Агон Малићи, Артан Мухаџири: Састанак у Вашингтону корак ка коначном договору

Генерално, делује довољно исхитрено и нејасно да се могу предвидети многи сценарији, указао Агон Малићи

Ричард Гренел, Хашим Тачи и Александар Вучић (Фото: SVEN HOPPE/AFP/Profimedia)

Очекује се да ће сусрет косовског премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића, који би требало да буде одржан 4. септембра у Белој кући у Вашингтону, бити корак ка мировном споразуму Србије и Косова, али је нејасно о чему ће се тачно разговарати на овом састанку, кажу експерти за политичка питања Агон Малићи и Артан Мухаџири.

Позив лидерима Косова и Србије на састанак у Вашингтону упутио је саветник за националну безбедност председника САД Роберт О’Брејaн.

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Јулиот рекао је да Сједињене Државе поздрављају разговоре између лидера Косова и Србије, називајући их „важним“.

„Верујемо да је напредак у економским питањима, укључујући отварање нових радних места и убрзање економског раста, први корак ка напретку у мировном процесу“, рекао је Јулиот за Радио Слободна Европа.

Политички аналитичар Агон Малићи за Радио Слободна Европа наводи да су досадашње изјаве косовских и српских званичника створиле утисак да су обе стране збуњене у вези са конкретним питањима за које се очекује да ће се постићи договор.

Према његовим речима, ситуација о ономе о чему ће се разговарати у Вашингтону је врло нејасна и можда је, како каже, недостатак транспарентности намеран, како би се спречио проток информација.

Али, како каже, изјава портпарола Савета за националну безбедност Џона Улиота наговештава да би на састанку 4. септембра у Вашингтону могли да постоје конкретни договори у вези са подстицајем и економским пројектима.

Ричард Гренел и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Малићи не искључује могућност да ће део споразума укључивати и политичке обавезе странака, мада остаје нејасно јесу ли странке добро припремљене за састанак у Вашингтону.

„Ово је тешко судити због недостатка транспарентности. Али, с обзиром на брзину када је сазван састанак, мало је тешко разумети да се за овај временски период може произвести нешто веома значајно, осим ако није ограничено на економска питања или ако се ради о припремљеним материјалима раније и о којима немамо података. Али генерално, делује довољно исхитрено и нејасно да се могу предвидети многи сценарији. Чак ни људи који су генерално обавештени о процесу не знају шта да мисле о томе“, рекао је Малићи.

Политички аналитичар Артан Мухаџири, говорећи за Радио Слободна Европа, оцјењује да генерално постоји недостатак транспарентности у вези са оним о чему ће бити речи на састанку 4. септембра у Вашингтону.

Према његовим речима, последња фаза разговора између Косова и Србије не може бити само за економска питања јер је, осим тога, “спор између две земље политичко и историјско питање, као и велики утицај на геополитику и геостратегију региона”.

Како каже, америчко инсистирање на коме ће се разговарати само о економским питањима може бити само својеврсно оправдање и својеврсна тенденција ублажавања ставова странака, Косова и Србије, који су у супротном контексту потпуно супротни постизању мирног решења.

„Очигледно је да ће обе стране морати да прихвате међусобне услове и да направе значајне компромисе, ако желе да постигну договор. Стално спомињање економских питања врши се како би појединачна мишљења имала неку врста очекивања за побољшање њиховог благостања у односу на оне компромисе, који ће морати да буду направљени“, нагласио је Мухаџири.

Трампово присуство на састанку, права прилика

Састанак између челника Косова и Србије у Белој кући првобитно је био заказан за 2. септембар. Али, одложен је за два дана касније.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је 22. августа да на овом састанку „постоји могућност да се амерички председник Доналд Трамп појави“, у случају да се стране око тога договоре, наводи Индекс онлајн.

Малићи оцењује да је потпуно реално очекивати присуство председника Трампа на састанку лидера Косова и Србије у Белој кући.

Према његовим речима, постоје покушаји администрације предсједника Трампа да објави неке од својих вањскополитичких успеха током кампање за предсједничке изборе у САД.

Посредовање мировног споразума, према Малићију, у складу је с наративом који председник Трамп жели да представи у својој кампањи за председничке изборе.

Међутим, верујем да ће то зависити и од тога око чега се странке договарају и можда Трампово присуство администрација користи у неком облику као својеврсни подстицај за странке да постигну неку врсту договора, чак и нешто што, напросто, може изгледати добро у јавном мишљењу, а не нужно и нешто што је вероватно такође суштинско. То, међутим, барем за мене, остаје прекривено великом мистеријом, тако да не бих искључио никакав материјални договор, рекао је Малићи.

Авдулах Хоти (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Аналитичар Мухаџири такође види као реалну могућност да председник Трамп буде део састанка лидера Косова и Србије.

Према његовим речима, два су разлога за такву прилику. Како каже, Трампово присуство дало би пуно више тежине дијалогу, као и америчком присуству и утицају у њему.

Такође би, како оцјењује, било корисно за председника Трампа у последњем периоду кампање за председничке изборе у САД.

„Ово су последњи месеци када председник Трамп може да постигне спољнополитички успех на Балкану и то би му одговарало да има позитиван учинак. Међутим, апсолутно је јасно да од овог састанка не можемо очекивати коначан договор. Не можемо очекивати никакво коначно решење овог питања, јер не постоје стварни предуслови за тако нешто. Међутим, може доћи до помака према коначном напретку“, рекао је Мухаџири.

Аналитичар Малићи каже да је у вези са састанком у Вашингтону ћутање Европске уније и истовремено одређени напори за координацију косовске стране са неким европским престоницама прилично индикативни.

Према његовим речима, ово ствара утисак да за састанак у Вашингтону може да постоји координација косовске стране са важним европским земљама.

Што се тиче припреме косовске стране за састанак у Вашингтону, пре неколико дана, бивши косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да би „на састанку 2. септембра у Вашингтону Косово требало да постигне коначни споразум са Србијом“.

Премијер Хоти данас је позвао на састанак лидере странака владајуће коалиције, на коме ће их, између осталог, како је рекао, информисати о дешавањима у процесу дијалога, као и о очекивањима од састанка у Вашингтону.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 24. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар