Хашим Тачи: Одлуку о затварању Суда за ОВК да донесе Савет ЕУ

Председник тзв. Косова додао да су судови које је међународна заједница именовала за суђење припадницима ОВК непоштени

Хашим Тачи (Фото: Танјуг)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи затражио је од скупштине да донесе одлуку којом би мандат Специјализованих већа у Хагу трајао до одлуке Савета Европске уније о затварању тог суда.

Тачи је у видео-снимку емитованом на његовом „Фејсбук” налогу рекао да верује да ће косовски посланици подржати његову иницијативу, пренело је Косово онлајн.

„Политика се не сме да се меша у правосуђе, нити правосуђе треба да се меша у политику. Веровао сам у то проучавајући успостављање међународних судова и посебних комисија у последњих 20 година. То је и даље моје уверење чак и сада када од скупштине Косова захтевам да мандат Специјализованих већа и Канцеларија специјализованог тужиоца траје до престанка мандата о чему одлучује Савет Европске уније уз консултацију са владом Косова”, навео је Тачи.

Он је додао да је потребно да све буде јасно у вези са затварањем Специјализованих већа и да стога верује да ће посланици подржати његову иницијативу.

Тачи је додао да су судови које је међународна заједница именовала за суђење припадницима ОВК непоштени, преноси Танјуг.

Специјализована већа и специјализовано тужилаштво Косова део су правосудног система привремених приштинских институција, али им се седиште у циљу заштите сведока, налази у Хагу.

Скупштина у Приштини је у августу 2015. усвојила амандман на Устав којим се омогућује оснивање судског тела са специјалном надлежношћу, а потом је донет „лекс специјалис” који је уредио његово функционисање, укључујући и поделу судија у одговарајуће панеле и успостављање специјализованог тужилаштва.

Опрема: Стање ствари


Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар