Син убијене малтешке новинарке: Моја мајка истраживала везе и са Милом Ђукановићем

Испитивала је везе Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану, рекао Метју, син Дафне Каруана Галиције

Мило Ђукановић (Фото: Предсједник Црне Горе/Снимак екрана)

Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене пре три године на Малти, Метју Каруана Галиција открио је да је председник Црне Горе Мило Ђукановић кључна особа из Црне Горе којом се његова мајка бавила док је истраживала случај Можура.

„Испитивала је везе Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану“, рекао је он у интервјуу Вијестима.

Метју, који је и сам новинар, након трагичног догађаја напустио је Међународни конзорцијум истраживачких новинара и у потпуности се посветио наставку истраживања случаја у вези са убиством његове мајке. Са оцем и браћом је основао „Дафне Каруана Галиција фондацију“ како би радили на побољшању владавине права на Малти.

Он наводи и да би америчким и европским властима требало да привуче пажњу могућност да је рачун у банци грчког бизнисмена са црногорским пасошем Петроса Статиса коришћен као црни фонд за корупцију.

„Моја мајка је истраживала шта су званичници са Малте радили у Црној Гори. Нарочито активности Конрада Миција, Џозефа Муската, Тицијана Масуа, фирму Vitals Global Healthcare (VGH) и Рама Тумулурија, као и фирму SOCAR у Црној Гори. Кључна особа коју је истраживала из Црне Горе је Мило Ђукановић као Мускатов пандан тамо“, рекао је Галиција.

Дафне Каруна Галиција (Извор: Ројтерс/Darrin Zammit Lupi)

Како је рекао, његова мајка испитивала је однос Ђукановића, Муската и владајуће елите у Азербејџану, а веза између званичника у Азербејџану, званичника из Црне Горе (укључујући Ђукановића), званичника са Малте (укључујући Миција, Шембрија и Муската) и представника Шангај Електрика (компаније коју контролише кинеска влада) одмах је изазвала сумњу.

На питање да ли постоје индиције да су ти послови имали сумњиве трансакције које су укључивале људе, компаније и банке из Црне Горе и да ли је било корупције међу црногорским званичницима који су били укључени у доношење одлука у вези пројекта Можура, он је рекао да је Универзал капитал банка (коју контролише Петрос Статис) умешана.

„Јорген Фенек је примао уплате из Mayor Trans LTD. регистроване на Сејшелима иза које као покриће стоји човек из Азербејџана, на свој 17 Black Ltd рачун у Noor banci у Дубаију. Те уплате су стизале са рачуна у ABLV банци у Летонији, која је затворена због забринутости у вези прања новца. Mayor Trans LTD такође има рачун и у Универзал капитал банци“, рекао је он.

Упитан за шта је тај рачун коришћен и ко га је контролисао, син убијене новинарке је рекао да би могућност да је рачун у Универзал капитал банци у Црној Гори коришћен као црни фонд за корупцију у Европи, требало да привуче пажњу америчког Министарства финансија и Европске банкарске агенције.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 9. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар