Црна Гора: Туризам готово збрисан вирусом

Црна Гора је уписала свега 11.191 регистрованог туристу, што је пад од 92 одсто у поређењу с претходном годином

Бока Которска, детаљ с Ловћеном у позадини: кота Св. Илија, 1.100 метара надморске висине (Фото: Никола Маловић)

Кабинет премијера Душка Марковића је у два аспекта веома значајна по опстанак народа и економије имао лоше процене. Прво је влада омашила у прогнози да је ковид 19 протеран из Црне Горе и прогласила се „коронафри” државом, првом у Европи, а затим је проценила да се очекује пад прихода од туризма за само 40 одсто. Међутим, вирус корона и даље мучи Црну Гору, па су националне туристичке организације саопштиле да је до пре два дана остварено свега око осам одсто туристичког промета у односу на исти период претходне године.

Другим речима, због највећег броја оболелих од ковида 19 у региону, Црна Гора је уписала свега 11.191 регистрованог туристу, што је пад од 92 одсто у поређењу с претходном годином, кад је земља само од тог сектора зарадила око 1,1 милијарду евра. Сад, међутим, многи гости из региона и земаља Европске уније не могу да дођу у Црну Гору, најављени летови су отказани, па је стање такво да, према подацима Министарства туризма, чак 45 до 50 одсто хотела на приморју, у ударном појасу за црногорски туризам, није ни отворено. У осталим хотелима је попуњеност око 10 до 13 процената, а ситуација се неће тако брзо поправити, јер се отказују и аранжмани за почетак августа. Одбор за туризам Привредне коморе саопштава да је већина резервација за јул већ отказана.

Међународни монетарни фонд (ММФ) у априлу је прогнозирао да ће економија Црне Горе пасти за девет одсто због смањења прихода од туризма. Ова институција је упозорила „да у случају појаве новог таласа епидемије у Црној Гори постоје велики ризици за одрживост јавног дуга и угрожавање економског опоравка”.

Економски аналитичари верују да је неминован нови ребаланс државног буџета, као и да ће уследити смањење трошкова у јавној управи. Владиним првим јулским ребалансом смањени су капитални издаци, а око 230 милиона евра, колико износи додатна „рупа” у каси, обезбеђује се новим финансијским задужењима.

Плажа у Будви: на приморју половина хотела није ни отворена (Фото: Новица Ђурић)

Грађански покрет УРА јуче је оценио да Влада Црне Горе „коначно и без одлагања мора усвојити сет мера помоћи туристичкој привреди како би се ублажиле све негативне последице”. Ова партија подсећа на то да хотелска индустрија запошљава око 6.000 људи, „због чега је неопходно ублажити и зауставити тренд масовних отпуштања радника у хотелима”.

Док се смишља како да се спасе туристички сектор, још се тражи и начин за заустављање пандемије. Национално координационо тело (НКТ) за борбу против вируса увело је у Подгорици нове привремене седмодневне мере, а маске су постале обавезне и на отвореном и у затвореном простору. Окупљање становништва на отвореним јавним местима могуће је за 40, а на затвореним за највише 20 особа, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра и ношење маски. НКТ је препоручио свим верским заједницама у Црној Гори да се обреди у њиховим објектима обављају без присуства грађана.

Обавезно је и коришћење заштитних маски за запослене и путнике у возилима јавног превоза (аутобус, комби, ауто-такси), као и током превоза запослених возилима за сопствене потребе, укључујући и возаче и путнике у путничком моторном возилу (осим за чланове заједничког породичног домаћинства).

НКТ је саопштио да је формиран Оперативни штаб за инспекцијску контролу како би се „унапредила примена и контрола свих донетих мера”.

„Овај међуресорски тим посветиће се и с посебном пажњом контролисати примену мера, радити превентивно указујући и саветујући, али и кажњавајући неодговорна правна лица и појединце који крше правила”, порука је НКТ.

Број активно оболелих у Црној Гори до јуче је био 1.582. Највећи број заражених на 10.000 становника регистрован је у Гусињу – просечно 101,61, на другом месту је Рожаје (97,11), а на трећем Цетиње (34,82).

Новица Ђурић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 7. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар