Предраг Кон: За време свињског грипа било више умрлих него што је пријављено

Tада је неупоредиво више било оболелих и умрлих него што је пријављивано, оценио доктор Кон

Предраг Кон (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Члан Кризног штаба и епидемиолог др Предраг Кон изјавио је да су бројеви значајни за праћење трендова ширења заразе, али да је готово немогуће да буду потпуно тачни.

Кон је за РТС рекао и да број људи који се лече код куће зависи од извора од кога се добијају подаци.

Он је указао да је и током пандемије свињског грипа 2009. године постојала дискрепанца између онога о чему се говорило као случајевима, због тога што су се бележили само лабораторијски потврђени случајеви.

„Тада није било могућности оваквих као што има сад. Дакле, тада је неупоредиво више било оболелих и умрлих него што је пријављивано”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

Ипак, Кон је напоменуо да су те цифре врло јасни показатељи стања, а да је неприхватљиво да медији истражују појединце, што је, како је рекао, његово мишљење.

Додао је да су бројеви значајни због тога што се на тај начин прате трендови, али и да је готово немогуће да буду потпуно тачни.

„Са овом технологијом, они се приближавају могућности да буду у реалном времену потпуно тачни”, навео је Кон.

Он је рекао да се велики број поновљених и контролних тестова не убраја у ковид позитивне случајеве.

„Поново све зависи од самог извора. Други извор су непосредни подаци из ковид амбуланти и они су неприкосновени. Имате број оних који се јаве, број прегледа, па после се такви упућују као сумња на ковид, и то је трећи број, на пи-си-ар тест”, објаснио је Кон.

Он је указао да је проблем што су ти резултати каснили седам до осам дана, а да је сада два до три дана.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Zato sada imamo vise prijavljenih.

  2. Тада је и једна ***** требала да оде у Забелу.
    А тамо би био и данас.

  3. Што би рекла моја покојна бака , Бог да јој душу прости , узврндупио се.Не би се њему пробудила савест , него га подсећају , мало мало па му неко потури свињски грип под нос . Тад нас је од Конових и Тиодоревићевих вакцина спасио блаженопочивши патријарх Павле.Својом смрћу вредео је више него данашњи животом.

Оставите коментар