Београд: Неће бити сече шуме у Кошутњаку

Као што је председник рекао – сече шуме ни у Кошутњаку као ни на другим деловима града неће бити, изјавио је главни урбаниста Београда Марко Стојчић

Кошутњак (Фото: Н. Марјановић)

Главни урбаниста Београда Марко Стојчић изразио је данас захвалност председнику Србије Александру Вучићу, јер је својим јасним ставом око Кошутњака прекинуо кампању која се водила око наводне сече шуме.

„Као што је председник рекао – сече шуме ни у Кошутњаку као ни на другим деловима града неће бити”, истакао је Стојчић у саопштењу.

Он је указао да је став града Београда, од како је та прича изашла у јавност, био управо такав – да шума мора бити сачувана.

„Нажалост, група неуспешних политичара упорно је плашила грађане Београда предлогом инвеститора говорећи да ће шума бити посечена и да је план усвојен, што је ноторна лаж и бесмислица. На крају је и председник Србије морао да реагује и потврди оно што је од почетка био став нас који управљамо градом – сече шуме неће бити као што је никада није ни било”, указао је Стојчић, јавља Танјуг.

Према његовим речима, сваки инвеститор може да предложи какав год жели план, али да су институције града Београда и одборници ти који на крају одлучују и дају коначну реч.

„Зато је усвајање урбанистичких планова процес који траје најмање годину дана, укључујући и јавне расправе које имају за циљ спровођење потпуно транспарентног поступка који подразумева и активно учешће јавности”, објаснио је Стојчић.

Главни урбаниста је додао да никада више зеленила није посађено у Београду него протеклих година.

„На Савском тргу који се сада реконструише биће 250 нових стабала, на Савском кеју чија је реконструкција у току скоро 150 нових стабала, у самом центру града који је претворен у пешачку зону засађено је 138 нових стабала”, навео је Стојчић.

Он је подсетио да се последња велика сеча стабала у Београду десила када је бивши градоначелник Драган Ђилас секао платане у Булевару краља Александра.

„Сви могу приметити да приликом реконструкције улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Душанове ниједно стабло није посечено већ су засађена нова. У томе је разлика између оних који нас неправедно и лицемерно критикују и нас. Зато ће у историји нашег града остати запамћено да су 2010. године у Булевару Краља Александра последња масовно посечена стабла по нашем граду и томе смо сви били сведоци”, додаје Стојчић у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар