Драгана Трифковић: Писмо Заступнику Покрета за одбрану КиМ Милошу Ковићу

Бојим да ће се Покрет за одбрану Косова и Метохије, док сте ви на његовом челу, бавити свиме само не одбраном Косова и Метохије

Драгана Трифковић (Извор: Центар за геостратешке студије)

Поштовани г. Ковићу,

Апсолутно се слажем са вама да за Покрет за одбрану Косова и Метохије није добро да се међусобно нападамо и вређамо, међутим са нападима и увредама сте почели ви и Часлав Копривица.

Ви сте злоупотребили нашу заједничку одлуку са конститутивног сабора, да не износимо став о предстојећим изборима, на шта смо ми реаговали.

Затим сте релативизовали своју изјаву и пребацили одговорност на нас, оптужујући нас да политизујемо ствари. То на самом почетку није било коректно са ваше стране.

Оно што је даље уследило, потврдило је још једном у пракси Катоново правило.

На писмо г. Марка Јакшића у коме је навео да је разочаран одлуком Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије да се не усвоји предлог Срба са КиМ о подношењу кривичне пријаве против председника Србије Александра Вучића, реаговали сте нападом на њега. Изразили сте негодовање што г. Јакшић није осетио потребу да вам се извини (?!) и пожалили сте се да је његов „чудни“ текст био окидач за ружну кампању против Покрета и против вас лично.

Усудили сте се да нападнете човека који је симбол отпора Срба на КиМ и који је био на првој линији фронта у одбрани Косова, док су се ваше активности по том питању, сводиле на ниво туристичког водича.

Марко Јакшић (Фото: Медија центар Београд)

Оптужили сте Србе са КиМ да вама лично упућују ултиматуме, што нема никакве везе са логиком, јер сте ви прихватили да будете правни заступник Покрета, али бежите од одговорности. То је главни разлог због ког Покрет за одбрану Косова и Метохије не може да преда кривичну пријаву против Александра Вучића.

Пошто су вас чланови замолили да нам предочите каквим активностима се Покрет бави и какви су планови за наше даље деловање, ви сте нам послали информативно писмо у ком сте акценат ставили на „интернет“ активности Покрета. Обавестили сте нас да се на сајту покрета могу наћи вести о Косову и Метохији, као и ауторски текстови, који су иначе доступни и на многим другим сајтовима.

Информисали сте нас о фејсбук и инстаграм профилу Покрета и „мимовима“ са родољубивим порукама. У вези са даљим плановима, предочили сте нам да се спремамо да започнемо циклус „онлајн“ трибина о КиМ, преко „зум“ или „скајп“ платформи, као и да се припремамо за формирање мреже повереништава.

Информација о плановима за формирање мреже повереништава је посебно изненадила многе чланове, јер је таква структура неопходна за формирање политичке странке, али не и за функционисање Покрета за одбрану Косова и Метохије.

На крају сте нас обавестили да се: „Спремамо и за рад на образложењу и утемељењу онога што је главни циљ Покрета – реинтеграција КиМ у правни поредак Републике Србије“.

О „реинтеграцији“ Косова и Метохије је говорио и Милош Јовановић, председник ДСС, на заједничкој конференцији коју сте на брзину организовали када су се у јавности појавиле информације да сте ви и Копривица „тајно“ изашли из ДСС. Као разлог изласка сте навели жељу да се посветите раду Покрета за одбрану Косова и Метохије, а на конференцији за штампу се ни једном речју нисте оградили од политике ДСС.

Још више збуњује чињеница да сте недавно демантовали наводе о вашем удаљавању од Метле, односно ДСС, а затим сте нас обавестили да сте „тајно“ изашли из ДСС, што сте на крају и потврдили на КЗН. Тиме сте демантовали сами себе. Никада пре тога нисам чула да неко „тајно“ напушта јавну функцију.

У сваком случају, оно што је суштина, то је да ни у једној реченици у свом информативном писму нисте споменули „одбрану“ Косова и Метохије, а сам назив Покрета сугерише да је то наш циљ.

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

Господин Марко Јакшић је у свом писму такође навео да претпоставља да је Покрет за одбрану Косова и Метохије формиран како би спречио Александра Вучића да потпише свеобухватни споразум са Приштином и тиме преда Косово и Метохију Албанцима.

Након тога сам се обратила члановима Покрета и изнела пар запажања. Између осталог, навела сам да: „Сматрам да се процес признавања косовске независности ближи крају и да би Покрет за одбрану Косова и Метохије морао да делује брзо, ефикасно, директно и циљано, јер ћемо у супротном потрошити време на кораке који суштински неће утицати на одлуке Александра Вучића који, ван уставних овлашћења, води тајне преговоре о признавању Косова. Морамо да будемо свесни чињенице да се боримо против мафијашког режима и да наше интернет активности или формирање општинских огранака, неће никако спречити Александра Вучића у намерама да одвоји КиМ од Србије“.

Затим је на сцену ступио ваш пријатељ Часлав Копривица и у изливу беса, за који не могу да утврдим чиме је изазван, обратио ми се на један врло непристојан, циничан и дрзак начин, желећи да ме омаловажи.

Повод за напад на мене, била су запажања које сам упутила Покрету за одбрану Косова и Метохије у вези са актуелном ситуацијом. Први пут сам доживела да ми се неко обрати на тако надобудан и примитиван начин, комбинујући сопствени примитивизам са академским речником.

Из његових речи упућених мени је избијала нетрпељивост, мизантропија и мизогинија (још једном да поновим).

Ви сте га у томе подржали и пребацили сте поново фокус на другу тему, утврђујући ко је на основу академских звања позван да коментарише које теме.

У његовим речима нисте нашли ништа лоше, али то ме није ни мало изненадило.

Такође нисте видели ништа лоше ни у ДСС, када сте прихватили да будете председник Политичког савета те странке, иако сте претходно били упућени у шта се ДСС претворио.

Да не дужим даље, ви сматрате да немам право гласа у Покрету, осим ако на дневни ред не дође хортикултура.

Ја сматрам да немам шта да тражим у Покрету који ће се борити против предаје Косова и Метохије, интернет активностима и формирањем општинских огранака и то у завршној фази тајних преговора које води Александар Вучић.

Очекивала сам да ће Покрет објединити напоре свих нас, а да ће основни критеријум бити спремност сваког појединца на борбу као и резултати његовог рада, а не академско звање. Такође, очекивала сам да ће се Покрет бавити одбраном Косова и Метохије на много озбиљнији начин.

Када смо код резултата рада, обавестићу вас само укратко о томе:

– Да сам у марту 2018. године говорила на конференцији коју је организовала Академија при председнику РФ, на тему „Косово као централна тема српско-руских односа“

https://stanjestvari.com/2018/03/26/kosovo-kao-tema-srpsko-ruskih-odnosa/

– Да сам у јулу 2018. године организовала посету делегације Срба са КиМ Русији, где су имали могућност да изнесу своје виђење ситуације на КиМ и разговарају на највишем нивоу са представницима РФ

https://bit.ly/30KYfMr

– Да сам у новембру 2018. године организовала конференцију о Косову и Метохији у Европском Парламенту, са које смо упутили апел свим европским посланицима

https://bit.ly/30IlSFG

https://bit.ly/2CFf0Rs

https://bit.ly/3hyVPaz

Додаћу још и то да ме од 2016. године прогоне медији на албанском језику, који на сваких пар месеци објављују текстове (како на Косову и Метохији, тако и у Албанији) и емитују емисије o мени.

https://bit.ly/2OQXFr8

https://bit.ly/2OX4tDr

https://bit.ly/2D58pzo

Све наводе које сам изнела, могу да вам потврде Срби са Косова и Метохије.

На крају, о томе колико сте ви г. Ковићу помогли Србима са КиМ, нећу да вас питам, јер ми све говори реченица г. Јакшића кога изузетно ценим: „Имајући све ово у виду обавештавам Вас да више не желим да будем члан овог Покрета без обзира што у њему седи велики број часних људи, јер ми Ви лично не уливате поверење“.

Због тога се бојим да ће Покрет за одбрану Косова и Метохије, док сте ви на његовом челу, наставити да се бави испитивањем нових информационих технологија, стилским изразом докумената, као и биографијама оних који вам се успротиве, свиме, само не одбраном Косова и Метохије.

Молим вас да ме избришете са списка чланова Покрета за одбрану Косова и Метохије, као и са списка оснивача Покрета.

Срдачан поздрав,
Драгана Трифковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 25. 7. 2020)

Упутнице:

https://bit.ly/30KaA3z

https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/spor-oko-neizlaska-na-izbore/

https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/

https://bit.ly/2WTWdZu

https://bit.ly/2Bs4SL0

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/poslednje-slovo-o-dss.html

https://bit.ly/2Bug5ed

https://stanjestvari.com/2018/03/26/kosovo-kao-tema-srpsko-ruskih-odnosa/

https://bit.ly/2ZZR6IU

https://bit.ly/3jy2Eet

https://bit.ly/30KYxmv

https://www.youtube.com/watch?v=1rhUzGnprqI

https://stanjestvari.com/2017/01/28/dragana-trifkovic-ruski-spijuni/

https://www.youtube.com/watch?v=xgQY7sKrZbA&feature=emb_title

https://bit.ly/3jH0BVcCategories: Преносимо

Tags: , , ,

13 replies

 1. Која је овде позиција Стања ствари? Да ли ће објављивати коментаре без цензурисања?

 2. @ Popo

  Господине, ако имате нешто да кажете о теми, пристојно и без увреда, само напред!

  Ако ћете да певате своју стару песму о „Србима пре амеба“, онда ће бити модерације (или ако Вам је драже – цензуре!)

  Али Ви наставите „ко Шваба трала-ла“, немојте да посустајте у слању коментара 🙂

  Александар Лазић

 3. Свештеник је у среду и суботу учествовао у истеривању нечистих сила из душе једне младе девојке у једној СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ и слава БОГУ успешно ,девојка је исцељена.Већ сутрадан у недељу долази полиција (која месецима никада није дошла а увек је било пуно преко дозвељенога броја и црква је у граду)да провери колико је народа присутно на богослужењу и налазећи превише верника кажњава исте а за ЦРКВУ видеће се .Ево један од доказа да се не може служити БОГУ и мамону ,и да нечастиви не трпи када му се посао квари.Не може се бити СРБИН само онолико колико то неће непријатељу засметати .“ИЛИ СИ ВРУЋ ИЛИ ХЛАДАН,МЛАК СИ ИЗБЉУВАЋУ ТЕ НАПОЉЕ“,,па нека се свако нађе где је.

 4. Нека читаоци процене Вашу културу дијалога која је по мени далеко испод академског нивоа. Можда би сте могли да упитате историчаре у Покрету да ли су Шиптари староседеоци КиМа и нама пренесете њихов одговор или информацију да одбијају да дају одговор. Не треба ни да напомињем важност тог одговора посебно у овом тренутку. И која је то ‘Лаж о Косову’ (ЧК) која је најопаснија? Хвала на простору.

 5. @ Popo

  Хвала и Вама што сте поновили исту ствар. Не могу рећи да сам срећан што по стоти пут читам исто, али је свакако лепо што имате „стајаћу тему“, што имате и таленат – али знајте да сте ову пјесмицу последњи пут отпевали овде. Схватили смо поенту још први пут!

  Александар Лазић

  ПС. Ви БИСТЕ сами могли да питате историчаре о тој „најбитнијој теми“ (логика „важно је да ми покажемо ко су староседеоци, па нека нам га и отму…“).

 6. Питао бих Марка Јакшића, јер је он „стари, превејан вук“: Шта си Марко и очекивао од Ковића? Госпођа Трифковић је могла да се превари, али ти…

 7. Потпуно подржавам Драгану и драго ми је што сам био у праву дајући подршку Марку Јакшићу, јер сам одмах осетио да ту нешто не штима. Колебао сам се једино због Слободана Самарџића кога изузетно ценим. Међутим ситуација захтева , поред одличних анализа стања ствари, много већу агилност и конкреттне акције. Штета, вероватно је све добронамерно замишљено, али је остало само празно слово на папиру.

 8. Gospodjo Trifkovic najbolje bi bilo da se vise neoglasavate po pitanju pokreta za odbranu Kosova i Metohije .Pustite ovu grupu pametnih ljudi da pokusaju da spasu ono sto se jos spasiti moze. Zasto im stavljati kamenje na putu njihovog rada. Trebamo ih pustiti da vidimo da li se sta moze uciniti a ne u samom startu kritikovati sto je nazalost nama najlakse. Da li vam je jasno da ovakvim prepiskama u javnosti i vi a i gospodin Jaksic samo dajete vetar u ledja onome ko se sprema da prizna secesiju nase juzne pokrajine?

 9. Г.Лазићу, завршавам ову нежељену размену последњом реченицом. Природа текста је да ће га прочитати сви чланови Покрета и имаћемо прилику да видимо да ли ће се и они правити невешти и бројати до 100. Судећи по броју лајкова изгледа да сте добили апсолутну подршку од стране читалаца за Ваше стрпљиво бројање. Честитам и остајте здраво.

 10. Свима треба да буде јасно да је основни услов одбране свега српског склањање Вучића са власти. Овде се говори о Косову као да је то једина српска угрожена тачка, као да је на свим осталим местима све како треба. Потпуно је јасно да на Косову наш народ крвари и да га морамо хитно спасити. Док је издајник на челу ове државе, то је немогуће. Али не само да је немогуће спасити Косово, немогуће је опстати и сачувати државу. Све мора да се спашава. Оно што се данас дешава на Косову, сутра ће Вучић спровести у целој Србији, Србија је окупирана сопственом влашћу, војском и полицијом. Зато не можемо ампутирати део нашег бића у име спасења другог дела. Вућич је метастаза која је захватила све. Мора се излечити тумор, а не ампутирати део. Вучић се не може преживети, он се мора истребити.
  И зато било ко, на било који начин, мора дати свој допринос спасу. Неко причом, неко тужбом, неко интернетом. Неко то може много ефикасније, али не сме. Нашим отвореним презиром према неспособном јунаку вицева и показивањем прстом на сваку његову гомилу балеге, оснажићемо једни друге да истрајемо у спасењу своје деце. Ми који смо дозволили да се ова гамад запати, треба да платимо својом жртвом, да би барем на крају тој деци погледали у очи и извинили се за то што нису била у прилици да спознају прави живот и његов величанствени смисао.

 11. Eto, patriota, i tako svo vreme! Medjusobna sumnja i svadje, a sa EUropatama na poverenje.Ne verujem nikome, ali mi je cudno da su Trifkovicka i Jaksic nepoverljivi prema Kovicu, ali puni poverenja prema osvedocenom borcu za KiM – Djilasu! I ponavljam, u, prema poslednjim anketama, vecinski antiEU Srbiji, nema nijedne antiEU stranke, alternativa su Vucic i Dacic sa jedne i Djilas, Jeremic, Tadic, Radulovic sa druge…

 12. Тихо без ‘вике’ и звона учланиш се у Покрет и онда, након неколико седмица, ‘громогласно’, уз ‘рафалну’, непотребну паљбу, јавну (хала)буку, на сва звона, попут овога лошег начина Д. Трифковић, из Покрета се исчланиш!? Иступиш. У њеном испразном тексту нисам могао наћи ниједан аргументован, оправдан разлог оптужби на рад недавно формираног Покрета за одбрану КиМ на челу којег је угледни професор БУ М. Ковић. И други његови оснивачи су часне, угледне, личности од поверења овдашњем државотворном човеку. Брзорека Д. Трифковић је оваквим неодмереним, критизерским, типичним политикантским поступком сама себи направила медвеђу услугу. Или мисли да се овако самоизрекламира у јавном животу? Државотворан човек је пре свега мудар и вредан у свом деловању. Ћути и тих је кад (не)ради важне ствари по националне интересе. Драгана или је погрешно одмах, пре приступања Покрету имала велика и брза очекивања од њега или према њему има лоше намере? Не би лоше било да се мало дообразује у смислу шта је политички покрет. Јер се из њеног текста не би рекло да зна шта је покрет а шта политичка партија? Покрет би требао да има што више својих огранака широм Србије и не видим шта је ту проблем? Данас је интернетски начин рада, комуницирања врло ефикасан, брз и јефтин. За неке потребе незамењив. Ако не можеш, или нећеш, из неких разлога, да помогнеш рад тек основаног Покрета за одбрану КиМ онда му не однемажи! А самокритика је та која многима недостаје, нарочито политичарима. Могли су се М. Јакшић и Драгана давно сетити да формирају нешто попут наведеног Покрета а нису. У даљњи његов рад имам поверење и нисам једини. Наравно, пожељно је подржавати га како већ ко може. Покрет је у то нема сумње трн у оку многима, поготово онима који не мисле добро српским националним интересима! Треба имати и стрпљења у очекивањима! Косовски чвор вуче проблеме још из и после 2. СР а о којима овдашњи човек мало зна.

 13. Хвала Драгани што нам је предочила и неке ствари које не знамо. Кад је г. Ковић у питању једном сам се већ опекао а ово сада је други пут. Питао сам га, исто путем коментара да нам објасни зашто се не подноси кривична пријава против А.Вучића. Ово је други пут. Трећег бити неће.
  Драгана имате моју подршку за све што радите.

Оставите коментар