ЦЕАС: Протест покушај проруских актера да ослабе позицију Београда у дијалогу са Приштином

Центар за евроатлантске студије указује да су главне вође насилних демонстрација које је јавност имала прилику да види изразито про-руски настројени актери јавног живота

Јелена Милић (Фото: Медија центар Београд)

Центар за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС) најоштрије осуђује насиље и вандализам коме су прибегли синоћњи демонстранти.

ЦЕАС указује да су главне вође насилних демонстрација које је јавност имала прилику да види изразито про-руски настројени актери јавног живота који не бирају средства да делегитимишу покушаје Републике Србије (РС) да под окриљем политичког Запада постигну компромис о новом статусу Косова кроз свеобухватни мултидимензиони споразум који би уважио аргументе РС с једне, а задржао је на европском путу с друге стране. Зато тренутак њиховог одржавања, дан два пре важних састанака које државни врх има управо у вези са дијалогом са Приштином.

У саопштењу се, између осталог, наводи да је ЦЕАС о руским везама актера попут Срђана Нога, Новице Антића и Млађана Ђорђевића који су током масовнијих протеста #1од5милиона позивали војску и полицију да спроведу пуч и насилно узму власт у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ већ указивао.

„Указивали смо и на то да се остала самопроглашена демократска опозиција која тај аспект њиховог деловања никад није осуђивала, нити се од њега ограђивала, делује врло лицемерно кад се о стању људских права, медијских слобода и владавине права жали европским, а не кремаљским институцијама. Ного и слични су они који подржавају руске политике због којих је ЕУ Русији завела санкције“, истиче се у саопштењу.

Центар за евроатлантске интеграције додаје и да је „о пенетрацији про-кремаљских структура и у редове наводно такође про-ЕУ покрета Не давимо Београд“, такође упозоравао и достављао неупитне доказе на које нико није реаговао.

„Руски насилни недемократско-аутократски покушаји копирања ненасилних искрено про-демократских покрета већ су виђени и у Украјини и у Црној Гори и Северној Македонији“, сматрају у ЦЕАС-у.

ЦЕАС се нада да ће прави аналитичари и озбиљни политичари на Западу и ове насилне демонстрације, које имају исте методе деловања и чији актери деле исте вредности и контакте, видети тачно тако.

Њихов заједнички циљ је заустављање стабилизације и демократизације Западног Балкана, компромисно решење преосталих отворених питања које би цео регион, а и Србију, јаче усидрио на политичком Западу. То је, у осталом и интерес неких у Москви, закључује се у саопштењу.

ЦЕАС осуђује прекомерну употребу силе против појединаца – које Министарство унутрашњих послова мора одмах удаљити са задатака, али указује да ти инциденти никако нису главна околност која се мора узети у обзир током праћења ових дешавања.

„Са жаљењем констатујемо да димне бомбе, бакље и спорадична полицијска бруталност, нажалост привлаче ових дана више пажње Западним медијима него многи позитивни трендови у Србији. Делом се ово може разумети у свету у коме се вести морају генерисати 24 часа дневно, али кад постају тренд онда се поставља питање да ли и неким деловима Запада одговара да се уруши преговарачка позиција Београда у изналажењу компромиса о новом статусу Косова. Искрено се надамо да они неће посезати за методама про-кремаљских структура и легитимне власти дестабилизовати врбовањем делова система безбедности“, наводи се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

  1. То боли ***** што је Путин ударио ***** багри која би да прода Косово и Метохију. Са чијом земљом ова продана бараба мисли да тргује и да се погађа. Сама се одала. Шта је она него плаћеник и страни шпијун. Она се отворено изјашњава као страни шпијун. Боже ме опрости као Алекса Жуњић у Сумњивом лицу. Има и визит картицу. Какав све олош **** и смрди по Београду. То само луди Срби могу да подносе и још да хране лебом. Навашило се скотова. И , богами , ова снајка тврдо сарађује са издајничком владом у којој и нема Срба. Она се позива на преЦедника. Пропаде им дил. Не дају браћа Руси. Сиктер багро. Са Русима ћемо да сарађујемо , него шта. И то не тајно . Зашто би Срби тајно сарађивали са Русима ? Откад је то постало погрешно? Да нису опет неке комуњарско фашистичке фаланге на власти па ће да прогласе нову резолуцију Информбироа? Ја обожавам Русију и ова НАТО бомбардерка може да ми пљуне под прозор па да се клиза. А за Косово *** од баћушке.

  2. Данице, да ли је могуће да коментаришете овај ***** олош ?

  3. Види, НАТО ******. Ако ти можеш да балегаш уздуж и попреко и да сваки руски утицај овде називаш малигним, ако ти можеш да за дебеле паре пропагираш убице свог народа, онда ја и многи дуги слични мени, можемо пуна срца јавно да кажемо да смо за савез са Русијом и да се залажемо за ******* процесуирање издајника твог ранга. Ти ниси само обична *****. Ти имаш заштиту америчке амбасаде коју ћемо ти ми сестро укинути. Али право да будеш ***** ћемо ти свакако оставити. Ко си бре ти да дајеш савете и процене о томе шта је добро за Србе и српско Косово? Колко си то НАТО курсева завршила, кад си тако начитана? За ту замену теза и пропагирање издаје ће бити шта ће бити кад се решимо твојих пријатеља на власти. А тебе позивам, храбра српска мајко, да дођеш и објасниш нам вечерас све наше заблуде. Немој да пишеш објаве, мало ко то чита. Дођи међ’ народ и испрси своје ***** *****. Објасни нам где грешимо и зашто је велики кловн у праву. Ајде, буди храбра к’о НАТО, сиђи међу Србе.

  4. … али дотичној од свег срца препоручујем да оде у три лепа Западна Балкана (све што је западно пише се великим почетним словом?) и да тамо остане што је дуже могуће.

Оставите коментар