Часлaв Копривица: Одговор Марку Јакшићу

Држим да неслагање око тактичке ствари не би требало никоме бити разлог за повлачење из заједничке борбе

Часлав Корпивица (Фото: Медија центар Београд)

Одговор на Писмо заступнику Покрета за одбрану КиМ Милошу Ковићу Марка Јакшића

Поштовани господине Јакшићу*,

Милош Ковић је тренутно на путу и не може Вам одговорити, али вјерујем да ће то у току дана учинити. Но без обзира на то што сте се њему лично обратили, предмет обраћања не тиче се само Ковића, па сам слободан да Вас обавијестим о неким околностима, али и чињеницама с којима нијесте упознати.

Најприје, жалим због Ваше одлуке. Држим да је пренагљена и исхитрена. Држим да неслагање око тактичке ствари – не би требало никоме бити разлог за повлачење из заједничке борбе, а сложићете се да удруженим напорима имамо више изгледа да спријечимо предају Косова и Метохије.

Не стоји Ваша тврдња да Покрет није у стању да поднесе кривичну пријаву против велеиздајника Вучића, већ је на основу процјене људи чија је специјалност кривично право процијењено да то У ОВОМ ТРЕНУТКУ не би било цјелисходно. Нико није рекао да нема аргумената за Вучићеву велеиздају – јер да нема, не би било ни наше вишегодишње борбе против Велеиздаје, па ни овога Покрета – већ да у правосудном контексту то у овом тренутку не може бити довољно (о томе је колега Ристивојевић јуче, послије објелодањивања мишљења Предсједништва, дао додатно, чини ми се корисно разјашњење), а потенцијално може бити чак бити пропагандно злоупотребљено од стране вучићевске пропаганде (мада је ово посљедње моје лично мнијење).

Са оснивачког сабрања Покрета (Извор: Снимак екрана/Хелмкаст)

Ипак, Ваша премиса да је у ствари подношења кривичне пријаве Милош Ковић дјеловао и дјелује као предсједник Политичког савјета ДСС не стоји, будући да смо он, моја маленкост, једнако као и господа Слободан Јанковић и Слободан Владушић (чланови Скупштине Покрета) иступили из тог тијела, и то прије покретања иницијативе за кривичну пријаву против Александра Вучића од стране НП „Отаџбина“. О томе нијесмо обавијестили медије зато што смо хтјели избјећи упадање у шаблон политичког разлаза, који у Србији традиционално спадају у домен неукуса, да не кажем нешто горе.

Што се тиче прошлонедјељних протеста, могли сте видјети да смо и Ковић и ја не само на њима учествовали, као, уосталом, и многи други чланови Покрета, него да смо га и изјавама подржавали. Исто тако, Покрет је својим саопштењем – вјерујте не без учешћа нас двојице – подржао народни протест.

Што се тиче Јовановићевих изјава у вези с протестом, то не бих коментарисао – јер нико од нас БИВШИХ ЧЛАНОВА ПС ДСС више није у каквој обавези да брани ту или друге изјаве господина Јовановића, као што не мислим да би било пристојно и ствар доброг стила да баш ми јавном критиком тог или не неких других Јовановићевих иступа било коме доказујемо своју исправност. Наши путеви с ДСС су се разишли, и то, вјерујем, говори само за себе.

Српски поздрав,
Часлав Д. Копривица, потпредсједник
предсједништва Покрета


(*) Поштовани господине Вукадиновићу,

У вези с Вашом љубазним и коректним тражењем дозволе за објављивање мојег одговора на данашњи допис господина Марка Јакшића председништву Покрета за одбрану Косова и Метохије, односно господину Милошу Ковићу, изјављујем да су оба документа имала интерни карактер и да је с њиме требало да буду упознати само чланови Скупштине Покрета.

Како сте, међутим, Јакшићево писмо објављено на НСПМ, што је неуобичајено, јер оваква преписка, по природи ствари, има повјерљив карактер (иако овдје нема никаквих скривених тајни), вјерујем да би морална штета због овог несвакидашњег потеза мени непознатог лица које је Вашем цијењеном медију доставило предметни допис бити мања ако јавност добије увид у одговор и друге стране.

Молио бих да мој одговор објавите уз ово објашњење.

Срдачно,
Часлав Копривица

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 19. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

14 replies

 1. Г. Копривице

  Ваша тврдња да „Не стоји Ваша тврдња да Покрет није у стању да поднесе кривичну пријаву против велеиздајника Вучића, већ је на основу процјене људи чија је специјалност кривично право процијењено да то У ОВОМ ТРЕНУТКУ не би било цјелисходно“ је просто невероватна!!
  Значи ли то да, уколико имате основану сумњу да је неки човек убица, не би сте поднели кривичну пријаву против њега одмах, него би сте чекали неку, за Вас повољнију ситуацију???

  Нисте чак поднели ни кривичну пријаву везану за последице примене Бриселских споразума, обарајући пресуду суда да је у питању ПОЛИТИЧКИ споразум који, пак, производи ПРАВНЕ последице. А за то имате ГОМИЛУ доказа!
  Можда и ту чекате ЦЕЛИСХОДНИЈУ ситуацију

  На крају – Зашто би смо Вам веровали да не делите уверења и политичке ставове ДСС? Па нисте се јасно и јавно оградили од њих!!

 2. (једна ствар још, дописујем Борату, казахстанском брату)

  (Да говоримо) о томе да је, уколико постоји такво (не)д(ј)ело обавеза реаговања (нечињење и свесног ставља у преступ) – а ради се о покрету чији је „једини и искључиви“ предмет интересовања и циљ то (ово).

  Остало ћемо у очи.

 3. Sta sada, Jaksicu ne odgovaraju Koprivica i Kovic, a odgovaraju mu Djilas, Jeremic, Tadic, i ostale metastaze DS-a? E, tako je nestala patriotska opcija i zavrsila pod „zastitom“ EUpitekusa! Patriote su bile gadljive na kompromise izmedju sebe, pa sada moraju da prave trule kompromise sa EUpitekusima.Kao u „Zitiju Brajanovom“, Jevreji najvise mrze Rimljane, osim sto vise mrze jedni druge, pa imaju sto oslobodilackih organizacija i kada krenu da ubiju prokuratora, pobiju se medjusobno :)))

 4. Ја искрено верујем, да није тако не бих ни читао и пратио овај портал, да сви имају илити имамо исти циљ, само су многи побркали бабе и жабе, да ли не разумејући или погрешно интерпретирајући фактичке саборце. Тако да све у свему идемо на руку горе поменутог издајника наметнутог нам на функцију председника миле нам Србије. Мислим да што пре почнемо да разумемо једни друге, бићемо ближи циљу. Ем нас и нема баш нешто много да се са издајом боримо, још ако овако наставимо…

 5. Само да у том разумевању других, које предлажете, не направимо неке недопустиве компромисе…

 6. Е нека сам дочекао да прочитам да Копривица уверава Марка Јакшића (а не само Марка, јер је много оних који мисле као Марко, а и ја тако мислим) како кривична пријава против Вучића „није целисходна“. И Копривица и Ковић су имали прилике да покажу своју бриљантност у тактици и стратегији, а и целисходности кад су своју странку спровели кроз изборни процес. И видело се каква је то погибељ била. Сада би ти јунаци да се дохвате и Косова, да заврше и то. Дедер Копривице шта је још целисходно по твом високоцењеном мишљењу, а да Вучићу не донесе главобољу?!

 7. Gospodine Koprivica, manimo se sada ove rasprave.
  Nego da pokret obrati paznju na ovo:

  http://www.nspm.rs/hronika/koha-tehnicki-timovi-beograda-i-pristine-u-cetvrtak-u-briselu-sastavljaju-tekst-sporazuma.html

  Ako je ovo tacno, stvar je gotova.

 8. Stvaranje Pokreta kao vida pritiska na vlast da dominantno vuče prosrpske poteze je (po mom mišljenju) poželjno, ali po meni Pokret ne sme postati platforma sa koje će se Đilas, Marinika, Teodorović i ekipa popeti na vlast (Zapad je dovoljno jak da ne dozvoli dolazak na vlast Dverima, Nogu, Pokretu za odbranu KiM…i toj politici). Da ne kažem da Vučić od 2012. do 2016. (za Vesnu Pešić srpski De Gol) nije isti kao Vučić od 2016. na ovamo (i dalje ima loših poteza, ali ima i dobrih – mislim da je preokret pobeda u UNESKOu). Zar smo toliko sujetni da to priznamo i da svoju borbu prilagodimo realnosti?

