Мило Ђукановић: Остајем при ставу да су они који хоће да руше државу лудачки покрет

И они који су били скептични према црногорској независности данас су схватили да им је та независност донела добро, рекао председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Предсједник Црне Горе/Снимак екрана)

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је вечерас да никада није рекао да је митрополит Црногорско приморски Амфилохије на челу лудачког покрета, али да остаје при ставу да су они који су спремни да руше државу део лудачког покрета.

„Не знам како би назвали оне који руше државу у којој живе, који руше свој дом“, рекао је Ђукановић и додао да други израз не може употребити чак ни при пуној концентрацији.

Он је казао да га уопште не погађају оцене митрополита Амфилохија да је у њега ушао ђаво и позиви да га крсти, наводећи да се наслушао свега па чак и тога да је под наркотицима, што се како је рекао, пласира у одређеним круговима.

Ђукановић је рекао и да са Амфилохијем и осталим црквеним веродостојницима води цивилизован разговор током сусрета и да им одмах отворено каже све што мисли и што планира да уради.

„Црквени великодостојници су вође нама супротстављеног покрета који сматрају да је ЕУ четврти Рајх. Они нам нуде лутање козјим стазама и то је вододелница на западном Балкану“, рекао је он у интервјуу за Прву ТВ и додао да ће до последњег даха радити на обнови Црногорске православне цркве.

Он је говорећи о Закону о слободи вероисповести рекао да је убеђен да је СПЦ у почетку кренула са идејом да одбрани светиње од државе којој та добра припадају, али да су се онда појавили други заинтересовани.

„То су радили преко московске адресе, преко нама суседне београдске адресе, па су се те две адресе у сусрет 2020. присетиле да би могле да покушају да поправе оно што нису успеле 2016. (покушај тероризма). Видели су да са истим играчима то није изводљиво и онда се наравно посегло за црквом. Црква је последњи адут који су извукли из рукава, која би требало да помогне да дође до смене власти“, сматра Ђукановић.

Како је додао, због тога је врх СПЦ багателисао добре понуде са црногорских адреса, јер је сада инструисан од ових адреса како би се променила власт.

„А када се то деси онда нема ни Црне Горе. СПЦ служи антицрногорским интересима и покушава да се стави у улогу некога ко је надређен Црној Гори“, казао је Ђукановић.

„Не треба размишљати о одлагању избора“

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изразио је уверење да ће у току наредног месеца бити успостављена пуна контрола над епидемијом корона вируса у тој земљи и додао да зато не треба размишљати о одлагању избора.

Ђукановић је, у емисији Интервју на Прва ТВ Црна Гора, оценио да је фасцинантна одговорност коју је показало друштво у ситуацији која је снашла Црну Гору и свет.

„Све институције су показале одговорност. Није нас изненадио ни повратак епидемије. Поједини су помислили да дерби у Београду не може протећи без нас, поједини у Рожајама су помислили да могу обезбедити долазак рођака због неке свадбе и све се показало да смо јако добри када је најтеже“, навео је он, преноси РТЦГ.

Рекао је да је оптимиста да ће Црна Гора издржати и економске последице пандемије. Ђукановић је нагласио да је Црна Гора заједнички дом свих који у њој живе.

„Сви треба да се потрудимо да досегнемо европски део живота“, додао је он.

Црквени великодостојници у Црној Гори су постали вође покрета који нам је супротстављен, и нуде конзервирање, сматрају да ЕУ и НАТО нису прави пут, навео је он

„Једини лек томе је еманципација црногорског друштва. Еманципација је процес који тражи време, и клатно се померило. И они који су били скептични према црногорској независности данас су схватили да им је та независност донела добро,“ оценио је Ђукановић.

Према његовим речима, јединствен је пример на Балкану степен поверења које мањински народи показује ка својој држави и Црна Гора на то треба да је поносна.

Лидери националних партија покушавају да прикажу ЦГ као федерацију народа који у њој живе, како би успели да успоставе своје интересе у њој, истакао је Ђукановић.

„Немојте да зебете, препознајемо те тенденције. Не желимо да правимо труле компромисе, јер ако би направили труле компромисе Црна Гора би вероватно била у опасности каквој је била Босна 90-тих. Имате на челу једну грађанску партију каква је ДПС и желимо само да радимо на учвршћивању међуетничког поверења,“ рекао је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. … о’лади мало. Ионако је врућина а на море нас ниси пустио.

Оставите коментар