Вилијам Монтгомери: Време за размену територија, Вучић не сме да пропусти шансу у Белој кући

Вучић мора схватити да су велике шансе да Трамп изгуби предстојеће изборе, а Бајден је чврсто наклоњен Косову у постојећим границама, рекао је Монтгомери

Вилијам Монтгомери (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Вилијам Монтгомери оценио је данас да преседник Србије Александар Вучић не би смео да пропусти шансу да у Вашингтону постигне договор у корист Србије.

Бивши амерички амбасадор у Београду је истакао да време истиче, јер су, како тврди, велики изгледи да садашњи председник САД Доналд Трамп не добије нови мандат, а његов наследник Џо Бајден је наклоњен Косову и Албанцима.

Монтгомери пред сусрет званичника Београда и Приштине заказан у Белој кући за 4. септембар, оцењује да је сада у решавању косовског питања, које каже, укључује размену територија, кључна брзина и додаје да очекује да буде примењен „израелски сценарио“ којим је средином августа направљен историјски споразум (о нормализацији односа) између Израела и УАЕ.

„Вучић мора схватити да су велике шансе да Трамп изгуби предстојеће изборе, а Бајден је чврсто наклоњен Косову у постојећим границама. Дакле, мора сада да делује или да изгуби, можда заувек, шансу за решавање тог питања“, сматра Монтгомери.

Бивши амбасадор је зато поручује Београду: „Пажљиво пазите на датуме”.

Оно што председник Трамп жели, каже Монтгомери, јесте тренутак руковања пред камерама када српски и косовски лидер најављују договор о „будућем путу“.

„То би укључивало и размену територија. А кључна чињеница је та да би Трамп тада могао да најави да ће се, с обзиром на то да су два лидера постигла споразум, договор одмах спровести у дело“, сматра Монтгомери.

Бивши амбасадор каже, да када је реч о косовском проблему, прво што треба имати на уму је то да и ЕУ и САД желе да припишу себи резултате за постизање договора и да не желе да их деле са другом страном.

Према његовим рецима, плусеви тог договора били би што би он био огроман корак ка решењу проблема Косово-Србија, а за Трампа велики спољнополитички поен непосредно пре новембарских избора.

„Сада ће кључна за све ово бити брзина. Једном када је територија промењена, биће тешко вратити се назад“, оценио је Монтгомери и додао да треба погледати Трампову најаву израелског мировног споразума.

Најавио је, како подсећа, једнострани уговор и овластио Нетанијахуа да га одмах спроведе у дело.

„Ово би био модел и у овом случају. Једини разлог за Трампово појављивање је постизане договора. Није му стало до региона“, сматра Монтгомери, али додаје да сада

Гренел и његове колеге морају узети у обзир је да ли заиста могу извући договор.

„Ако се Трамп појави, ту је да погура, веома, веома, снажно тај договор“, каже.

Монтгомери додаје и да би због тог споразума бројне невладине организације закључане у 90-им годинама изразито негативно гледале на Трампа, као и Ангела Меркел и многи други који би акценат ставили на могуће лоше импликације договора на шири регион, али истовремено и пита: „Које би друге етничке групе сањале да учине исто?“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 23. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Див-јуначки Б5/92!.Баш у инат Данасу, Блицу, Гласу Европе, (Х1)Н1 и ономе што Дојче вели. А Пинк, Политика и РТС сузе лију из прикрајка: кад ће њима (у добоко грло) Беба овакву част да задене?

  2. Нешто ми чудно ових дана , читам на сајтовима, редом сви из Трампове администрације ( ово нема везе са Монтгомеријем ) изјављују, као, Вучићу би било добро да ово заврши јер ће вероватно Трамп изгубити изборе. Не чуди ме да то изјављују Демократе, али јесте чудно када то изјављују Републиканци. Можда и није , Америка је то, када неког треба одстрелити тада нема поделе на Демократе и Републиканце. Тада су сви убице, наравно за амерички интерес.

Оставите коментар