Илхам Алијев: Јерменска страна користила српску муницију, то је за бригу

Вучић је упутио саучешће због погибије азербејџанских војника током сукоба на граници те земље и Јерменије током јула

Александар Вучић и Илхам Алијев (Архивска фотографија: Танјуг/Влада Републике Србије)

Председник Азербејџана Илхам Алијев указао је председнику Србије Александру Вучићу у телефонском разговору да је јерменска страна у сукобима током јула користила муницију произведену у Србији, да би нападала азербејџанску војску и цивиле, и да је та чињеница с великом бригом примљена у друштву, јер су војници и цивили погинули током тих сукоба.

У извештају азербејџанске агенције АПА након разговора двојице председника, наводи се да је „председник Александар Вучић иницирао телефонски позив“ и да му Алијев на томе захваљује, као и да је Вучић изјавио саучешће и „изразио жаљење због тога што је у сукобима Јерменија користила оружје произведено у Србији“.

Некадашњи председник Србије и лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је на конференцији за новинаре да се Вучић извињавао због чињенице да је Србија продала оружје Јерменији и да за то има потврду људи из администрације азербејџанског председника, као и да то пише на сајту лидера те државе.

У саопштењу објављеном на сајту председника Азербејџана наведено је да је 7. августа, председник Александар Вучић иницирао телефонски позив и да му Алијев на томе захваљује. Вучић је упутио саучешће због погибије азербејџанских војника током сукоба на граници те земље и Јерменије током јула, који су резултат провокација јерменске стране.

Истовремено, председник Србије је изразио жаљење због коришћења оружја, направљеног у Србији, од јерменске стране током тих војних сукоба. Он је навео да ће делегација из Србије на високом нивоу ускоро бити послата у Азербејџан, како би истражила ту ситуацију, објављено је на сајту председника Азербејџана.

Вучић је, додаје се, нагласио да високо цени пријатељске односе са Азербејџаном, који су базирани на стратешком партнерству, и као потврду тога позвао је Алијева у званичну посету Србији.

Алијев је нагласио да је задовољан одлуком Вучића да пошаље високо рангирану делегацију да истражи чињеницу око оружја и да разговарају о перспективи сарадње. Током телефонском разговора, стране су се договориле да у будућности избегавају акације које би угрозиле пријатељске односе две земље.

Алијев је захвалио Вучићу на позиву да посети Србију, додаје се у саопштењу кабинета азербејџанског шефа државе.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар