Јелена Гускова: Етничко чишћење Срба у Хрватској уз прећутну сагласност Европе

Хрвати су веома предано чистили освојене територије. Уништили су и сравнили са земљом сва насеља у којима су живјели Срби, наводи Јелена Гускова

Фото: Александар Келић

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, Јелена Гускова, истиче да је прогон Срба, односно етничко чишћење спроведено од стране Хрвата, протекло уз прећутну сагласност Европе. Одсуство реакције међународне заједнице на убијање Срба Хрвати су схватили као бланко-карту, подстрек на уништавање и Војске републике Српске Крајине, али и иживљавање и убијање мирних грађана.

Док су Срби широм свијета поменима обиљежавали сјећање на невино страдале сународнике, убијене и нестале током злочиначке акције „Олуја“, Хрвати су славили. Само је корона спријечила званичну Црну Гору да узме учешће у прослави страдања Срба а, по већ устаљеном обичају, највећи број овдашњих НВО одлучио је да „заборави“ и отћути тај догађај и крвави 4. август 1995 године, када је „Олуја однијела“ Србе из Хрватске.

Руски медији, пак, поклонили су значајан простор овом догађају, па и Газета.ру. Сагледавајући догађаје од прије 25 година, Дмитриј Окуњев подсјећа да су управо сепаратистичке тежње Хрвата створиле погодно тле за све оно што је услиједило. Он такође наводи и оцјене бјелоруског историчара, Максима Млечка, да су Срби били принуђени да се бране, иако су од стране хрватских и западних СМИ „сатанизовани“ и проглашени за ексклузивне кривце за догађаје у Хрватској.

Фрањо Туђман у Книну (Фото: НСПМ)

Он истиче и да еминентни руски историчари у поменутим дешавањима препознају снажну улогу САД, Европске уније, Турске и католичке цркве и подсјећа на анализу Георгија Пављукова који је у студији „Заоштравање српско-хрватских односа у условима југословенске кризе“ апострофирао чињеницу да је управо хрватско руководство, на челу са Фрањом Туђманом и кадровима ХДЗ-а, спроводило политику апартхејда у односу на Србе, те да у пракси нису били спремни ни на какав компромис са њима.

Руски медији подсјећају да су Хрватска непочинства осудили само Београд и Москва. Француска и Енглеска изразили су „забринутост“ – што неодољиво подсјећа на прећутно одобрење. Америка и Њемачка биле су много директније – пружиле су свесрдну помоћ Хрватској током овога блиц-крига.

„Хрвати су веома предано чистили освојене територије. Уништили су и сравнили са земљом сва насеља у којима су живјели Срби“, истиче Гускова. „Нису имали милости ни према непокретним старцима и старицама. И њих су убијали.“

Због етничког чишћења спроведеног у Српској Крајини Међународни трибунал у Хагу позвао је на одговорност три хрватска генерала: Анта Готовину, Младена Маркача и Ивана Чермака, и сви су ослобођени оптужби. У Хрватској су их дочекали као хероје. А међународна заједница је цинично ћутала, показујући да има „стомак“ да „свари“ више хиљада мртвих и преко 250 хиљада прогнаних Срба.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 7. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар