Мирослав Лајчак: Рокове немамо, али имамо црвене линије за разговоре Београда и Приштине

Није у реду рећи да шта год две стране договоре, нама је то у реду, рекао специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак (Фото: Коца Сулејмановић/ЕПА)

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак оценио је данас да је дијалог Београда и Приштине око нормализације односа тренутно најважније питање на Балкану и најавио да следи интензивирање односа двеју страна, пренео је Радио слободна Европа (РСЕ).

„Обе стране схватају да се дијалог и нормализација не могу избећи. Европа је на челу тог процеса од 2011, јер и Србија и Косово имају европску будућност. То је за нас питање наших комшија и будућих чланова, а не некаква ПР активност”, рекао је Лајчак на 15. Бледском стратешком форуму у Словенији.

Поручио је и да у преговорима нема рокова, јер „ако поставите рок већ имате нешто што може да утиче на процес”, али да зато постоје „црвене линије” преко којих ЕУ не жели да пређе.

„Имамо црвене линије. Није у реду рећи да шта год две стране договоре, нама је то у реду, јер мој мандат каже да угао који треба да постигнем у процесу је да нормализација односа буде у складу са међународним правом, да буде прихватљива чланицама ЕУ и да би требало да смири ситуацију у региону”, рекао је Лајчак, преноси Бета.

Напоменуо је да ће Европа прихватити помоћ било које треће стране, па и САД, уколико понуде конкретно решење и истакао да су га колеге из Сједињених држава само обавестиле о наредном састанку, који би представници Београда и Приштине требало да одрже 4. септембра у Белој кући.

„Нисмо консултовани око датума нити око садржаја састанка, већ смо само информисани да ће се састанак одржати и да ће бити строго економске природе. То неће бити део процеса већ само састанак и немам разлога да сумњам у то”, рекао је он.

Последњи експертски састанак двеју делегација одржао се 27. августа у Бриселу. Завршен је оценом представника и Србије и Косова да је процес назадовао, уз међусобне оптужбе.

Према незваничним информацијама из делегација, експерти из Београда и Приштине ће се поново састати у Бриселу 6. септембра, док ће се председник Србије, Александар Вучић и премијер Косова, Авдулах Хоти поново састати у европској престоници у понедељак, 7. септембра.

Потребна динамика у дијалогу, решење постићи што пре​

Процес дијалога између Београда и Приштине биће динамизован, изјавио је данас специјални изасланик ЕУ за дијалог две стране Мирослав Лајчак, наводећи да ће се партнери ЕУ у Бриселу састајати неколико пута месечно како би се што је пре могуће постигло свеобухватно решење.

„Већ сам обавестио (председника Србије Александра) Вучића и (премијера привремених приштинских институција Авдулаха) Хотија да ћемо динамизовати процес и чешће се састајати, па да треба да се спреме да више времена проводе у Бриселу јер је то процес. Нормализација односа није чин, него процес”, рекао је Лајчак на панелу на 15. Бледском стратешком форуму, који је трајао 45 минута.

Он је подвукао да не постоји рок за постизање свеобухватног решења, али је навео да нема ни потребе за одуговлачењем тог процеса.

„Ако одредите рок, онда сте пред себе већ ставили нешто што би могло да утиче на наш рад. Нема разлога да одуговлачимо, али морамо да дамо онолико времена колико је потребно за тај процес”, навео је Лајчак, јавља Танјуг.

Подсетио је да су до сада одржана два састанка лидера две стране, један виртуелан и један физички, као и три састанка на експертском нивоу и најавио да ће наредних дана бити одржан по још један такав састанак.

На питање шта очекује од састанка у Вашингтону и да ли је ЕУ била обавештена да ће бити одржан, Лајчак је рекао да ЕУ није консултована о датуму и циљу одржавања састанка.

„Обавештени смо тек након што је састанак најављен, али смо од неколико партнера из САД чули да је агенда искључиво економска”, навео је Лајчак.

Указао је и да ЕУ посредује у дијалогу између две стране од 2011. године, јер је он повезан са европском будућношћу две стране.

„Постоји само један процес који има своје успоне и падове”, рекао је Лајчак и додао да ЕУ жели да помогне да се нормализују односи међу партнерима на европском тлу.

„То није лако, али морам да похвалим саговорнике на озбиљности и посвећености процесу. Труде се много и није лако, али било би наивно очекивати да ће бити лако”, навео је Лајчак.

Упитан који је највећи допринос од чланства у ЕУ, Лајчак је рекао да су то нормализација односа, могућност нормалног живота, размена људи и роба, као и економске користи, а највећа предност, како је нагласио, јесте чланство у ЕУ.

Он је нагласио да је кључна ствар да постоје три партнера у процесу дијалога – Београд, Приштина и ЕУ.

„Имамо нешто што нико други нема, али морамо то да користимо адекватно. Не даје се чланство у ЕУ бесплатно, али негирањем онога што имамо, негирали бисмо нашу јединственост. Морамо да будемо паметни и користимо нашу највећу предност, а то је перспектива ЕУ”, рекао је Лајчак.

Лајчак је нагласио да је Балкан део европске приче и процеса проширења.

Он је оценио да је било неколико грешака у приступу ЕУ према Балкану, као што су изјаве „ЕУ то смо ми, а Западни Балкан – то су они”, као и оне које говоре да ће се ЕУ бавити проблемима на Балкану, када реши сопствене проблеме.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ти и твоји нацисти и пљачкаши немају шта да траже са СРБИМА. А те преговоре које ви велеиздајници међусобом водите никога и не интересују а понајмање те црвене нацистичко пљачкашко убилачке линије. Крвожедна и нацистичка еу је пропала и у агонији сте али вас газде са трулог запада терају да радите како би те ваше газде још више опљачкали остатак света а међу њима и СРБИЈУ.

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading