Битка за Кошутњак: Инвеститор хоће да анестезира јавност

Чланови „Битке за Кошутњак” наглашавају да план подразумева обиман губитак шуме и зелених површина чија је јединствена микроклима успостављана деценијама

Фото: Н. Марјановић

Наводи инвеститора предузећа „Авала студиос” да филмске студије и стамбено-пословни комплекс неће градити у парку Кошутњак, већ на локацији прекопута, за неформално удружење „Битка за Кошутњак” није ништа друго него покушај да се оправда уништење шуме и губитак зелених површина и да се умири и анестезира узнемирена јавност.

„Авала студиос” је прошле недеље у саопштењу навео да се ствара погрешан утисак и да „Београђани треба да знају да њихово омиљено излетиште, Кошутњачка шума, трим и ски-стаза, као и простор за санкање немају никакве везе са нашим пројектом и неће се на том простору ништа градити”. Таква констатација је, у најмању руку, чудна зато што најпре план, као и грађани који се противе сечи шуме у комплексу некадашњег „Авала филма”, ниједног тренутка нису спомињали ниједну локацију осим оне за коју инвеститор признаје да ће на њој градити. Другим речима, планом није обухваћен споменик природе „Шума Кошутњак” који је прекопута, а не у делу у којем је предвиђено подизање стотина хиљада квадрата укључујући и „паметно зелено насеље”.

„Шума не познаје урбанистичке границе, ни улице као границе. Кошутњак је јединствена целина и сеча више од 20 хектара шуме и зелених површина свакако утиче на читав еко-систем, а такође и на квалитет живота становника околних насеља, као и Београда. На том наводно запуштеном простору је по највећој врућини и спарини седам степени нижа температура него у другим деловима града. Изричито тврдимо да су сва стабла вредна, чак и подраст који има своју улогу и сврху у овој већ дуготрајно формираној природној средини“, наводи се у саопштењу „Битке за Кошутњак” чије су примедбе на рани јавни увид плана детаљне регулације за комплекс „Авала филма” само део од 7.000 замерки на тај документ које су упутили грађани, удружења и стручњаци.

Чланови „Битке за Кошутњак” наглашавају да план подразумева обиман губитак шуме и зелених површина чија је јединствена микроклима успостављана и генерисана деценијама и чији би нестанак био ненадокнадив. Они се позивају на приговор директорке националног Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” и тројице декана Шумарског, Биолошког и Факултета спорта и физичког васпитања који пишу: „Ширење простора под резиденцијалним и пословним објектима и инфраструктурним системима довело је до редукције зелених површина на 14 метара квадратних по становнику, на нивоу града, и свега два квадрата по становнику на градској општини Врачар. Поред тога, интензивна урбанизација и смањење површина под зеленилом значајно су утицали на погоршање квалитета ваздуха, што је било више него јасно током зиме 2019/2020. године.”

Траже ванредну седницу Скупштине због спорних пројеката

Удружење грађана „Петлово брдо” јуче је у име „Битке за Кошутњак” поднело захтев да се на седници Скупштине града која је заказана за четвртак убаци ванредна тачка дневног реда, а то је да се одмах обустави план за Кошутњак, односно за „Авала филм”, као и да се размотре сви градски пројекти који нису у интересу грађана.

„Захтевамо да се закаже и ванредна седница градског парламента која ће бити посвећена искључиво пројектима које Београђани окупљени у бројне групе грађана не желе“, каже Дејан Јовановић, председник УГ „Петловог брдо” и оснивач „Битке за Кошутњак”.

Далиборка Мучибабић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Што мање зеленила, то више пара и бољи услови за “рад“ перспективне 5Г мреже,
    коју ометају велике зелене површине!!!

Оставите коментар