 9. Одавно је видљив штеточински, салонски патриотизам тандема Ковић-Копривица. Марко Јакшић је овом реакцијом само потврдио оно у шта сам заиста уверен. Нису ово очекивали, те је одговор Копривице на обраћање Ковићу сасвим без смисла. На сајту ДСС-а су и даље чланови политичког савета. Све и да су дали оставку, а да то није обелодањено, касно је.
  Када расчистимо са овим гујама у нашим редовима можда нешто крене на боље за наш народ.
  Нека се припреме: Иринеји, Теодосије, Амфилохије (можда је требао на прво место), Вукадиновић, Антонић, Григорије…
  О оној нескривеној комунистичкој багри из позиције и опозиције се углавном све зна.

 10. Umesto tuzenja sudu, bolje Vucica da tuzite mami, imace veci ucinak :))) To tuzenje me podsetilo na ono tuzenje oko KiM, k’o oko njive.Ovo je kao kada bi sudu Treceg rajha tuzili Hitlera zbog ukidanja visepartizma.

 11. Pokret za odbranu Kosova i Metohije osnovao je izuzetno dobro „potkovan“ tim ljudi koji znaju tacno koje se sve igre oko nase teritorije vode. Mislim da je gospodin Jaksic , malo ishitreno istupio iz ovog pokreta. Podici tuzbu protiv naseg velikog vodje nesme se „prelomiti preko kolena“ jer nam je svima poznato kojim je sve farbama AV namazan. U ovaj pokret imam poverenje i nadu da ce u svojoj casnoj nameri i uspeti.

 12. Ако треба да се определим на чијој сам страни, увек ћу се приклонити Марку Јакшићу који се одавно доказао као редак прави патриота и одличан познавалац политичких збивања код нас, и још бољи познавалац политичара – ко је ко. Да мене неко пита он би био сигурно најбољи председник Србије којег смо имали после краља Петра Ослободиоца.Искренијег и поштенијег не бисмо нашли, аније га ни тешко наћи поред оволиког шљама који нас данас гуши и уништава.

 13. Изгледа да је већина оних који коментаришу заборавила да је и господин Марко Јакшић био високи функционер овде проскрибоване ДСС. Додуше оне, Коштуничине ДСС, али треба се запитати која је и каква суштинска разлика? Зар тадашња ДСС, на челу са Коштуницом и Самарџићем и Марком Јакшићем у самом врху није сарађивала са „жутом“ издајничком бандом свих нијанси и то на свим нивоима у држави? Зар смо заборавили да је у време њихове власти наш бивши председник изручен непријатељима и да је, након што су га непријатељи убили у Хагу, тај исти председник морао да буде сахрањен у дворишту породичне куће, јер поменуте „патриоте“ нису смеле да га сахране како доликује да се стране газде не наљуте? Зар смо заборавили да су те „патриоте“ само непуне две године након зверског бомбардовања наше земље дочекивале Солану, који је то бомбардовање наложио и водио? Зар смо заборавили да су уз помоћ поменутог злочинца Солане дозволили растурање заједничке државе са Црном Гором? Не спорим да Коштуница, Самарџић и Јакшић нису исто што и „жута“ издајничка банда свих нијанси и грађанистички, другосрбијански олош, али су итекако, свесно или несвесно и сами заслужни што је у овој земљи издаја не само легализована, већ и уздигнута на ниво врлине и што је уопште било могуће да нам се деси један Вучић. Њихов допринос нашем, пре свега моралном, посрнућу је неупоредив са доприносом (ако га уопште има) Ковића, Копривице или било кога другог из политичког савета данашње ДСС. Једноставно је неразумно поредити грљење са Соланом и подржавање, или прећуткивање сарадње у некој општини са неким локалним СНС кабадахијом.

 14. Доста је подела у оквирима патриотске струје око небитних ствари! Кућа нам гори, а господа цепидлаче и закерају. Господине Јакшићу, ценим све што сте досад урадили за српски народ, али овде нисте у праву. Не може се монструм звани Вучић, који је само лице једне шире велеиздајничке политике, заједничке позицији и другосрбијанској „опозицији“, победити преко гласачке кутије и тужби судовима које он контролише. Не будите наивни.

Оставите коментар