год да су починиоци ових недјела и какве год да су њихове намјере, свакако нису доброжелатељи ниједном грађанину Црне Горе и треба да одговарају за своја непочинства. Напад на пљеваљске муслимане је напад и на сваког пљеваљског хришћанина и на сваког грађанина Црне Горе. Пљеваљски манастир је посвећен Светој Тројици, Богу Љубави, а ко шири мржњу, себе удаљује од те Божије Љубави и благослова Божијег.

(Митрополија црногорско-приморска, 2. 9. 2020)

Здравко Кривокапић: Рукопис Ђукановићевих служби, починилац из исте структуре као Вељовић

Поводом догађаја у Пљевљима, најоштрије осуђујемо покушаје одлазеће власти да злокобним провокацијама у мјешовитим срединама наруше међунационалне и међуконфесионалне односе, наводи се у саопштењу Здравка Кривокапића, носиоца листе „За будућност Црне Горе“.

„Очигледан је рукопис Ђукановићевих служби, које су на истовјетној матрици одржавале власт свих претходних година. Подсјећамо да су то исти актери и исте службе које су деведесетих вршиле протјеривања и репресију над бошњачким и албанским становништвом које сад наводно штите“, казао је Кривокапић.

Проф. др Здравко Кривокапић са свештеницима испред Хусеин Пашине џамије у Пљевљима (Фото: Твитер)

Носилац листе „За будућност Црне Горе“ се посебно осврнуо на одговорност директора Управе полиције, Веселина Вељовића.

„Посебно истичемо одговорност Веселина Вељовића у том контексту, као и у овим догађајима. Тражимо да полиција хитно означи починиоца. У претходном периоду, полиција је по хитном поступку, незаконито хапсила десетине људи због фејсбук статуса, тако да очекујемо макар сличан ниво ”ефикасности” и у овом случају. Веселин Вељовић извјесно зна ко је починилац овог гнусног дјела изазивања међунационалне и међувјерске омразе, а то слиједи и на основу информација које нам обезбјеђују часни припадници Управе полиције. С обзиром на то да је починилац из исте структуре као Вељовић, сигурни смо да ће званично остати ‘непознат’“, казао је Кривокапић.

(Вијести, 2. 9. 2020)

Политика: Ко стоји иза напада у Пљевљима

У Пљевљима су се после парламентарних избора догодила два напада на Бошњаке, а док су виновници непознати тих инцидената непознати, два политичка табора окривљују једни друге.

Јуче су се на мети изгредника, у Пљевљима, нашле просторије Исламске заједнице, док је пре два дана нападнут Бошњак у том граду.

Све политичке партије осудиле су те инциденте и позвале надлежне да открију и казне виновнике, али све стране имају своје виђење узрока који стоје иза напада.

Тако је носилац изборне листе „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић осудио је, према његовој оцени – покушај одлазеће власти да изазове међунационалне сукобе у мешовитим црногорским срединама.

Поручио је да је у том инциденту препознат „рукопис Ђукановићевих служби” и навео да су у питању „злокобне провокације у мешовитим срединама”.

Да иза инцидената, очигледно међунационалних, стоји владајућа партија, сматрају и у коалицији „Црно на бијело”, додајући да су раздор и поделе производ погрешне политике одлазећег режима, који се „сада хвата за сламку спаса”.

Листа коју предводи Дритан Абазовић поручује да се нико не сме осећати пораженим и имати страх од било кога након одржаних избора осим оних који су се огрешили о закон”, те позивају грађана да не наседају на „јефтине провокације”.

Са друге стране, ДПС одбацује овакве оптужбе и криви опозицију да пребацује одговорност за константно потпиривање међунационалних и међуверских сукоба, које управо, кажу, долазе са адресе политичког блока на чијем је челу Кривокапић и идеологије „великосрпског национализма чији је духовник митрополит”.

„Они по задатку, трагове туђих, њима блиских служби, приписују црногорским безбедносним органима. Оптуживати ДПС и Ђукановића за непочинства, као ова у Пљевљима, било би исто као оптужити Бен Гуриона за Аушвиц”, сматрају у ДПС-у.

Позивају лидера ДФ-а Андрију Мандића, да у договору са лидером Демократа Алексом Бечићем, организује младе и најављене страже за заштиту имовине Исламске заједнице у Пљевљима, да похватају починиоце и докажу своје оптужбе.

Чини им се, кажу, да су Мандић и Бечић, одвојено или заједно, организовали нападе да би Абазовићу показали колико стварно вреди његова реч изговорена у Пљевљима.

„Зато захтевамо од државних органа да заштите мир и имовину припадника мањинских народа и свих грађана, да открију починиоце и прекину ову перфидну игру у којој, као у Пљевљима, под окриљем ноћи нападају људе, а дању их ‘бране’, да би, уз све остало, дали повода својим вођама за дискредитацију наше власти и наше партије”, кажу у ДПС, преноси Танјуг.

Иначе, у Пљевљима локалну власт држи ДПС Мила Ђукановића, али је на парламентарним изборима тријумфовала опозиција

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар