Патријарх Иринеј: Аја Софија да остане музеј, да служе и муслимани и хришћани

Патријарх Иринеј у име СПЦ апеловао на турског председника Ердогана да промени одлуку о Аја Софији

Патријарх српски Иринеј (Фото: Иван Милутиновић)

Српска православна црква на челу са патријархом Иринејем оценила је данас, у апелу турском председнику, да је враћање Аја Софије у статус џамије не само историјска неправда него и исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за међународни углед Турске, тако и за односе и поверење хришћана и муслимана.

Патријарх Иринеј је апеловао на турског председника Реџепа Тајипа Едогана да одустане од намере и да по питању Аја Софије задржи статус кво, јер би му такав поступак служио на част, а савременој Турској донео поверење и честитке.

„За то још није доцкан. Такав поступак би њему служио на част, а био би утеха и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој Цркви и ромејској заједници у Турској у њиховој тузи и болу због такве одлуке, али би донео савременој Турској и одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара”, наводи Иринеј.

Патријарх подсећа да апел упућује председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану након апела поглавара хришћанских Цркава – патријарха московског Кирила, папе римског Фрање и других, високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска.

„Надамо се да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вештачки изазвана конфронтација двеју највећих светских религија, хришћанства и ислама, него мир међу верницима, и не само мир или просто толеранција већ и узајамно поштовање, као и дијалог и сарадња у свему што служи општем добру људи и народа, а при том не угрожава ничији верски и културни идентитет”, навео је Иринеј.

СПЦ сматра, истиче патријарх, да је једино праведно решење, уколико се мења оно разборито компромисно које је донео оснивач модерне Турске Кемал-паша Ататурк, да Аја Софија задржи статус музеја, а да се дâ дозвола за вршење не само муслиманског, него и хришћанског богослужења.

Патријарх напомиње да је општепознато да је Света Софија била хришћански храм дуже од девет векова, а џамија нешто више од пет, преноси Танјуг.

Додао је да се њен значај не састоји само у њеној уметничкој и културној вредности, јер је Аја Софија, пре свега за све хришћане, православне и остале, велика светиња, сведок и извор аутентичне духовности.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Овај жив ? Не могу да верујем . Екумениста се јавио . И то да Аја Софија служи и хришћанима !!!
    Да подсетимо да је екуменизам сатанска религија . А где је екумениста последњих 7 дана ? Он као да је на месецу па не види дешавања у “ његовој “ Србији . Ни реч о терору власти над већином . Боље да си ћутао , људи би мислили да те нема . Или да му даш још један орден као атеисти Вулину .

  2. ,,Патријарх подсећа да апел упућује председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану након апела поглавара хришћанских Цркава – патријарха московског Кирила, папе римског Фрање и других, високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска.“
    Колико то ,,хришћанских Цркава“ постоји? Колико је мени познато, ми православни верујемо у Једну, свету, саборну и апостолску Цркву- Православну. Онај ко неправославне верске заједнице проглашава за- ,,Цркве“, макар се оне називале и хришћанским, исповеда неправославну веру односно- јерес.

Оставите коментар