Аустријски медији: Хрватска не пријављује прави број оболелих од корона вируса

Аустријски медији наводе и да је мали број тестираних разлог за званично ниске бројке заражених у Хрватској

Аустријски медији пишу данас о могућности да Хрватска не пријављује прави број оболелих од корона вируса због туристичке сезоне и истичу да се туристи на Јадрану заражавају, а да се тестирају тек по повратку кући.

Бечки дневници „Пресе” и „Клајне цајтунг” објавили су текст дописника за Балкан Томаса Росера у којем се подсећа да је једно путовање аустријских матураната у Хрватску завршило самоизолацијом.

„Једанаест од 18 матураната из немачког места Донздорф, које је на ‘парти плажи’ на Пагу довела једна путничка агенција из Хамбурга, позитивно је у међувремену на корона вирус. Још 50 особа њихових контакта се зноји у карантину усред лета”, наводи се у тексту.

Истиче се да је „све више повратника из Хрватске позитивних на корону”, на шта је упозорила и немачка Агенција за здравље (Гесундхеитсамт).

Наводе, међутим, да се у Хрватској не може приметити никаква паника око короне, а преноси хрватски портал Индекс.

Саркастично се, кажу, само констатује да се од почетка месеца број заражених креће између „завидно ниских 24 до 86 нових случајева у дану”, док је званични број умрлих такође веома низак.

Како је могуће имати масовни туризам и држати епидемију корона вируса под контролом, пита се аутор текста у листу „Пресе” преноси Танјуг.

Наводи се још да у Хрватској тренутно борави више од 660.000 туриста „са свих страна света”, који су остварили 1,8 милиона ноћења, како је недавно објавио и Индеx.

Помиње се и да је Јадролинија увела додатне линије како би одговорила на повећани број туриста, док се локални медији питају јесу ли службене бројке „фризиране”.

Аустријски медији наводе и да је мали број тестираних разлог за званично ниске бројке заражених у Хрватској, те подсећају да то често помиње и српски председник Србије Александар Вучић.

Додају и да број позитивних на корона вирус уочљиво пада од средине јула, али није ствар само тестова него и чињенице да туристи у Хрватској бораве недељу или две па не добију симптоме док су на одмору, па се њихови позитивни тестови региструју у њиховој домовини, у којој се тестирају по повратку са одмора.

Хрватској помаже и то што има пуно апартмана, што „побољшава епидемиолошку ситуацију на Јадрану”, јер се тако вирус теже шири, пишу аустријски медији.

Указују да хрватски „парти туризам” није јако изражен и заправо је ограничен на Паг.

Закључују да хрватски епидемиолози такође упозоравају да су ноћни клубови потенцијална жаришта па се подузимају и нове мере.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. „Аустријски медији наводе и да је мали број тестираних разлог за званично ниске бројке заражених у Хрватској, те подсећају да то често помиње и српски председник Србије Александар Вучић.“

  Ова реченица просто вапи да буде истетовирана на неком делу тела који би само понекад, кад се у целости појави, приказао целу тетоважу. Рецимо на унутрашњој страни руке која се не види кад је рука савијена у „еве ти га на“ положај. Или шаке стиснуте у песницу из које се исправља један по један прст.

  Да не идем даље у физиологију – ево примера:
  најпре се види само „званично ниске бројке заражених“ па се касније придода „да је мали број тестираних разлог“. Ако има места може да се натакари „у Хрватској“ а онда да искочи да „наводе аустријски медији“.

  На неком другом, посебно одабраном делу тела, првобитно стоји „Александар Вучић“. Затим се полако, онако филмски, придода „председник Србије“ а на крају на почетак искочи „српски“.

  Кад искочи „Српски председник Србије Александар Вучић“…
  Ма какав човек сендвич – због овога ћу у билборд да се претворим.
  Од сутра има да почнем да читам ту Политику и да кренем да летујем у Х … (туп).

Оставите коментар