Рат на граници Азербејџана и Јерменије, погинуо генерал и сто војника

Сукоб две земље, који због спорне области Нагорно-Карабаха траје од 1988. године, ескалирао у недељу

Фото: ЕПА ЕФЕ – В.Б.

БАКУ – У сукобима на граници између Азербејџана и Јерменије погинули су азербејџански генерал и пуковник, док је на јерменској страни погинуло око 100 војника, изјавио је заменик азербејџанског министра одбране, Керим Велијев.

„Мајор-генерал Полад Гашимов и пуковник Илгар Мирзојев погинули су херојски у борбама”, рекао је Велијев, а пренела азербејџанска агенција АПА.

Њихову смрт потврдила је и државна агенција АзерТак.

Велијев је навео да је током дводневних борби азербејџанска војска „елиминисала до 100 непријатељских војника”, као и велику количину тешког наоружања и моторних возила.

Додао је да је уништен и један број „важних објеката”.

Сукоб две земље који због спорне области Нагорно-Карабаха траје од 1988. године, ескалирао је у недељу, када је азербејџанско министарство одбране саопштило да је јерменска страна гранатирала положаје те земље на граници.

Тада је наведено да су у борбама које су уследиле погинула два азербејџанска војника, али да губитака има и на јерменској страни.

Сукоб између Азербејџана и Јерменије је почео у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО), с већинским јерменским становништвом, објавила одлуку о изласку из тадашње азербејџанске ШР.

У септембру 1991. године у центру ове области, Степанкерту, објављено је формирање Нагорно-Карабахске Републике, пренео је Танјуг.

Власти Азербејџана су током каснијег војног сукоба изгубиле контролу над Нагорно-Карабахом.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија брани интересе непризнате републике, пошто Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар