Војислав М. Станојчић: НАТО „усрећитељ Србије“ и његови навијачи

Ако су тачни подаци о повећању броја присталица НАТО-а, макар и за тај један проценат, то је веома обесхрабрујуће

Илустрација: РТВ

Средином овог месеца „најстарији дневни лист на Балкану“ објавио је чланак „Отрантска врата“ књижевника, политичара и председника Српског покрета обнове и вође Мартовских демонстрација против Слободана Милошевића, 9. марта 1991. године. У напису се он, између осталог, недвосмислено залаже за приступање Србије Северноатлантском савезу, јер је у том чланству њена будућност.

Овај текст подстакао је неке читаоце „Политике“ да изразе своје чуђење и неслагање са Драшковићевим ставовима, пошто су вероватно заборавили његове изјаве у разним другим приликама, када је такође саветовао да Србија своју срећу потражи у Северноатлантском савезу.

Можда им није пало на памет да се овом приликом као навијач НАТО-а јавља човек који годинама одлази сваког првог четвртка у фебруару на такозвани Молитвени доручак у Вашингтону, где се окупи преко 3.500 гостију, међу којима је, несумњиво, поприличан број и овејаних српских непријатеља.

Осма београдска НАТО недеља (Фото: Бета)

Може се само нагађати да ли је случајност или не што се Драшковићев напис појавио неколико дана пре Осме београдске НАТО недеље у организацији Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) и ЦеСИД-а, на којој је Владимир Билчик, стални известилац Европског парламента за Србију, изјавио како наша земља треба да размишља о чланству у савезима као што су ЕУ и НАТО. Оно обезбеђују безбедност и просперитет, а то малим државама даје моћ у односима са другим земљама..

Јелена Милић, директор ЦЕАС-а, констатовала је да се повећава број наших грађана који подржавају сарадњу наше земље и НАТО-а у ванредним ситуацијама (не рече шта под тим тачно подразумева) а и економску и безбедносну сарадњу са САД, и то захваљујући Александру Вучићу, Министарству спољних послова и Ани Брнабић.

Ако су тачни подаци о повећању броја присталица НАТО-а, макар и за тај један проценат, то је, несумњиво, веома обесхрабрујуће. Шта се то променило у свести српског човека који је почео да заборавља шта му је тај НАТО учинио пре само две деценије, а чије ће последице трајати ко зна колико?

Одговори у телефонској анкети 2020. године како бисте гласали на референдуму о приступању НАТО: ЗА 9 одсто, ПРОТИВ 72 одсто, НЕ БИ ГЛАСАЛО 19 одсто (Извор: ЦеСИД)

Године 1956, када је руска војска упала у Мађарску и угушила побуну против комунистичке власти настао је виц у облику питања: „Ко је најрасејанији човек на свету?“ Одговор је био: „Мађар који пребегне у Совјетски Савез.“

Србин који прижељкује улазак своје земље у НАТО разликује се од „најрасејанијег човека на свету“. Он је од њега отишао корак даље: потпуно је изгубио разум.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Ako je taj podatak tacan (sto ne bih iskljucio, bez obzira na to ko ga iznosi), onda je to samo pokazatelj koliko je Andric bio u pravu, sa onom njegovom o dugotrajnom robovanju i rdjavoj upravi.

  2. @ Mister X

    Није много порастао број оних који су ЗА (са 8 на 9 одсто), али је значајније опао број оних који су изричито против (са 78 на 72 одсто). А тако се мења свест, прво разбијеш и умртвиш тврдо језгро…

    Мада подаци показују да је жаба била „скуванија“ 2018. године. Џаба су кречили 😉

  3. Удео националних мањина у Србији је око 16% (без података за КиМ), при чему су код 8% (Мађари, Хрвати, Бугари, Румуни, Словаци…) матичне земље већ у НАТО.

  4. Је ли бре, па је л’ нико не види да су те табеле презентиране на енглеском? Циљ тих презентација је да се НАТО платишама покаже како су омиљени. Да је некоме уопште стало да се бави Србима, писало би нешто на српском. Значи, творце оваквих извештаја уопште не занимају Срби, којима чак није потребно ни представљати „значајне резултате важних истраживања“. А то значи да су подаци из тих презентација тачни колико и подаци Кризног штаба. Људи, потпуно је небитно шта јајаре кажу. Једнога дана ће рећи да је 100% Срба за НАТО. Нећете се ваљда тада запитати како је то могуће, кад сте ви против?

Оставите коментар