Небојша Малић: Решење је да медији престану да лажу или Шта (ни)је Вучић рекао

Како год било, и шта год Вучић говорио и радио о Косову, ово што му Танјуг приписује није рекао

Небојша Малић говори преко Скајпа на трибини СС УЖИВО 2 (Фото: Светлана Максовић)

Нисам ни сањао да ћу једног дана да браним Olyksandra Vuchych-a, али од почетка сам се заветовао да браним истину и чињенице а прозивам лажи и измишљотине, ма ко стајао иза њих. Замислите онда моју реакцију кад сам синоћ прочитао ово:

Отварам текст, дабоме, и имам шта да видим:

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је једино решење да Србија призна независност Косова, а да је оно што покушава да уради српска страна промена атмосфере у односима Срба и Албанаца на КиМ.

Будући да реченица као таква нема апсолутно никаквог смисла, потражио сам оригинал. Ради се о Вучићевом интервјуу за Pavlovic Today, портал новинарке Ксеније Павловић Мекатир (McAteer). И шта тамо пише? Нешто сасвим другачије!

Вучић вели, „The only complete solution that Albanians see is the full Serbian recognition of Kosovo’s independence.“ У буквалном преводу: „Једино свеобухватно решење које Албанци виде је потпуно српско признање косовске независности.“ Ова три задебљања која су изостављена из Танјуговог текста (који је без промена пренео НСПМ) потпуно мењају контекст реченице. Потпуно.

Извор: The Pavlovic Today

Па добро људи, ко је овде луд? Је ли ово грешка у преводу, некога ко је с енглеским на ви а представља се као стручњак, или је ово намерно погрешна интерпретација Вучићевог интервјуа? Па онда још од тога направе наслов, који се иначе једино и чита! Погледајте реакције испод твита НСПМ, све ће вам бити јасно.

Ко је, где, како и зашто направио злонамерну папазјанију од Вучићевих изјава, не знам и не могу да нагађам. Не би било први пут да Танјуг показује основну новинарску неспособност. Кључно питање је да ли се ради о неспособности или злој намери? Пошто је реч о Косову, није свеједно.

Како год било, и шта год Вучић говорио и радио о Косову, ово што му Танјуг приписује није рекао, већ је реч о још једној вести типа „рек’о Том Хенкс.“

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 24. 7. 2020)Categories: Сиви соко

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Господин Малић је апсолутно у праву. Не морате чак ни да знате енглески језик, довољно је да реченицу коју је Вучић изговорио („The only complete solution that Albanians see is the full Serbian recognition of Kosovo’s independence.“) упишете на google translate и добићете превод “Једино ЦЕЛОКУПНО решење КОЈЕ АЛБАНЦИ ВИДЕ је потпуно српско признање независности Косова”. Сматрам да је ствар одвише проста и очигледна да би могло да се говори о лошем преводу или грешци у превођењу. Овде се ради о намери, али нисам дефинитивно сигуран са којим циљем. По мени, постоје само две могућности, а као највероватнију видим комбинацију обе. Прва је игранка која траје од кад је Вучић дошао на власт, или чувено “кување жабе”. Објави се нешто лоше и недопустиво и снима реакција јавности, а ако загусти лако је демантовати. Друга је “пецање опозиционих сомова”, да реагују бурно и неодмерано а онда буду попишани чињеницама (оригинална изјава на енглеском) које су брзоплето и неодговорно пропустили да региструју. У сваком случају реч је о нечасној, кварној и по народ и државу немерљиво штетној работи и шибицарењу.

  2. Pa nemojte mi reći da je bitno šta je Vučić rekao. Iako sam Vučić umišlja da je važan zato što je formalno na funkciji, jasno je on svuda i u svakoj okolnosti samo predmet sprdnje. On je svojom pojavom, ponašanjem, izjavama, potpisima završio sa unižavanjem i sebe i svega što navodno predstavlja. Najzad, nije ni predviđeno da on ima o nečemu stav. On naravno tvrdi da o nečem pregovara, ali njemu se samo daju instrukcije, koje on bespogovorno sprovodi u delo. Potpuno je deplasirano svoje poznavanje engleskog jezika koristiti za tumačenje stavova nekoga ko ni na srpskom nije u stanju ništa smisleno da kaže.

  3. На енглеском*
    (*А нису рекли да није мислио )

  4. Господин Малић је у праву, али стоји чињеница да “угашени Танјуг ” постоји и опстаје искључиво АВ заслугом, значи то је његова фирма. О чему се овде ради, можда би могао да реши само господин Поаро.

Оставите коментар